Przypalona kuchenka z resztkami jedzenia nie wygląda zbyt estetycznie. Nie zachęca również do gotowania na niej. Czystą kuchenkę można mieć szybko i bez użycia środków chemicznych.
Do wyczyszczenia kuchenki, najczęściej wystarczy tylko wilgotna ściereczka, pod warunkiem, że powierzchnia kuchni będzie oczyszczona od razu po zabrudzenia. Plamy na kuchni nie mają wówczas możliwości zaschnąć. Gdy zabrudzenie jest trudniejsze do usunięcia można zastosować roztwór wody z octem w proporcji 1:1. Naturalne sposoby czyszczenia, w przeciwieństwie do niektórych chemicznych nie niszczą czyszczonej powierzchni.
W przeciwieństwie do kuchenki, trudniejszy w czyszczeniu jest piekarnik. Warto pamiętać, że nie wszystkie środki chemiczne można stosować w każdym piekarniku, dlatego przez sprzątaniem warto zapoznać się z instrukcją. W czyszczeniu piekarnika również ważna jest systematyczność. Łatwiej usunąć bieżące zanieczyszczenia niż szorować przypalane resztki jedzenia. Poza tym, pozostałe zabrudzenia palą się podczas pieczenia, a zapach spalenizny przechodzi na przygotowywaną potrawę. “Świeże” plamy można usunąć roztworem wody z octem w proporcji 1:1, a następnie jeszcze raz przetrzeć piekarnik ściereczką bądź gąbka z samą wodą. Na trudniejsze plamy pomoże papka przygotowana z wody i sody oczyszczonej. Taką mieszankę należy równomiernie rozłożyć na całej powierzchni piekarnika i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie wystosować przypalone miejsca. Warto pamiętać, żeby dokładnie oczyścić piekarnik ze stosowanych środków czyszczących. Niedokładne wymycie spowoduje spalanie się zastosowanych środków podczas pieczenia.
Naturalne środki czystości są bezpieczniejsze nie tylko dla środowiska, ale również zdrowia człowieka. Organiczne, spożywcze środki czyszczące warto stosować do powierzchni, z którymi ma kontakt z jedzenie.