Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej
Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej

Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej

Domowa wędlina z pieczonej karkówki wieprzowej. Swojski wyrób bez konserwantów, jakiej nie dostaniesz w żadnej masarni. Mięso z karkówki marynowane w ziołach i przyprawach przez całą noc, później pieczone w piekarniku. Kanapka z wędliną z karkówki będzie smakowała wyśmienicie.

Śniadaniowa wędlina z pieczonego karczku

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

kg
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

1

godz. 

10

min.
Kalorie

200

kcal

Pieczona swojska wędlina z karkówki wieprzowej. Przepyszna wędlina na kanapkę bez konserwantów, domowej produkcji.

Składniki:

  • 1 kg karczku wieprzowego z tłustymi przerostami

  • 3 ząbki czosnku BIO

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki

  • sól i mielony pieprz

  • 70 ml oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Karczek umyj chłodną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz i natrzyj go solą oraz pieprzem.
  • W moździerzu przygotuj i rozetrzyj marynatę z oleju rzepakowego, słodkiej i ostrej papryki, czosnku przeciśniętego przez praskę oraz suszonego majeranku. Roztarte przyprawy oddadzą najwięcej aromatu do oleju.
  • Marynatą natrzyj karkówkę, mięso podziurkuj patyczkiem do szaszłyków i ponownie wmasuj marynatę. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin dla jak najlepszego przeniknięcia smaków.
  • Następnego dnia wstaw karkówkę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni (grzanie góra, dół) bez przykrycia na 30 minut, po czym obróć mięso na drugą stronę i piecz w 180 stopniach (grzanie góra, dół) na kolejne 40 minut łącznie 70 minut pieczenia). Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia przykryj naczynie żaroodporne przykrywką.
  • Upieczoną karkówkę odkryj, pozostaw do przestudzenia. Po tym swojska wędlina jest gotowa do krojenia i układania na kanapkach świeżego pieczywa z masełkiem.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. mamaantka

    Dziękuję za przepis, nigdy nie pomyślałabym że tak łatwo przygotuję swojską wędlinę. Teraz będziemy przygotowywać już tylko takie!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*