Przepis | Strona główna | Blog | Jak wybrać kawę do espresso?
Jak wybrać kawę do espresso?

Jak wybrać kawę do espresso?

Espresso to klasyczna włoska, mocna i aromatyczna kawa. Wiadomo jednak, że kawa kawie nierówna. Jaka kawa do espresso jest najlepsza? Czym się kierować przy wyborze? Co wpływa na ostateczny smak kawy, którą pijemy? Jaką kawę wybrać, aby espresso było mocne i aromatyczne?

Co zyskasz, wybierając kawę do espresso świadomie?

Idealne espresso już na pierwszy rzut oka wygląda wspaniale. Biała i błyszcząca pianka cieszy oko. Kawa do espresso cechuje się intensywnym aromatem z nutami kwiatowymi oraz owocowymi. W smaku balansuje się ze sobą smak kwaskowy i gorzkość. Jeśli wiesz, na co zwracać uwagę przy wyborze właściwej kawy, możesz we własnym domu pić kawę równie dobrą jak ta w kawiarni.

Jaka kawa do espresso?

Najlepsza jest kawa ziarnista. Kawa single origin to kawa pochodząca z jednej plantacji. Ten typ kaw polecany jest szczególnie osobom, które zaczynają przygodę z espresso i szukają swojego ulubionego smaku. Warto wybrać kawę z oznaczoną datą palenia oraz ze średnim stopniem palenia ziaren. Wszystkie te informacje powinny się znajdować na opakowaniu. Najlepsza kawa to ta świeżo palona, która da nam więcej aromatu. Najlepiej by ziarna były wypalone nie wcześniej niż trzy do sześciu miesięcy wstecz. Dobrze wybrać takie, które w składzie mają 50 % lub więcej Arabiki. Te z domieszką robusty są nieco tańsze, ale całkiem dobrze smakują po zaparzeniu. Tak naprawdę to kwestia gustu. Niektórzy wolą czystą Arabikę, inni preferują domieszkę robusty.

Jak wybrać kawę do espresso?

Gdzie kupować kawę na espresso?

Espresso to ten rodzaj kawy, w której jak nigdzie indziej istotna jest jakość i przemyślany, świadomy wybór. Dlatego powinniśmy wybierać tylko markowe produkty. Nie muszą to być tylko ci najwięksi i najpopularniejsi producenci, ale także mniejsi, którzy jednak gwarantują wysoką jakość i powtarzalność produktów. Jakość kawy to także odpowiednie warunki jej przechowywania. Kupujmy ją w źródłach, które gwarantują poprawne przechowywanie swoich towarów. Najlepsze są specjalistyczne sklepy z kawą. My swoją kawę pod espresso kupujemy w sklepie Coffeedesk, który jest sprawdzonym dostawcą naszej kawy w domu i w biurze. A kawę pod espresso można znaleźć w sklepie coffeedesk.pl – tutaj.

Jak zrobić dobre espresso?

Ziarna należy mielić tuż przed parzeniem kawy. Ziarna niemielone dłużej zachowują swoją świeżość. Wybór kawy jest sprawą indywidualną. Warto jednak wiedzieć, na które aspekty zwrócić uwagę, by wybrać idealną dla siebie kawę i przede wszystkim, śmiało eksperymentować i próbować różne rodzaje kaw. No i najważniejsze, czyli dobry ekspres do kawy – urządzenie, które będzie nam służyć w robieniu pysznej kawy. Ekspres powinien być kupowany świadomie w oparciu o nasze potrzeby. Jeśli to nasz pierwszy ekspres i nie do końca wiemy jak będziemy go używać, skonsultujmy się ze sklepem sprzedającym ekspresy z prośbą o konsultację i pomoc w wyborze odpowiedniego modelu.

Jak wybrać kawę do espresso?

Kawa z różnych rejonów świata

Kawa jest produktem rolniczym. Z tego powodu jej jakość może się różnić w różnych sezonach. Kawy brazylijskie są bardziej słodkie, z dominującą czekoladą i orzechami w smaku. Z kolei kawy z rejonów Gwatemali, Nikaragui i Kostaryki przeważnie mają więcej nut owocowych. Obecność domieszek smakowych zależy od producenta.

O co chodzi z typami obróbki?

Sposób suszenia ziaren znacząco wpływa na smak kawy. Najstarszą metodą obróbki jest obróbka sucha. W tym procesie nie używa się wody. Ziarna są suszone na pełnym słońcu. Pozwala to na uzyskanie kawy o intensywnym, mocno owocowym profilu smakowym.

Obróbka na mokro wymaga użycia wody. Ziarenka trafiają do mechanicznej tarki zdzierającej miąższ z ziaren. Ziarna z resztkami miąższu trafiają do basenów fermentacyjnych. Proces ten jest ściśle kontrolowany. Ziarna są opłukiwane. Następnie odbywa się proces suszenia. Ziarna po obróbce cechują się większą kwasowością. Obróbka miodowa to proces łączący dwa wymienione wyżej. Wierzchnia warstwa miąższu jest zdzierana, a ziarna są suszone. W ten sposób uzyskuje się ziarna o owocowej słodyczy.




Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*