Przepis | Strona główna | Blog | Imbir i jego właściwości
Imbir i jego właściwości

Imbir i jego właściwości

Nadaje smak tłustym potrawom, łagodzi mdłości i jest świetnym składnikiem zimowej herbatki rozgrzewającej. Ma wiele zalet. Imbir poprawia krążenie, dlatego jest znakomitym sposobem na rozgrzanie się po zimowym spacerze. Warto dodać go do gorącej herbaty. W surowej formie pomaga także przy pierwszych objawach przeziębienia. Jego sok ma właściwości dezynfekujące i przyspiesza leczenie np. stanów zapalnych gardła.

Dodatkowo ułatwia trawienie, więc dobrze doprawiać nim tłuste potrawy. Zwiększa również przemianę materii, co ułatwia pozbywanie się zbędnych kilogramów. Znany jest z tego, że niewielkie jego dawki usuwają poranne mdłości u kobiet w ciąży i objawy choroby lokomocyjnej u dzieci i dorosłych. Imbir działa moczopędnie, dzięki czemu zmniejsza obrzęki. Jeśli często po całym dniu masz opuchnięte nogi, woda z dodatkiem imbiru może temu zapobiegać.

Imbir i jego właściwości

Imbir woli chłodne traktowanie

Imbir można kupić jako kłącze, marynowane plasterki oraz suszony i potem zmielony. Najbardziej aromatyczny jest świeży. Wybierając go, zwróć uwagę, by nie miał plam oraz aby był kremowy lub jasnobeżowy. Przechowuj go w chłodnym miejscu, inaczej spleśnieje albo wyschnie już po kilku dniach. By imbir się nie zepsuł, warto zawinąć go w papierowy ręcznik i włożyć do szczelnej torebki, a następnie do lodówki. Tak przechowywany imbir pozostanie świeży nawet kilka tygodni.

Wartościowy imbir w kuchni

Świeży imbir jest pikantny i aromatyczny. Najbogatszy smak, ale i najwięcej twardawych włókien ma środek kłącza. Przed jedzeniem imbir zawsze trzeba obrać. Najlepiej zeskrobać skórkę za pomocą łyżeczki lub noża tylko z tego kawałka, którego zamierzamy użyć. Imbir można zetrzeć, poszatkować, zmielić lub pokroić. Jeśli go kroisz lub szatkujesz, to wygodniej to robić w kierunku, w jakim ułożone są włókna. Dobrze dodawać go do zup warzywnych, bo dzięki niemu nie są mdłe. Warto używać imbir też jako składnika marynat do mięsa i warzyw. Wtedy należy go zetrzeć, bo wydobywa się z niego najwięcej smaku. W potrawie lepiej nie łączyć go z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Suszony mielony imbir jest mniej intensywny w smaku i zapachu od świeżego i nie używa się go wymiennie w potrawach. W sklepach dostępny jest też imbir marynowany, różowy i biały. Kolor zależy tylko od dodatków do marynaty. Używa się go jako dodatku np. do sushi. Zwykle jest łagodniejszy niż świeży.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image