Domowa wędlina z pieczonej karkówki wieprzowej. Swojski wyrób bez konserwantów, jakiej nie dostaniesz w żadnej masarni. Mięso z karkówki marynowane w ziołach i przyprawach przez całą noc, później pieczone w piekarniku. Kanapka z wędliną z karkówki będzie smakowała wyśmienicie.
Śniadaniowa wędlina z pieczonego karczku
Ilość
1
kgPrzygotowanie
10
min.Pieczenie
1
godz.10
min.Kalorie
200
kcalPieczona swojska wędlina z karkówki wieprzowej. Przepyszna wędlina na kanapkę bez konserwantów, domowej produkcji.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 karczku wieprzowego z tłustymi przerostami
3 ząbki 3 czosnku BIO
1 łyżeczka 1 suszonego majeranku
1 łyżeczka 1 słodkiej papryki
1/2 łyżeczki 1/2 pikantnej papryki
sól i mielony pieprz
70 ml 70 oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Karczek umyj chłodną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz i natrzyj go solą oraz pieprzem.
- W moździerzu przygotuj i rozetrzyj marynatę z oleju rzepakowego, słodkiej i ostrej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz suszonego majeranku. Roztarte przyprawy oddadzą najwięcej aromatu do oleju.
- Marynatą natrzyj karkówkę, mięso podziurkuj patyczkiem do szaszłyków i ponownie wmasuj marynatę. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin dla jak najlepszego przeniknięcia smaków.
- Następnego dnia wstaw karkówkę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni (grzanie góra, dół) bez przykrycia na 30 minut, po czym obróć mięso na drugą stronę i piecz w 180 stopniach (grzanie góra, dół) na kolejne 40 minut łącznie 70 minut pieczenia). Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia przykryj naczynie żaroodporne przykrywką.
- Upieczoną karkówkę odkryj, pozostaw do przestudzenia. Po tym swojska wędlina jest gotowa do krojenia i układania na kanapkach świeżego pieczywa z masełkiem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Wędlina z gotowanego schabu 5 – minutowegoGulasz z karkówki i łopatki wieprzowej
Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami
Szaszłyki na grilla z karkówką wieprzową
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
Zupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami
Bardzo smaczna wedlina polecam przepis
Dziękuję za przepis, nigdy nie pomyślałabym że tak łatwo przygotuję swojską wędlinę. Teraz będziemy przygotowywać już tylko takie!