Najpyszniejsze domowe pączki z charakterystyczną bledszą obwódką. Pączki nadziewane prawdziwą konfiturą z płatków różanych, nie marmoladą z dzikiej róży. Puszyste dzięki żółtkom i kilkukrotnemu wystaniu ciasta, nie przesiąknięte tłuszczem dzięki spirytusowi i utrzymaniu odpowiedniej temperatury podczas smażenia. Oto cały sekret doskonałych pączków.
Pączki tradycyjne z konfiturą z płatków róż
18
sztuk1
godz.40
min.290
kcalNajlepszy i najdoskonalszy przepis na prawdziwe, tradycyjne pączki nadziewane różą. Nie dziką różą, lecz konfiturą z płatków róż.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PĄCZKI
500 g 500 mąki pszennej
25 g 25 drożdży babuni w kostce
250 ml 250 ciepłego mleka (nie gorącego)
50 g 50 białego cukru
1 1 szczypta drobnej soli
4 4 żółtka swojskich jaj
30 ml 30 spirytusu
50 g 50 masła roztopionego, ostudzonego
1 1 laska wanilii
- PONADTO
1 kg 1 smalcu wieprzowego lub litr oleju rzepakowego
1 słoik 1 prawdziwej konfitury z płatków róży
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj drożdżowy rozczyn – do miski wkrusz palcami drożdże babuni, dodaj 2 łyżki cukru i utrzyj łyżką do rozpuszczenia. Płynne drożdże przelej do 50 ml ciepłego mleka, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj. Zaczyn drożdżowy przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu (np. w okolicy ciepłego kaloryfera) na 10 – 15 minut aż podwoi swoją objętość.
- Cukier, mąkę oraz mleko użyte do zaczynu odejmij z podanych składników przepisu, by zachować odpowiednie proporcje.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodaj nasionka wydłubane z przekrojonej laski wanilii.
- Kogel mogel połącz z zaczynem drożdżowym, spirytusem, przesianą mąką pszenną i odrobiną soli. Masę wyrób najlepiej mikserem planetarnym z końcówką zakończoną hakiem. Możesz wyrobić ciasto dłońmi, będzie to nieco trudniejsze gdyż ciasto będzie mocno kleiste. Pod żadnym pozorem nie dodawaj większej ilości mąki pszennej, gdyż pączki wyjdą twarde.
- Do ciasta wlej wystudzone, płynne masełko i ponownie wyrób do momentu całkowitego wchłonięcia tłuszczu i ujednolicenia masy.
- Ciasto na pączki pozostaw w dzierży, okryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny – najlepiej położyć dzierżę.. Ciasto drożdżowe powinno co najmniej podwoić swoją objętość podczas procesu wyrastania.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i ponownie zagnieć dłońmi. Podczas wyrabiania unoś ciasto w górę i uderzaj nim o kuchenny blat, pozbywając się tym samym bąbelków powietrza.
- W kolejnym kroku ciasto podziel na porcje najlepiej przy pomocy wagi kuchennej, odmierzaj kawałki ciasta o wadze 60 g. Każdy kawałek uformuj w pączka kulając co dłonią na blacie kuchennym skąpo oprószonym mąką pszenną. Uformowane pączki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut – to ważny moment zapewniający pączkom puszystość oraz gwarantujący powstanie charakterystycznej obręczy podczas smażenia.
- W płaskim, obszernym garnku rozgrzej tłuszcz aż do osiągnięcia temperatury 175 stopni. Pączki (nie wszystkie na raz) układaj na rozgrzanym oleju bądź smalcu, smaż 2 – 3 minut, po czym obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 – 3 minut. Podczas smażenia koniecznie kontroluj i utrzymuj stałą temperaturę posługując się termometrem cukierniczym. To ważne, bo jeśli temperatura będzie zbyt niska pączki przesiąkną tłuszczem, a jeśli zbyt wysoka – przypalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
- Usmażone pączki układaj na ręczniku papierowym odsączając je przez chwilę z nadmiaru tłuszczu. Nadziewaj od razu gdy są jeszcze ciepłe. Konfiturę różaną przełóż do szprycy i wpuść do środka pączków. Gdy pączki całkowicie wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
Uwagi:
- Koniecznie użyj prawdziwej konfitury z płatków róży, nie ogólnodostępnej marmolady z dzikiej róży. Konfiturę z płatków róży kupisz w sklepie ze zdrową żywnością lub zamówisz przez internet.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku