Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej
Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej

Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej

Domowa wędlina z pieczonej karkówki wieprzowej. Swojski wyrób bez konserwantów, jakiej nie dostaniesz w żadnej masarni. Mięso z karkówki marynowane w ziołach i przyprawach przez całą noc, później pieczone w piekarniku. Kanapka z wędliną z karkówki będzie smakowała wyśmienicie.

Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

kg
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

200

kcal

Pieczona swojska wędlina z karkówki wieprzowej. Przepyszna wędlina na kanapkę bez konserwantów, domowej produkcji.

Składniki:

  • 1 kg karczku wieprzowego z tłustymi przerostami

  • 3 ząbki czosnku BIO

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki

  • sól i mielony pieprz

  • 70 ml oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Karczek umyj chłodną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz i natrzyj go solą oraz pieprzem.
  • W moździerzu przygotuj i rozetrzyj marynatę z oleju rzepakowego, słodkiej i ostrej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz suszonego majeranku. Roztarte przyprawy oddadzą najwięcej aromatu do oleju.
  • Marynatą natrzyj karkówkę, mięso podziurkuj patyczkiem do szaszłyków i ponownie wmasuj marynatę. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin dla jak najlepszego przeniknięcia smaków.
  • Następnego dnia wstaw karkówkę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni (grzanie góra, dół) bez przykrycia na 30 minut, po czym obróć mięso na drugą stronę i piecz w 180 stopniach (grzanie góra, dół) na kolejne 40 minut łącznie 70 minut pieczenia). Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia przykryj naczynie żaroodporne przykrywką.
  • Upieczoną karkówkę odkryj, pozostaw do przestudzenia. Po tym swojska wędlina jest gotowa do krojenia i jedzenia.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*