Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Można go spotkać pod różnymi postaciami: tradycyjny, z rodzynkami, z brzoskwiniami, można tak wymieniać bez końca. Osobiście lubię „bawić się” smakami, dlatego też dziś przedstawię przepis na sernik czekoladowy na zimno. Wbrew pozorom robi się go szybko i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności cukierniczych. Prezentuje się niezwykle interesująco przez różnokolorową taflę na wierzchu.

Sernik kakaowy na zimno bez pieczenia

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

3

godz. 
Kalorie

330

kcal

Tęczowy sernik czekoladowy na zimno. Sernik bez pieczenia, na spodzie z maślanych ciasteczek. Kremowy i aksamitny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 sera twarogowego na sernik (zmielonego 3 krotnie, może być z wiaderka)

  • 650 ml 650 słodkiej śmietanki 30 %

  • 400 g 400 cukru pudru

  • 20 g 20 żelatyny spożywczej

  • 100 ml 100 wody

  • 300 g 300 ciasteczek maślanych lub herbatników

  • 1 kostka 1 margaryny typu Kasia

  • 75 g 75 ciemnego kakao

  • 2 łyżki 2 mleka

Sposób przygotowania:

  • Na początku rozgniatamy ciastka maślane bądź herbatniki. Dodajemy do nich 100 g roztopionej margaryny. Dokładnie mieszamy, tak aby składniki się połączyły. Następnie przesypujemy mieszaninę do tortownicy o średnicy 28 centymetrów i ugniatamy czymś twardym np. szklanką. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
  • Ważne aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Do misy miksera dajemy 1 kg sera na sernik i 250 g cukru pudru. Mieszamy łyżką, następnie dodajemy 700 ml śmietany 30 i ponownie mieszamy. Dodajemy 20 g rozpuszczonej żelatyny (do szklanki wlewamy około 100 ml gorącej wody plus dodajemy 20 g żelatyny i bardzo dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści). Miksujemy całość mikserem elektrycznym.
  • Tak przygotowaną masę dzielimy na 4 różne części (np. 600g, 450g, 300g, 150g).
  • Rondelek ustawiamy na najmniejszym palniku kuchenki. Do rondelka dajemy 150 g margaryny oraz 150 g cukru pudru. Mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Dodajemy powoli 75g gorzkiego kakao oraz 2 łyżki mleka. Nadal mieszamy i podgrzewamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyciągamy wcześniej przygotowany spód oraz 4 części masy z lodówki. Największą ilością masy zalewamy spód. Do drugiej masy dodajemy 3 łyżki zrobionej czekolady, do trzeciej masy – 5 łyżek a do najmniejszej ilości – 8 łyżek. Każdą masę dokładnie mieszamy. I zalewamy foremkę od najjaśniejszej masy do najciemniejszej. Całość dajemy do lodówki na kilka godzin do stężenia

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*