Przepis | Strona główna | Lemoniady i koktajle | Sposób na matchę czyli warstwowa latte
Matcha w kubku z pianką w kształcie serca

Sposób na matchę czyli warstwowa latte

Zielona herbata to napój znany przez wiele osób na całym świecie, cieszący się dużą popularnością zwłaszcza w krajach azjatyckich. Także w Polsce spore grono osób chętnie po nie sięga, zaś coraz częściej w domach pojawia się herbata matcha Czym jest i co można z niej przygotować? Coś, co sprawdzi się idealnie na jesienne popołudnia. Wciąż herbata, a jednak inna. Czym właściwie jest matcha? To nic innego jak sproszkowana zielona herbata. Wygląda jak puder, a powstaje poprzez zmielenie liści zielonej herbaty. Ma silnie zielony kolor, cudowny smak i niesamowity aromat. Podczas jej produkcji nie dodaje się do niej żadnych chemikaliów, konserwantów, barwników.

Początkowo wykorzystywana była przez samurajów i chińskich mnichów buddyjskich, w użyciu w Europie jest dopiero od niedawna. Filiżanka matchy jest dziesięć razy mocniejsza od filiżanki zwykłej zielonej herbaty. Zawiera również nawet o sto razy więcej antyoksydantów. Matcha używana jest najczęściej do przygotowania napojów oraz deserów. Chcąc spróbować jej we własnej kuchni, dobrze na początek będzie przygotować trójwarstwowe latte z matchą i zobaczyć, iż jest to idealny napój, szczególnie w okresie jesiennym.

Do przygotowania potrzebna będzie również szklanka jak do latte, to znaczy przezroczysta, by móc zobaczyć ułożenie warstw napoju.

Sposób na matchę czyli warstwowa latte

Sposób na matchę czyli warstwowa latte

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: KawaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

1

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

50

kcal

Szukasz innego sposobu na przygotowanie kawy? A może nie wiesz jak przygotować matche? Mamy dla ciebie inspirujący pomysł na oba.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 ml 300 mleka

  • 1 łyżeczka 1 herbaty matcha

  • 30 ml 30 wody

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 50 ml 50 mocnej kawy


Sposób przygotowania:

  • Kawę przygotować według możliwości, to jest w ekspresie, w kawiarce, za pomocą drippera. Ważne, by była to mocna kawa, do czego niekoniecznie nadaje się kawa rozpuszczalna.
  • Do miseczki wsypać jedną łyżeczkę matchy, dodać łyżeczkę cukru, zalać 30 mililitrami wody, wymieszać za pomocą drewnianej miotełki do rozpuszczenia lub też spienić za pomocą ręcznego spieniacza.
  • Mleko wlać do wysokiej szklanki, spienić za pomocą ręcznego spieniacza.
  • Do mleka powoli wlać matchę, która powinna utworzyć warstwę na dole szklanki. Następnie wlać przygotowaną mocną kawę. Napój jest gotowy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*