Placek tak prosty, jak tradycyjne naleśniki. Francuskie ciasto clafoutis, przypominające ciasto naleśnikowe z zapieczonymi owocami. Budyniowa konsystencja ciasta z zatopionymi owocami. Choć w tradycyjnej wersji ciasto pieczone jest z czereśniami, moje serce skradła wersja z jagodami leśnymi. Placek smakuje jak borówkowe pancakes.
Francuskie ciasto budyniowe clafoutis z owocami lata
10
porcje10
min.50
min.230
kcalFrancuskie ciasto z owocami lata clafoutis, przypominające nieco ciasto naleśnikowe i nieco masę budyniową. Mięciutkie ciasto proste jak naleśniki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
100 g 100 mąki pszennej
3 3 jajka z chowu ściółkowego
200 ml 200 mleka
200 ml 200 słodkiej śmietanki 30
150 g 150 cukru drobnego
1 łyżeczka 1 naturalnego ekstraktu waniliowego
- DODATKOWO
500 g 500 jagód leśnych (mogą być mrożone)
1 łyżka 1 masła do posmarowania formy
cukier puder
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm, smarujemy je odrobiną masła na spodzie i po brzegach.
- Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy mleko śmietankę oraz drobny cukier. Miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru.
- Wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sito oraz wlewamy ekstrakt z wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Otrzymamy dość rzadką w konsystencji masę, przypominającą ciasto naleśnikowe.
- Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wsypujemy umyte i osuszone jagody leśne. Delikatnie możemy całość zamieszać w formie, by jagody równomiernie się rozmieściły.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50 minut. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.
Uwagi:
- Tradycyjne clafoutis przygotowywane jest z czereśniami, które także sprawdzą się zamiast jagód leśnych. Warto wypróbować wiele wariantów, bo ciasto jest przepyszne i błyskawiczne.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku