Przepis | Strona główna | Blog | Gatunki, rodzaje i parzenie kawy
Gatunki, rodzaje i parzenie kawy

Gatunki, rodzaje i parzenie kawy

Wyróżniamy dwa gatunki kaw: arabika i robusta. Arabika to najbardziej popularny gatunek kawy. Jej uprawa jest bardzo wymagająca, krzewy potrzebują dobrego nawodnienia i cienia, a także często atakują je szkodniki i choroby. Plony arabiki nie są tak obfite, jak robusty, dodatkowo ma twardsze ziarna i zawiera mniej kofeiny.

Gatunki, rodzaje i parzenie kawy

W jej ziarnach znajduję się za to więcej cukrów i tłuszczów, a to wpływa to jednak na niesamowity aromat i smak kawy, która stanowi 75% światowej sprzedaży. Najpopularniejsza kawa arabika to obecnie na rynku kawa Lavazza Qualita Oro.

Robusta to mniej popularny niż arabika gatunek kawy. Nie jest tak wymagająca w uprawie, a także jest odporna na choroby i szkodniki. Plony robusty są bardzo obfite, a to przekłada się na niskie ceny tej kawy. Jest też uważana za gorszy gatunek kawy niż arabika, mimo że zawiera dużo więcej kofeiny. Jej smak jest jednak ostry i lekko kwaśny. Szczególnie chętnie wykorzystuje się ją jako półprodukt do kawy rozpuszczalnej, a także jest jednym ze składników napojów energetycznych.

Spośród tych dwóch gatunków kawy wyróżniamy jeszcze kilka rodzajów kawy, są one uzależnione od położenia geograficznego plantacji oraz sposobu wypalania kawy i jej przyrządzania.

Wybrane 10 najbardziej popularnych rodzajów kawy

  1. Arabika z Nikaragui. Jest to kawa średnio palona i średnio zmielona. Idealna do kawiarek, balonów próżniowych i do zaparzania w dzbanku. Często wchodzi w skład mieszanek. Jej łagodny smak sprawia, że jest to kawa idealna na śniadanie.
  2. Blue montain z Jamajki. Jest do droga arabika, głównie ze względu na niskie plony i niezwykły smak. Najlepiej smakuje, gdy jest średnio palona i drobno zmielona. Idealna do zaparzaczy. To kawa łagodna i aromatyczna. Oryginalna kawa blue montain posiada certyfikat Jamaican Coffee Industry Board.
  3. Kolumbijska arabika medellin excelso. Średnio lub ciemno palona. Cechują ją pełny aromat i jest mniej kwasowata niż większość kaw z Kolumbii. Mieli się ja grubo do ekspresów przelewowych z filtrem lub do pras francuskich. Sprzedaje się ją w postaci czystej, a także jako składnik kolumbijskich mieszanek.
  4. Brazylijska arabika Santos. To wysokiej jakości kawa uprawiana w rejonie Sao Paulo. Średnio palona i drobno mielona do zaparzania w dzbanku. Jest kawą średnio gatunkową, jeśli chodzi o łagodność i słodycz. Sprzedawana jest jako samodzielny produkt lub w mieszankach.
  5. Etiopska arabika mokka. Jest to łagodna, pełnogatunkowa kawa o charakterystycznym aromacie. Tradycyjnie używa się jej w Turcji. Ma mocny smak i zapach. To kawa niezwykle ceniona przez koneserów. Można ja mielić na pył do zaparzania po turecku oraz grubo do ekspresów przelewowych z filtrem.
  6. Robusta z Kamerunu. Palona na ciemno, drobno mielona do ekspresów ciśnieniowych. Wchodzi w skład mieszanek typu Continental.
  7. Robusta Santos z Brazylii. Palona na ciemno, drobno mielona do zaparzania w urządzeniach z filtrami. Jest wyłącznie składnikiem mieszanek.
  8. Kenijska. Jedna z najlepszych kaw na świecie. Średnio palona oraz średnio mielona. Idealna do kawiarek i do zaparzania w dzbanku. Ma mocny smak i wspaniały aromat. Jest nieco ostra i cierpkawa.
  9. Arabica z Nowej Gwinei. Palona średnio lub ciemno, mielona średnio do zaparzania w dzbanku. Używana jest jako składnik mieszanek mountain.
  10. Hinduska Arabica monsoon malabar. Kawa palona ciemno, drobno mielona do parzenia w ekspresach ciśnieniowych. Dodawana jest do mieszanek typu Continental.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*