Przepis | Strona główna | Zupy | Rozgrzewająca zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa to kremowa, sycąca oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa. Jest smaczna i lubiana przez dzieci. Jest to danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej i kuchni polskiej. Przyrządza się ją bardzo często na wywarze z dodatkiem startego czosnku i ziemniaków. Jej smak można wzbogacić, gdy doda się starty żółty ser, który uzyska konsystencję ciągnącą lub roztrzepane lekko jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. Danie powinno być klarowne. Zupa czosnkowa jest bardzo rozgrzewająca i dlatego bardzo często podawana jest zimą.

Rozgrzewająca zupa czosnkowa

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

245

kcal

Zupa czosnkowa to kremowa, sycąca i szybka w przygotowaniu zupa. Jest smaczna i lubiana przez dzieci. Charakterystyczne dla kuchni czeskiej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 7 ząbków 7 czosnku

  • 1 L 1 bulionu lub rosołu

  • 75 ml 75 słodkiej śmietanki

  • 4 4 ziemniaki

  • 1/2 1/2 pora

  • 1 1 marchewka

  • 1 łyżka 1 masła

  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży lub suszony imbir

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki i marchewkę należy obrać i pokroić w dużą kostkę, pora w krążki, a czosnek w plasterki.
  • W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać wszystkie warzywa i podsmażać ciągle mieszając przez ok. 3 min.
  • Całość zalać bulionem lub rosołem i gotować. Gdy się zagotuje należy zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 30 min., aż warzywa będą miękkie.
  • Po tym czasie zupę należy zblendować na gładki krem.
  • Do kubka należy przelać śmietankę i zahartować, dodając do niej 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszać, aby się nie zważyła. Całość wlać do garnka z zupą i mieszać.
  • Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ok. 1 łyżeczką startego lub suszonego imbiru i połową łyżeczki gałki muszkatołowej.
  • Zupę podawać na gorąco z dodatkiem grzanek.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*