Przepis | Strona główna | Blog | Idealna filiżanka kawy – przewodnik dla początkujących, czyli jak przygotować wspaniałą kawę w domu
Idealna filiżanka kawy – przewodnik dla początkujących, czyli jak przygotować wspaniałą kawę w domu

Idealna filiżanka kawy – przewodnik dla początkujących, czyli jak przygotować wspaniałą kawę w domu

Kawę znają niemal wszyscy, jednak zdarza się, że mamy bardzo różne wyobrażenia o tym czarnym napoju. Sklepowe półki uginają się pod produktami nie zawsze najlepszej jakości. Na szczęście coraz częściej zwracamy uwagę na jakość ziaren i pochodzenie kawy.

Na rynku pojawiają się kolejne rodzime kawiarnie, a kiedy na polskiej mapie wyrasta nowa palarnia kawy, naprawdę warto świętować. Jedną z ciekawych i godnych zaufania palarni jest rybnicka Palarnia Kawy Meksyk.

Rodzaje kawy i ich smaki

Kawa kawie nierówna. Z pewnością zdarzyło Ci się wyczuć gorycz w filiżance naparu albo szczególnie mocno zasmakować w kawie wypitej u przyjaciół. To najlepszy dowód na to, że warto dobrze przemyśleć wybór kawy. Najpopularniejsza na rynku jest arabika, jednak robusta mocno depcze jej po piętach. Czym się różnią i która z nich jest lepsza? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi.

Arabika jest bardziej kwasowa niż robusta i cechuje ją szersze spektrum akcentów aromatycznych. Jakich? Począwszy od czekolady, orzechów, marcepanu i karmelu, przez cytrusy, jagody i owoce pestkowe, aż po herbatę i wino. Z kolei robusta jest bardziej intensywna i ciężka w smaku. Wyczujesz w niej nuty drzewne i ziemiste, czekoladę, orzechy i suszone owoce. Smak robusty możesz także skojarzyć z przyprawami oraz ziołami. Jej niewątpliwe zalety to większa odporność na choroby oraz dwukrotnie większa zawartość kofeiny.

Po czym można odróżnić arabikę od robusty? Gatunki różnią się kształtem ziaren: arabika ma bardziej wydłużone, a robusta okrągłe, czasem zakończone spiczasto ziarna. Co ciekawe, robusta rzadko sprzedawana jest samodzielnie, najczęściej pojawia się w mieszankach z arabicą.

Gatunek to nie wszystko

Na smak kawy wpływa wiele czynników – gatunek kawowca, miejsce uprawy, czas zbioru oraz sposoby obróbki i palenia ziaren. Dzięki odpowiedniemu dobraniu parametrów wypału, takich jak temperatura i czas, można wydobyć z ziaren pożądany profil sensoryczny, czyli nadać im smak i aromat bez wprowadzania sztucznych dodatków.

Jakie kawy są produkowane w rybnickim Meksyku? To pochodzące z różnych regionów świata wyselekcjonowane ziarna, wypalane według autorskich przepisów. Oferowane są kawy w dwóch wersjach: ciemniejsza, czyli espresso, sprawdzi się idealnie w ekspresach automatycznych, kolbowych i kawiarkach. Z kolei jaśniejsze ziarna (tzw. przelew) będą idealne do alternatywnych metod parzenia, np. w dripie lub aeropressie. Wszystkie kawy sprzedawane są w wersji ziarnistej, a na życzenie klienta mogą zostać zmielone tuż przed wysłaniem. Pozwoli to dłużej cieszyć się smakiem i aromatem ziaren.

Jak zaparzyć idealną kawę?

Idealnych kaw jest tyle, ilu kawoszy. Aby znaleźć własną recepturę na wyjątkową kawę, warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Pierwszym z nich będzie wybór sprawdzonych, godnych zaufania ziaren. Właśnie takie oferuje Palarnia Kawy Meksyk.

Drugim krokiem będzie dobranie metody parzenia. Jeżeli korzystasz z automatycznego ekspresu z wbudowanym młynkiem, sprawa jest dosyć prosta. Jeśli jednak mielisz kawę samodzielnie, pamiętaj, że w większości przypadków im drobniej zmielone ziarna, tym krócej powinno trwać parzenie kawy. Dokładne wskazówki w tym zakresie znajdziesz na blogu, który prowadzi Palarnia Kawy Meksyk. Duże znaczenie podczas parzenia kawy ma również temperatura wody użytej do przygotowania naparu –powinna wynosić pomiędzy 80 a 100°C. Im ciemniej palone są ziarna, tym niższa powinna być temperatura parzenia.

Ile kawy użyć na jedną filiżankę? Również ta kwestia jest bardzo indywidualna. Zacznij od przygotowania wagi kuchennej, na której odmierzysz proporcje kawy i wody. Jeżeli zalewasz kawę wrzątkiem albo przygotowujesz napar jedną z metod przelewowych – użyj 5-7 g kawy na 100 g wody. W przypadku espresso i kawiarek wsyp taką ilość kawy, jaką zmieści sitko. Od czego będzie zależeć moc kawowego naparu? Przy zachowaniu stałych proporcji będą to stopień zmielenia ziaren oraz czas parzenia.

Kawa ma znaczenie!

Kluczowe znaczenie w przyrządzaniu kawy ma wybór ziaren. Poznaj sklep online, który znakomicie zna się na kawie. Palarnia Kawy Meksyk zrodziła się z fascynacji kawą i własnych prób wypalania ziaren. Dzięki temu produkty, które oferują, są dopracowane i jedyne w swoim rodzaju. Warto wybrać je na prezent, szczególnie ten dla siebie i bliskich.

Kawa z Brazylii, czyli Brazylia Yellow Bourbon pochodzi z regionu Cerrado Mineiro i jest uprawiana na wysokości 1 150 m n.p.m. W smaku kawy wyczujesz nutę czekolady i orzechów, wzmocnioną przez owocowe tło. To najlepszy produkt, gdy dopiero planujesz rozpoczęcie przygody z kawą z polskiej palarni.

Gwatemala to mieszanka ziaren kilku odmian kawowca– caturra, catuai i bourbon, uprawianych na gwatemalskich farmach. W jej profilu smakowym wyczujesz czekoladę deserową, cytrusy oraz brzoskwinię. Sprawdza się idealnie do przelewowych metod zaparzania.

Kawa z Indii stanowi autorską mieszankę pochodzących z tego kraju ziaren arabiki i robusty. Jest bardzo intensywna w smaku, możesz odnaleźć w niej nuty przypraw korzennych, orzechów ziemnych i toffi. To dobry wybór, jeśli chcesz zapewnić sobie duży zastrzyk kofeiny.

Kawa z Meksyku to coś, na czym Palarnia Kawy Meksyk zna się znakomicie. Ziarna odmiany red & yellow catuai pochodzą z regionu Chiapas, z plantacji położonych na wysokości powyżej 1 400 m. n.p.m. W naparze z ziaren arabiki speciality wyczujesz grejpfruta, czekoladę i… kwiaty! Kawa z Meksyku ma wyraźną kwasowość, lekką goryczkę, słodycz i charakterystyczną cielistość.

Jaka jest najprostsza metoda, żeby w ofercie Palarni Kawy Meksyk odnaleźć ulubione ziarna? Wybierz pakiet degustacyjny, który stanowi zestaw wszystkich oferowanych kaw i daj się ponieść kawowej podróży. Wyszukuj dodatkowe nuty smakowe, testuj różne proporcje i znajdź swój sposób na idealną kawę.

Jak zachować świeżość kawy?

Duże znaczenie dla jakości naparu ma świeżość kawy, dlatego najbezpieczniej jest przechowywać kawę w hermetycznym opakowaniu, poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i w stosunkowo chłodnym miejscu. Każda kawa, którą wysyła w świat Palarnia Kawy Meksyk, ma odpowiednie opakowanie, dzięki czemu Twoje ziarna nie stracą jakości. Wybierz kawę z Palarni Kawy Meksyk i rozpocznij podróż w głąb kawowych smaków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*