Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni

Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni

Kwestia marnowania jedzenia jest ogromnym problemem. Aktualnie zdecydowanie za dużo jedzenia trafia na śmietnik, podczas gdy jednocześnie wiele osób jest niedożywionych lub umiera z głodu. Ponadto, wydatki na zakup jedzenia stanowią jedną z najważniejszych pozycji miesięcznych kosztów utrzymania. Dzięki redukcji ilości wyrzuconego jedzenia oszczędzamy pieniądze.

Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni

Jedzenie ze względu na swój krótki termin przydatności jest często wyrzucane. Dzieje się tak dlatego, że często kupujemy na zapas. Szczególnie przed świętami lub długimi weekendami. Prawie zawsze okazuje się, że kupiliśmy za dużo żywności, która później jest wyrzucana do kosza. Dobrą praktyką jest działanie zapobiegawcze. Jeśli już wiemy, że nie zjemy całego przygotowanego jedzenia warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Nadmiar zupy lub sosów można zamrozić lub wlać do słoika i pasteryzować. Dzięki temu danie dłużej będzie przydatne do spożycia.

Bardzo często z obiadu zostają ziemniaki, makaron czy ryż. Są to produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem.

Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać jajko i zjeść na kolację. Podsmażony makaron będzie również idealny do białego sera i boczku czy cebuli. Sprawdzi się również jako dodatek do zapiekanek. Pozostały z obiadu ryż sprawdzi się w zapiekance, ale również jako nadzienie do warzyw np. faszerowanej papryki czy cukinii. Ryż można dodać również do gołąbków czy pulpetów.

Ciekawym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki jest tzw. danie jednogarnkowe. Wówczas można do podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały wykorzystane. Można dodać pozostały ryż, makaron czy całe ziemniaki. Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową.

Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można z nich przygotować kompot, dodać do ciast czy racuchów.

Chcąc zredukować ilość wyrzuconego jedzenia warto planować jadłospis na dłuższy czas. Dzięki temu na liście zakupów znajdą się tylko potrzebne artykuły. Dzięki temu, że znamy menu na klika dni do przodu, możemy pomyśleć jak wykorzystać pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego na następny dzień.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*