Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a szczególnie chleba. Pieczywo jest produktem, które bardzo krótko zachowuje swoją świeżość. Często zdarza się, tak że kupujemy za dużo chleba i bułek. Najsmaczniejsze jest pierwszego dnia po upieczeniu. Jednak, gdy nie zostanie zużyte od razu nie musi lądować w koszu. Jest wiele sposobów, aby wykorzystać czerstwe pieczywo.
Najważniejsze jest kupowanie pieczywa w małych ilościach. Lepiej codziennie kupić kilka bułek niż robić duże zapasy na kilka dni. Jeśli jednak zdarzy się że kupujemy więcej chleba bo np. nie możemy codziennie wychodzić na zakupy, warto chleb zamrozić. Po odmrożeniu będzie jak świeży.
Jednak, gdy nie uda się zachowywać świeżości chleba, można go “odświeżyć” kropiąc wodą i podpiekając w piekarniku. Ten sposób sprawdzi się jednak przy chlebie niekrojonym. Chleb krojony można włożyć do tostera, opiekacza lub usmażyć na patelni zamoczony wcześniej w jajku z odrobiną mleka. Z czerstwych bułek można zrobić domowe zapiekanki. Wystarczy tylko posmarować je masłem albo smalcem, położyć na nie kawałek wędliny, pieczarki i żółty ser. Bułki można również ususzyć i zrobić z nich bułkę tartą lub dodać np. do kotletów mielonych (wcześniej zalewając je mlekiem lub bulionem).
Kromki czerstwego chleba można również pokroić w niewielkie kosteczki, dodać niewielką ilość oleju, ulubionych ziół i krótko zapiec w piekarniku. W ten sposób uzyskamy grzanki idealne np. do zupy krem czy sałatek. Fajnym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest zupa chlebowa. To takiej zupy najlepsze jest pieczywo razowe. Aby ją przygotować wystarczy zalać pieczywo bulionem i gotować około 15 minut. Następnie doprawić ulubionymi przyprawami.
Można dodać również cebulę, czosnek lub kiełbasę. Pieczywo można również wykorzystać do zagęszczania zup i sosów. Pysznym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego chleba jest zapiekanka. Na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem wykładamy chleb, ulubione składniki: pieczarki, paprykę, mięso, podsmażone warzywa czy kiełbasę. Na to wylewamy mieszankę jajek, śmietany i ulubionych ziół i przypraw. Na sam wierzch sypiemy starty, żółty ser. Całość zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku.
Jest wiele sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba. W można znaleźć wiele propozycji oraz przepisów na wykorzystanie wczorajszego chleba czy bułki. Dlatego zanim pieczywo wyląduje w koszu warto się zastanowić czy na pewno nie można go wykorzystać w kuchni.