Zielona herbata to napój znany przez wiele osób na całym świecie, cieszący się dużą popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. Także w Polsce spore grono osób chętnie po nie sięga, zaś coraz częściej w domach pojawia się herbata matcha Czym jest i co można z niej przygotować? Coś, co sprawdzi się idealnie na jesienne popołudnia. Wciąż herbata, a jednak inna. Czym właściwie jest matcha? To nic innego jak sproszkowana zielona herbata. Wygląda jak puder, a powstaje poprzez zmielenie liści zielonej herbaty. Ma silnie zielony kolor, cudowny smak i niesamowity aromat. Podczas jej produkcji nie dodaje się do niej żadnych chemikaliów, konserwantów, barwników.
Początkowo wykorzystywana była przez samurajów i chińskich mnichów buddyjskich, w użyciu w Europie jest dopiero od niedawna. Filiżanka matchy jest dziesięć razy mocniejsza od filiżanki zwykłej zielonej herbaty. Zawiera również nawet o sto razy więcej antyoksydantów. Matcha używana jest najczęściej do przygotowania napojów oraz deserów. Chcąc spróbować jej we własnej kuchni, dobrze na początek będzie przygotować trójwarstwowe latte z matchą i zobaczyć, iż jest to idealny napój, szczególnie w okresie jesiennym.
Do przygotowania potrzebna będzie również szklanka jak do latte, to znaczy przezroczysta, by móc zobaczyć ułożenie warstw napoju.