Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Można go spotkać pod różnymi postaciami: tradycyjny, z rodzynkami, z brzoskwiniami, można tak wymieniać bez końca. Osobiście lubię „bawić się” smakami, dlatego też dziś przedstawię przepis na sernik czekoladowy na zimno. Wbrew pozorom robi się go szybko i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności cukierniczych. Prezentuje się niezwykle interesująco przez różnokolorową taflę na wierzchu.
Sernik kakaowy na zimno bez pieczenia
12
porcji30
min.3
godz.330
kcalTęczowy sernik czekoladowy na zimno. Sernik bez pieczenia, na spodzie z maślanych ciasteczek. Kremowy i aksamitny.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 sera twarogowego na sernik (zmielonego 3 krotnie, może być z wiaderka)
650 ml 650 słodkiej śmietanki 30 %
400 g 400 cukru pudru
20 g 20 żelatyny spożywczej
100 ml 100 wody
300 g 300 ciasteczek maślanych lub herbatników
1 kostka 1 margaryny typu Kasia
75 g 75 ciemnego kakao
2 łyżki 2 mleka
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgniatamy ciastka maślane bądź herbatniki. Dodajemy do nich 100 g roztopionej margaryny. Dokładnie mieszamy, tak aby składniki się połączyły. Następnie przesypujemy mieszaninę do tortownicy o średnicy 28 centymetrów i ugniatamy czymś twardym np. szklanką. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
- Ważne aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Do misy miksera dajemy 1 kg sera na sernik i 250 g cukru pudru. Mieszamy łyżką, następnie dodajemy 700 ml śmietany 30 i ponownie mieszamy. Dodajemy 20 g rozpuszczonej żelatyny (do szklanki wlewamy około 100 ml gorącej wody plus dodajemy 20 g żelatyny i bardzo dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści). Miksujemy całość mikserem elektrycznym.
- Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 różne części (np. 600g, 450g, 300g, 150g).
- Rondelek ustawiamy na najmniejszym palniku kuchenki. Do rondelka dajemy 150 g margaryny oraz 150 g cukru pudru. Mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Dodajemy powoli 75g gorzkiego kakao oraz 2 łyżki mleka. Nadal mieszamy i podgrzewamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Wyciągamy wcześniej przygotowany spód oraz 4 części masy z lodówki. Największą ilością masy zalewamy spód. Do drugiej masy dodajemy 3 łyżki zrobionej czekolady, do trzeciej masy – 5 łyżek a do najmniejszej ilości – 8 łyżek. Każdą masę dokładnie mieszamy. I zalewamy foremkę od najjaśniejszej masy do najciemniejszej. Całość dajemy do lodówki na kilka godzin do stężenia
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku