Przepis | Strona główna | Blog | Jak szybko rozmrozić lodówkę? Porady
Jak szybko rozmrozić lodówkę? Porady

Jak szybko rozmrozić lodówkę? Porady

Ponieważ nie każdy ma szczęście posiadać nowoczesną lodówkę z technologią “no-frost”, rozmrażanie jest często obowiązkiem. Klasyczna metoda wymaga średnio 24 godzinnego unieruchomienia urządzenia… chyba że zastosujesz kilka sztuczek, aby szybko rozmrozić lodówkę!

Jak szybko rozmrozić lodówkę? Porady

Po co szybko rozmrażać lodówkę?

Klasyczna metoda jest prosta: odłączyć lodówkę, otworzyć drzwi i pozwolić naturze odegrać swoją rolę w podnoszeniu temperatury. Lodówka nagrzewa się, lód w zamrażarce topi się i w ciągu 24 godzin urządzenie jest gotowe do ponownego podłączenia. Nuda? Przez 24 godziny żywność musi być przechowywana na zewnątrz zamrażarki i lodówki, bez przerywania łańcucha chłodniczego. I nie zapominajcie, że w ciągu 24 godzin mróz stopi się, zamieni w wodę i pobiegnie do i z lodówki. Krótko mówiąc, lepiej mieć zapasową lodówkę, dobre mopy, a przede wszystkim czas mieć oko na wszystko. W przeciwnym razie, odmrożenie lodówki szybko wymaga więcej wysiłku, ale mniej czasu!

Odmrażanie lodówki szybko: przygotowywanie.

Pierwszy krok, zachować jedzenie w lodówce i zamrażarce. Aby uniknąć przerwy w łańcuchu chłodniczym, dostarczana jest chłodziarka i pakiety z lodem, ewentualnie zastąpione przez butelki z uprzednio zamarzniętą wodą do mrożonej żywności, oraz worki z zamrażalnikiem do tego, co wychodzi z lodówki. Cała zawartość lodówki jest przenoszona do zamrażarki, najlepiej poza upałem.

Drugi krok, zabezpieczyć podłogę ręcznikami lub mopami. Im więcej jest mrozu, tym więcej wody będzie: jeśli zamrażarka jest pełna mrozu, ręczniki umieszczone wewnątrz, a nawet pojemniki nie będą zbyt duże, aby zebrać wodę i szybko rozmrozić lodówkę. A przy okazji, nie zapomnij, że po rozmrożeniu, trzeba będzie wyczyścić lodówkę: tak długo, jak jest pusta i dostępna, można równie dobrze wykorzystać ją, aby nadać jej blask.

Skuteczne techniki szybkiego rozmrażania lodówki.

Czy prace ziemne są przygotowane? Odłączamy lodówkę i podejmujemy działania, wybierając technikę najlepiej dopasowaną do naszych potrzeb. W każdym razie bardzo uważnie obserwujemy, aby w razie potrzeby móc ewakuować wodę, zwłaszcza przy dużych mrozach. I usuwamy wszelkie klocki lub kawałki, które się poluzowały, aby jak najszybciej stopić je w zlewie, nie wahając się użyć łopatki lub plastikowej rakli (nie ma metalu, noża ani ostrego przedmiotu!), zamiast ryzykować zalanie kuchni.

Rozmrozić lodówkę za pomocą pary wodnej: napełnić pojemnik wystarczająco duży, aby zmieścił się w komorze do rozmrażania za pomocą wrzącej wody. Umieścić go w danej komorze, zamknąć drzwi i pozostawić na 10 minut przed sprawdzeniem: gorąca para wodna topi mróz. Jeśli woda stanie się zimna, opróżnij pojemnik i zacznij od nowa. Na bardzo mroźną lodówkę potrzeba średnio jednej godziny.

Rozmrozić lodówkę za pomocą środka rozmrażającego: dostępne są spraye rozmrażające, specjalnie zaprojektowane do lodówki. Zaleta? Rozmrażają się bez wysiłku, wystarczy spryskać, poczekać, a następnie wytrzeć lub opróżnić pojemniki z wodą. Wadą? Ponieważ ich skład nie jest do końca naturalny, nie mogą mieć kontaktu z żywnością, więc przed odłożeniem lodówki trzeba będzie je dokładnie wyczyścić. Czas działania różni się w zależności od ilości usuwanego mrozu.

Rozmrozić lodówkę z suszarką do włosów: podłączasz suszarkę do włosów i używasz jej do topienia mrozu. Ale uważajcie! Technika ta wymaga zwiększonej czujności, aby uniknąć jakiegokolwiek ryzyka dla bezpieczeństwa: nie zbliżaj się do suszarki do włosów w odległości 30 cm od lodówki i regularnie sprawdzaj, czy ściany nie nagrzewają się. W razie potrzeby należy robić przerwy i oczywiście trzymać urządzenie z dala od wody.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*