Jak przechowywać żywność?

Jak przechowywać żywność?

Jak zgromadzić rozsądne zapasy i jak je zabezpieczyć, żeby nic się nie zmarnowało?

Co można zamrozić?

Owoce i warzywa

Mrożone zachowują najwięcej witamin i wartości, dlatego w pierwszej kolejności warto zrobić ich większy zapas. To lepszy wybór niż słoiki czy puszki. Owoce (np. truskawki, maliny, morele) trzeba umyć, odszypułkować i wypestkować. Drobne (np. jagody, porzeczki, wiśnie) lepiej mrozić w pojemnikach niż woreczkach, nie zbrylą się. Warzywa (np. brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchew, por, groszek, bób, szparagi, szpinak) przed zamrożeniem zblanszuj (zanurz warzywa we wrzątku na 1-2 minuty, a następnie przelej lodowatą wodą i ostudź). Dzięki temu zachowają aromat i barwę, będą też łatwiejsze w obróbce po rozmrożeniu. Nie blanszuj dyni, cebuli, pieczarek. Mieszanki warzywne (np. włoszczyznę na zupę) porcjuj i wkładaj do woreczków.

Gotowe dania

Zupy, sosy, potrawki, leczo, pierogi… Najlepiej mrozić je od razu po przygotowaniu i wystudzeniu. Będą najsmaczniejsze. Jeśli masz niewiele miejsca, pakuj produkty w torebki strunowe. W zamrażalniku najpierw ułóż je płasko na tacy, by się nie zlepiły. Gdy zamarzną, możesz ustawić je pionowo — jak książki.

Mięso i wędliny

Najdłużej wytrzyma wołowina (ok. 8 miesięcy), najkrócej drób (4 tygodnie). Mięso mielone nie dłużej niż 8 tygodni. Nie wkładaj do zamrażalnika mięsa na tackach, na których leżało w sklepie! Wędlinę można mrozić w całości lub plasterkach (poprzekładaj je wcześniej pergaminem).

Pieczywo

Wykorzystaj trik piekarzy. Chleb (lub bułki) najlepiej mrozić świeżutkie. Im dłużej czekasz, tym mniej wilgoci pozostanie w pieczywie po odmrożeniu. Można mrozić pieczywo w całości, ale znacznie lepiej pokroić je na kromki i zapakować do osobnych woreczków. Czas mrożenia nie powinien przekroczyć 2 miesięcy. Pieczywo odmrażaj w piekarniku (175°C).

Jak przechowywać żywność?

Gdzie trzymać suche produkty?

Kasze, makarony, ryż i mąka

Warto mieć je w domu zawsze! Sypkie, suche produkty trzeba jednak mądrze zabezpieczyć. Nie kupuj zbyt wielu opakowań naraz, bo prędzej zalęgną ci się w nich mole, niż je spożytkujesz. Kup mniej i przechowuj właściwie: najlepiej w szczelnie zamkniętych słoikach lub plastikowych pojemnikach. Mąka i cukier nie znoszą wilgoci, zaś dla kasz i makaronów niekorzystne są wysokie temperatury. Wszystkie te produkty najlepiej trzymać w suchym, ciemnym, przewiewnym i chłodnym miejscu, w temperaturze 8-10°C. Trik: jeśli już ku-piłaś mnóstwo mąki, kasz, ryżu, pamiętaj, by w szafce razem z nimi umieścić liście laurowe. Mole nie lubią ich zapachu!

Kawa i herbata

Wbrew pozorom są wymagające pod względem przechowywania. Kawa na pewno bardziej. Jeśli nie Jest odpowiednio zabezpieczona, nie tylko traci swój piękny aromat, ale dodatkowo chłonie inne zapachy! Idealny pojemnik do kawy musi mleć szczelne zamknięcie i nie może być przezroczysty. Kawa powinna stać w ciemnym i chłodnym miejscu. Podobnie jest z herbatą. Dodatkowo herbata zielona i biała źle znoszą wysoką temperaturę. Pod wpływem ciepła oba gatunki ulegają oksydacji i tracą swoje najcenniejsze właściwości…

A jak przetwory?

Dżemy, przeciery i konserwy

Chcesz zrobić większy zapas konfitur, przecierów czy koncentratów pomidorowych? Lepiej kupować przetwory w szkle czy kartonie niż w puszkach, ale… warto czytać etykiety! Niektóre puszki np. z kukurydzą gotowaną na parze mogą się okazać lepsze niż te z kukurydzą w szkle, zawierającą mnóstwo soli, cukru. Przetwory takie jak marynaty, kiszonki i przetwory pasteryzowane — przechowuj w przewiewnych chłodnych szafach lub szafkach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*