Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Domowa Pumpkin Spice Latte
Domowa Pumpkin Spice Latte

Domowa Pumpkin Spice Latte

Jesień to czas, kiedy w sklepach i warzywniakach króluje dynia. Wykonać z niej można zupę, smaczne puree, które użyje się do nadzienia słodkich bułeczek, dużą popularnością cieszy się również użycie jej do stworzenia napoju Pumpkin Spice Latte. Co sprawia, że tak podana kawa każdego roku zdobywa coraz więcej fanów, którzy z utęsknieniem czekają jesieni? Moc rozgrzewania to dopiero początek.

Smaczna jak z kawiarni

Najczęściej napój ten zamawia się w kawiarniach w okresie jesiennym, kiedy to też dynia cieszy się sporym zainteresowaniem. Największą rolę w nim odgrywają przyprawy – mieszanka gałki muszkatołowej, cynamonu i imbiru sprawia, że osoba pijąca Pumpkin Spice Latte czuje przyjemne ciepło od środka, który podkreśla mus z dyni.

Jeżeli nie jest się pewnym, czy taki napój posmakuje, i nie jest się fanem kawiarni, można spróbować przyrządzić ten napój w domu – wykorzystując przy tym dynię, która na przykład ostała się jako nadmiar przygotowany do zupy. A jeżeli posmakuje, zawsze można ją sobie przygotować, by umilić jesienne popołudnia.

Domowa Pumpkin Spice Latte

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: KawaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

220

kcal

Przedstawiamy domowy i sprawdzony przepis na Pumpkin Spice Latte pyszną jak z kawiarni. Prosty w wykonaniu i bardzo szybki przepis.

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni, bez skórki i pestek

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 125 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki lub z tubki

  • 6 porcji kawy espresso

  • mleko

  • bita śmietana

  • Przyprawy do Pumpkin Spice Latte
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlać 150 ml wody, dodać dynię, przyprawy i wanilię.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 7 minut lub do miękkości dyni.
  • Zmiksować blenderem, następnie dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać.
  • Zaparzyć kawę, dodać mleko spienione/podgrzane z dwoma łyżkami otrzymanego syropu. Lub zrobić warstwową kawę: zaparzyć kawę ze spienionym mlekiem i wlać do szklanki podgrzany syrop.
  • Wierzch można skropić 2 łyżeczkami syropu i posypać mieszanką przypraw z przepisu.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image