Przepis | Strona główna | Sosy | Ajvar z pieczonej papryki i bakłażana
Ajvar z pieczonej papryki i bakłażana

Ajvar z pieczonej papryki i bakłażana

Ajwar jest lekko pikantną pastą warzywną, z wyczuwalną nutką goryczki. To specjalność kuchni bałkańskiej pochodząca z kuchni serbskiej. Pastę tą możesz wykorzystać do kiełbaski z grilla lub posmarować nią kanapkę. Zdecydowanie różni się od pomidorowego ketchupu, jednocześnie z powodzeniem może go zastąpić. Wyczuwalny gorzki smak jest atutem tego warzywnego sosu.

Bałkański ajvar z bakłażanem i pieczoną papryką

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SosKuchnia: BałkańskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

słoik
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

50

kcal

Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki, bakłażana i czerwonej cebuli. Pasta warzywna o lekko gorzkawym posmaku.

Składniki:

  • 1 bakłażan

  • 6 czerwonych papryk

  • 1 ostra czerwona papryczka, malutka

  • 1 ząbek czosnku, mały

  • 2 czerwone cebule

  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego

  • 1 łyżka octu winnego

  • sól morska i pieprz

  • olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

  • Papryki pokrój na ćwiartki i oczyść z pestek, bakłażana pokrój w plasterki, cebulę obierz z łupin i pokrój na połówki. Warzywa umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w przypadku papryki ułóż ją skórką do góry. Całość skrop niewielką ilością tłuszczy i oprósz solą morską.
  • Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 35 – 40 minut, po upieczeniu skórka papryki powinna być lekko przypalona i nieco czarna.
  • Upieczoną paprykę obierz ze skórki. Miąższ papryki oraz pieczonego bakłażana i cebulę przełóż do wysokiego naczynia, w którym łatwiej będzie zmiksować sos blenderem.
  • Dodaj czosnek, cukier trzcinowy, ocet winny. Całość zblenduj krótko pozostawiając nieco grudkową konsystencję. Ajvar dopraw solą i zmielonym pieprzem, opcjonalnie dodaj więcej octu lub cukru, aż uzyskasz upragniony smak. Przełóż do słoiczka i wstaw na całą noc do lodówki. Ajvar musi schłodzić się i odstać kilka godzin.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Opcjonalnie jeśli masz taką możliwość, zamiast pieczenia w piekarniku, grilluj warzywa nad ogniem – prawdziwy ajwar jest przygotowany bezpośrednio nad płomieniem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*