Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymi
Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymi

Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymi

Placek tak prosty, jak tradycyjne naleśniki. Francuskie ciasto clafoutis, przypominające ciasto naleśnikowe z zapieczonymi owocami. Budyniowa konsystencja ciasta z zatopionymi owocami. Choć w tradycyjnej wersji ciasto pieczone jest z czereśniami, moje serce skradła wersja z jagodami leśnymi. Placek smakuje jak borówkowe pancakes.

Francuskie ciasto budyniowe clafoutis z owocami lata

Francuskie ciasto budyniowe clafoutis z owocami lata

5 z 20 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

230

kcal

Francuskie ciasto z owocami lata clafoutis, przypominające nieco ciasto naleśnikowe i nieco masę budyniową. Mięciutkie ciasto proste jak naleśniki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 100 g 100 mąki pszennej

  • 3 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 200 ml 200 mleka

  • 200 ml 200 słodkiej śmietanki 30

  • 150 g 150 cukru drobnego

  • 1 łyżeczka 1 naturalnego ekstraktu waniliowego

  • DODATKOWO
  • 500 g 500 jagód leśnych (mogą być mrożone)

  • 1 łyżka 1 masła do posmarowania formy

  • cukier puder


Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm, smarujemy je odrobiną masła na spodzie i po brzegach.
  • Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy mleko śmietankę oraz drobny cukier. Miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru.
  • Wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sito oraz wlewamy ekstrakt z wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Otrzymamy dość rzadką w konsystencji masę, przypominającą ciasto naleśnikowe.
  • Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wsypujemy umyte i osuszone jagody leśne. Delikatnie możemy całość zamieszać w formie, by jagody równomiernie się rozmieściły.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50 minut. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.

Uwagi:

  • Tradycyjne clafoutis przygotowywane jest z czereśniami, które także sprawdzą się zamiast jagód leśnych. Warto wypróbować wiele wariantów, bo ciasto jest przepyszne i błyskawiczne.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*