Ajwar jest lekko pikantną pastą warzywną, z wyczuwalną nutką goryczki. To specjalność kuchni bałkańskiej pochodząca z kuchni serbskiej. Pastę tą możesz wykorzystać do kiełbaski z grilla lub posmarować nią kanapkę. Zdecydowanie różni się od pomidorowego ketchupu, jednocześnie z powodzeniem może go zastąpić. Wyczuwalny gorzki smak jest atutem tego warzywnego sosu.
Bałkański ajvar z bakłażanem i pieczoną papryką
1
słoik20
min.40
min.50
kcalAjwar – bałkański sos z pieczonej papryki, bakłażana i czerwonej cebuli. Pasta warzywna o lekko gorzkawym posmaku.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 bakłażan
6 6 czerwonych papryk
1 1 ostra czerwona papryczka, malutka
1 1 ząbek czosnku, mały
2 2 czerwone cebule
1 płaska łyżeczka 1 cukru trzcinowego
1 łyżka 1 octu winnego
sól morska i pieprz
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Papryki pokrój na ćwiartki i oczyść z pestek, bakłażana pokrój w plasterki, cebulę obierz z łupin i pokrój na połówki. Warzywa umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w przypadku papryki ułóż ją skórką do góry. Całość skrop niewielką ilością tłuszczy i oprósz solą morską.
- Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 35 – 40 minut, po upieczeniu skórka papryki powinna być lekko przypalona i nieco czarna.
- Upieczoną paprykę obierz ze skórki. Miąższ papryki oraz pieczonego bakłażana i cebulę przełóż do wysokiego naczynia, w którym łatwiej będzie zmiksować sos blenderem.
- Dodaj czosnek, cukier trzcinowy, ocet winny. Całość zblenduj krótko pozostawiając nieco grudkową konsystencję. Ajvar dopraw solą i zmielonym pieprzem, opcjonalnie dodaj więcej octu lub cukru, aż uzyskasz upragniony smak. Przełóż do słoiczka i wstaw na całą noc do lodówki. Ajvar musi schłodzić się i odstać kilka godzin.
Uwagi:
- Opcjonalnie jeśli masz taką możliwość, zamiast pieczenia w piekarniku, grilluj warzywa nad ogniem – prawdziwy ajwar jest przygotowany bezpośrednio nad płomieniem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku