Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Sposób na matchę czyli warstwowa latte
Matcha w kubku z pianką w kształcie serca

Sposób na matchę czyli warstwowa latte

Zielona herbata to napój znany przez wiele osób na całym świecie, cieszący się dużą popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. Także w Polsce spore grono osób chętnie po nie sięga, zaś coraz częściej w domach pojawia się herbata matcha Czym jest i co można z niej przygotować? Coś, co sprawdzi się idealnie na jesienne popołudnia. Wciąż herbata, a jednak inna. Czym właściwie jest matcha? To nic innego jak sproszkowana zielona herbata. Wygląda jak puder, a powstaje poprzez zmielenie liści zielonej herbaty. Ma silnie zielony kolor, cudowny smak i niesamowity aromat. Podczas jej produkcji nie dodaje się do niej żadnych chemikaliów, konserwantów, barwników.

Początkowo wykorzystywana była przez samurajów i chińskich mnichów buddyjskich, w użyciu w Europie jest dopiero od niedawna. Filiżanka matchy jest dziesięć razy mocniejsza od filiżanki zwykłej zielonej herbaty. Zawiera również nawet o sto razy więcej antyoksydantów. Matcha używana jest najczęściej do przygotowania napojów oraz deserów. Chcąc spróbować jej we własnej kuchni, dobrze na początek będzie przygotować trójwarstwowe latte z matchą i zobaczyć, iż jest to idealny napój, szczególnie w okresie jesiennym.

Do przygotowania potrzebna będzie również szklanka jak do latte, to znaczy przezroczysta, by móc zobaczyć ułożenie warstw napoju.

Sposób na matchę czyli warstwowa latte

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: KawaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

50

kcal

Szukasz innego sposobu na przygotowanie kawy? A może nie wiesz jak przygotować matche? Mamy dla ciebie inspirujący pomysł na oba.

Składniki:

  • 300 ml mleka

  • 1 łyżeczka herbaty matcha

  • 30 ml wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 50 ml mocnej kawy

Sposób przygotowania:

  • Kawę przygotować według możliwości, to jest w ekspresie, w kawiarce, za pomocą drippera. Ważne, by była to mocna kawa, do czego niekoniecznie nadaje się kawa rozpuszczalna.
  • Do miseczki wsypać jedną łyżeczkę matchy, dodać łyżeczkę cukru, zalać 30 mililitrami wody, wymieszać za pomocą drewnianej miotełki do rozpuszczenia lub też spienić za pomocą ręcznego spieniacza.
  • Mleko wlać do wysokiej szklanki, spienić za pomocą ręcznego spieniacza.
  • Do mleka powoli wlać matchę, która powinna utworzyć warstwę na dole szklanki. Następnie wlać przygotowaną mocną kawę. Napój jest gotowy.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image