Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymi
Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymi

Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymi

Placek tak prosty, jak tradycyjne naleśniki. Francuskie ciasto clafoutis, przypominające ciasto naleśnikowe z zapieczonymi owocami. Budyniowa konsystencja ciasta z zatopionymi owocami. Choć w tradycyjnej wersji ciasto pieczone jest z czereśniami, moje serce skradła wersja z jagodami leśnymi. Placek smakuje jak borówkowe pancakes.

Francuskie ciasto budyniowe clafoutis z owocami lata

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

230

kcal

Francuskie ciasto z owocami lata clafoutis, przypominające nieco ciasto naleśnikowe i nieco masę budyniową. Mięciutkie ciasto proste jak naleśniki.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej

  • 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 200 ml mleka

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30

  • 150 g cukru drobnego

  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

  • DODATKOWO
  • 500 g jagód leśnych (mogą być mrożone)

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

  • cukier puder


Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm, smarujemy je odrobiną masła na spodzie i po brzegach.
  • Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy mleko śmietankę oraz drobny cukier. Miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru.
  • Wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sito oraz wlewamy ekstrakt z wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Otrzymamy dość rzadką w konsystencji masę, przypominającą ciasto naleśnikowe.
  • Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wsypujemy umyte i osuszone jagody leśne. Delikatnie możemy całość zamieszać w formie, by jagody równomiernie się rozmieściły.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50 minut. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito.

Uwagi:

  • Tradycyjne clafoutis przygotowywane jest z czereśniami, które także sprawdzą się zamiast jagód leśnych. Warto wypróbować wiele wariantów, bo ciasto jest przepyszne i błyskawiczne.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*