Ponieważ nie każdy ma szczęście posiadać nowoczesną lodówkę z technologią “no-frost”, rozmrażanie jest często obowiązkiem. Klasyczna metoda wymaga średnio 24 godzinnego unieruchomienia urządzenia… chyba że zastosujesz kilka sztuczek, aby szybko rozmrozić lodówkę!
Po co szybko rozmrażać lodówkę?
Klasyczna metoda jest prosta: odłączyć lodówkę, otworzyć drzwi i pozwolić naturze odegrać swoją rolę w podnoszeniu temperatury. Lodówka nagrzewa się, lód w zamrażarce topi się i w ciągu 24 godzin urządzenie jest gotowe do ponownego podłączenia. Nuda? Przez 24 godziny żywność musi być przechowywana na zewnątrz zamrażarki i lodówki, bez przerywania łańcucha chłodniczego. I nie zapominajcie, że w ciągu 24 godzin mróz stopi się, zamieni w wodę i pobiegnie do i z lodówki. Krótko mówiąc, lepiej mieć zapasową lodówkę, dobre mopy, a przede wszystkim czas mieć oko na wszystko. W przeciwnym razie, odmrożenie lodówki szybko wymaga więcej wysiłku, ale mniej czasu!
Odmrażanie lodówki szybko: przygotowywanie.
Pierwszy krok, zachować jedzenie w lodówce i zamrażarce. Aby uniknąć przerwy w łańcuchu chłodniczym, dostarczana jest chłodziarka i pakiety z lodem, ewentualnie zastąpione przez butelki z uprzednio zamarzniętą wodą do mrożonej żywności, oraz worki z zamrażalnikiem do tego, co wychodzi z lodówki. Cała zawartość lodówki jest przenoszona do zamrażarki, najlepiej poza upałem.
Drugi krok, zabezpieczyć podłogę ręcznikami lub mopami. Im więcej jest mrozu, tym więcej wody będzie: jeśli zamrażarka jest pełna mrozu, ręczniki umieszczone wewnątrz, a nawet pojemniki nie będą zbyt duże, aby zebrać wodę i szybko rozmrozić lodówkę. A przy okazji, nie zapomnij, że po rozmrożeniu, trzeba będzie wyczyścić lodówkę: tak długo, jak jest pusta i dostępna, można równie dobrze wykorzystać ją, aby nadać jej blask.
Skuteczne techniki szybkiego rozmrażania lodówki.
Czy prace ziemne są przygotowane? Odłączamy lodówkę i podejmujemy działania, wybierając technikę najlepiej dopasowaną do naszych potrzeb. W każdym razie bardzo uważnie obserwujemy, aby w razie potrzeby móc ewakuować wodę, zwłaszcza przy dużych mrozach. I usuwamy wszelkie klocki lub kawałki, które się poluzowały, aby jak najszybciej stopić je w zlewie, nie wahając się użyć łopatki lub plastikowej rakli (nie ma metalu, noża ani ostrego przedmiotu!), zamiast ryzykować zalanie kuchni.
Rozmrozić lodówkę za pomocą pary wodnej: napełnić pojemnik wystarczająco duży, aby zmieścił się w komorze do rozmrażania za pomocą wrzącej wody. Umieścić go w danej komorze, zamknąć drzwi i pozostawić na 10 minut przed sprawdzeniem: gorąca para wodna topi mróz. Jeśli woda stanie się zimna, opróżnij pojemnik i zacznij od nowa. Na bardzo mroźną lodówkę potrzeba średnio jednej godziny.
Rozmrozić lodówkę za pomocą środka rozmrażającego: dostępne są spraye rozmrażające, specjalnie zaprojektowane do lodówki. Zaleta? Rozmrażają się bez wysiłku, wystarczy spryskać, poczekać, a następnie wytrzeć lub opróżnić pojemniki z wodą. Wadą? Ponieważ ich skład nie jest do końca naturalny, nie mogą mieć kontaktu z żywnością, więc przed odłożeniem lodówki trzeba będzie je dokładnie wyczyścić. Czas działania różni się w zależności od ilości usuwanego mrozu.
Rozmrozić lodówkę z suszarką do włosów: podłączasz suszarkę do włosów i używasz jej do topienia mrozu. Ale uważajcie! Technika ta wymaga zwiększonej czujności, aby uniknąć jakiegokolwiek ryzyka dla bezpieczeństwa: nie zbliżaj się do suszarki do włosów w odległości 30 cm od lodówki i regularnie sprawdzaj, czy ściany nie nagrzewają się. W razie potrzeby należy robić przerwy i oczywiście trzymać urządzenie z dala od wody.