Przepis | Strona główna | Blog | Jak wybrać dobry ekspres do kawy?
Jak wybrać dobry ekspres do kawy?

Jak wybrać dobry ekspres do kawy?

Większość z nas marzy o poranku rozpoczętym od smacznej, intensywnie pachnącej kawy. W czasach, gdy działalność naszej ulubionej kawiarni jest mocno ograniczona, warto zadbać o pyszną kawę zrobioną we własnej kuchni. Idealny będzie własny ekspres do kawy. Jednak oferta jest na tyle szeroko, że łatwo zagubić się w jej gąszczu. Jaki ekspres będzie najlepiej spełniał nasze oczekiwania?

Jak wybrać dobry ekspres do kawy?

Przed dokonanie wyboru konkretnego modelu, warto zastanowić się jaki rodzaj ekspresu będzie odpowiedni. Wyróżnić można ekspres: przelewowy, ciśnieniowy, automatyczny oraz kolbowy.

Ekspres kolbowy, to urządzenie wyspecjalizowane w przygotowaniu jednego rodzaju kawy – espresso. Proces parzenia jest zbliżony do ekspresu automatycznego. Różnica polega na tym, że niektóre czynności należy wykonać ręcznie. Nazwa tego rodzaju urządzenia wzięła się od kolby, w którą wsypuje się ubitą, drobno zmieloną kawę, a następnie montuje w ekspresie. Ekspresy kolbowe, nie są zazwyczaj wyposażone w młynek do kawy, ale posiadają spieniacz do mleka.

Ekspresy przelewowe są idealnym rozwiązaniem dla miłośników klasycznej czarnej kawy. Proces parzenia polega na przelewaniu gorącej wody przez umieszczoną w filarze kawę. Czarny płyn skapuje do umieszczonego pod filtrem pojemnika. Ekspresy przelewowe, w przeciwieństwie do automatycznych, nie posiadają młynka, dlatego należy go dokupić lub korzystać ze zmielonej kawy. Podobnie jest ze spieniaczem do mleka.

Ekspres automatyczny, jak sugeruje sama nazwa większość czynności wykonuje automatycznie. Idealna dla osób, które chcą ograniczyć proces przygotowania kawy do wciśnięcia jednego przycisku. Są to ekspresy ciśnieniowe, dlatego przygotowana kawa jest zbliżona do tej z kawiarni. Tego rodzaju ekspres jest w stanie sporządzić każdy rodzaj kawy od espreso i czarnej, po latte machiato i cappuccino. Wybór ekspresów automatycznych jest ogromny. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tego typu ekspresy są wyposażone w młynek oraz często również spieniacz mleka. Dzięki temu za pomocą jednego przycisku można mieć świeżo mieloną kawę jak z kawiarni.

W ekspresach ciśnieniowych gorącą woda tłoczona jest przez drobno zmielone ziarna kawy pod wysokim ciśnieniem (8,5 -9, 5 bara). Taki proces wydobywa z kawy najważniejsze substancje, głównie kofeinę. Espreso z ekspresów ciśnieniowych charakteryzuje się intensywnym, głębokim smakiem. Używa się go również jako dodatek do kaw mlecznych.

Świeżo mielona, aromatyczna kawa to idealny początek poranka. Dobrej jakości ekspres może zapewnić taką przyjemność przez długie lata. Znając specyfikę pracy poszczególnych urządzeń można znaleźć odpowiedni sprzęt dla siebie lub sprawić przyjemność innej osobie dając go w prezencie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*