Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pączki z różą – pączki z prawdziwą konfiturą różaną
Pączki z różą - pączki z prawdziwą konfiturą różaną

Pączki z różą – pączki z prawdziwą konfiturą różaną

Najpyszniejsze domowe pączki z charakterystyczną bledszą obwódką. Pączki nadziewane prawdziwą konfiturą z płatków różanych, nie marmoladą z dzikiej róży. Puszyste dzięki żółtkom i kilkukrotnemu wystaniu ciasta, nie przesiąknięte tłuszczem dzięki spirytusowi i utrzymaniu odpowiedniej temperatury podczas smażenia. Oto cały sekret doskonałych pączków.

Pączki tradycyjne z konfiturą z płatków róż

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Trudne
Ilość około

18

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Smażenie

40

min.
Kalorie

290

kcal

Najlepszy i najdoskonalszy przepis na prawdziwe, tradycyjne pączki nadziewane różą. Nie dziką różą, lecz konfiturą z płatków róż.

Składniki:

  • PĄCZKI
  • 500 g mąki pszennej

  • 25 g drożdży babuni w kostce

  • 250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)

  • 50 g białego cukru

  • 1 szczypta drobnej soli

  • 4 żółtka swojskich jaj

  • 30 ml spirytusu

  • 50 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 1 laska wanilii

  • PONADTO
  • 1 kg smalcu wieprzowego lub litr oleju rzepakowego

  • 1 słoik prawdziwej konfitury z płatków róży

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj drożdżowy rozczyn – do miski wkrusz palcami drożdże babuni, dodaj 2 łyżki cukru i utrzyj łyżką do rozpuszczenia. Płynne drożdże przelej do 50 ml ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj. Zaczyn drożdżowy przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu (np. w okolicy ciepłego kaloryfera) na 10 – 15 minut aż podwoi swoją objętość.
  • Cukier, mąkę oraz mleko użyte do zaczynu odejmij z podanych składników przepisu, by zachować odpowiednie proporcje.
  • Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodaj nasionka wydłubane z przekrojonej laski wanilii.
  • Kogel mogel połącz z zaczynem drożdżowym, spirytusem, przesianą mąką pszenną i odrobiną soli. Masę wyrób najlepiej mikserem planetarnym z końcówką zakończoną hakiem. Możesz wyrobić ciasto dłońmi, będzie to nieco trudniejsze gdyż ciasto będzie mocno kleiste. Pod żadnym pozorem nie dodawaj większej ilości mąki pszennej, gdyż pączki wyjdą twarde.
  • Do ciasta wlej wystudzone, płynne masełko i ponownie wyrób do momentu całkowitego wchłonięcia tłuszczu i ujednolicenia masy.
  • Ciasto na pączki pozostaw w dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny – najlepiej położyć dzierżę.. Ciasto drożdżowe powinno co najmniej podwoić swoją objętość podczas procesu wyrastania.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i ponownie zagnieć dłońmi. Podczas wyrabiania unoś ciasto w górę i uderzaj nim o kuchenny blat, pozbywając się tym samym bąbelków powietrza.
  • W kolejnym kroku ciasto podziel na porcje najlepiej przy pomocy wagi kuchennej, odmierzaj kawałki ciasta o wadze 60 g. Każdy kawałek uformuj w pączka kulając co dłonią na blacie kuchennym skąpo oprószonym mąką pszenną. Uformowane pączki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut – to ważny moment zapewniający pączkom puszystość oraz gwarantujący powstanie charakterystycznej obręczy podczas smażenia.
  • W płaskim, obszernym garnku rozgrzej tłuszcz aż do osiągnięcia temperatury 175 stopni. Pączki (nie wszystkie na raz) układaj na rozgrzanym oleju bądź smalcu, smaż 2 – 3 minut, po czym obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 – 3 minut. Podczas smażenia koniecznie kontroluj i utrzymuj stałą temperaturę posługując się termometrem cukierniczym. To ważne, bo jeśli temperatura będzie zbyt niska pączki przesiąkną tłuszczem, a jeśli zbyt wysoka – przypalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
  • Usmażone pączki układaj na ręczniku papierowym odsączając je przez chwilę z nadmiaru tłuszczu. Nadziewaj od razu gdy są jeszcze ciepłe. Konfiturę różaną przełóż do szprycy i wpuść do środka pączków. Gdy pączki całkowicie wystygną, oprósz je cukrem pudrem.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Koniecznie użyj prawdziwej konfitury z płatków róży, nie ogólnodostępnej marmolady z dzikiej róży. Konfiturę z płatków róży kupisz w sklepie ze zdrową żywnością lub zamówisz przez internet.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image