Przepis na sorbetowe lody Ekipy

Przepis na sorbetowe lody Ekipy

Fenomenu lodów Ekipy nigdy nie zrozumiem. Oryginalne lody Ekipy produkowane przez firmę Koral, sygnowane przez najpopularniejszą ekipę youtuberów w Polsce, nie dawno miały swoją premierę sprzedażową. W internecie krążą filmiki z Lidla i Biedronki, na których widać skromnie mówiąc wysokie zainteresowaniem lodami. To dość skąpe określenie, gdyż w rzeczywistości ma miejsce istna bitwa o lody. Ponadto na aukcjach Allegro można znaleźć papierki po lodach Ekipy oferowane za niebotyczne sumy, przykładowo 2 papierki po lodach ekipy na licytacji za 100 000 zł. Po głębszej analizie i namyśle stwierdzam, że to z pewnością chwyt marketingowy opracowany przez mistrzów marketingu lub żart ze strony młodzieży. Marketing rządzi się swoimi prawami.

W każdym bądź razie o lodach Ekipy zrobiło się bardzo głośno, a co za tym idzie sprzedają się w kilka chwil jak ciepłe bułeczki. Dla zainteresowanych, wciąż bezproblemowo można kupić kultowe lody Kaktus od Nestle, które smakiem są niemalże identyczne. Cytrynowo – truskawkowy sorbet oblany strzelającą polewą – brzmi podobnie prawda?

Dla zainteresowanych poniżej przepis na domowe lody Ekipy, z najwyższej jakości składników i prawdziwego musu owocowego. Możesz przygotować je w specjalnych foremkach do lodów na patyku, by były jak najbardziej zbliżone do oryginału lub po zamrożeniu nakładać je do pucharków. W przepisie nie zabrakło też strzelającej polewy z dodatkiem sproszkowanej oranżady.

Truskawkowe i cytrynowe lody Ekipy ze strzelającą polewą

Truskawkowe i cytrynowe lody Ekipy ze strzelającą polewą

5 z 2 głosy
Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

3

godz. 

20

min.
Kalorie

170

kcal

Sorbetowe lody ekipy w dwóch smakach – truskawkowym i cytrynowym. Owocowe lody Ekipy ze strzelającą polewą z białej czekolady.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SORBET TRUSKAWKOWY
  • 300 g 300 mrożonych słodziutkich truskawek

  • 1/2 1/2 cytryny

  • 3 łyżki 3 cukru pudru (lub więcej)

  • 1 łyżeczka 1 rumu

  • LODY CYTRYNOWE
  • 1 1 cytryna

  • 30 g 30 cukru pudru

  • 300 g 300 zimnego gęstego gurtu typu greckiego

  • 50 g 50 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • STRZELAJĄCA POLEWA
  • 100 g 100 białej czekolady

  • 1 łyżka 1 śmietanki kremówki 30 %

  • odrobina barwnika do czekolady – różowego bądź czerwonego

  • oranżada w proszku

Sposób przygotowania:

  • SORBET TRUSKAWKOWY
  • Mrożone truskawki zblenduj na gładki mus wraz z sokiem cytryny, cukrem pudrem i rumem. Przełóż do zamykanego pojemniczka i wstaw do zamrażarki.
  • Od tego momentu 3 razy co pół godziny wyjmij truskawkowy mus z zamrażarki i zmiksuj. Ta praktyka napowietrzy lody i zapobiegnie powstawaniu zbrylonych lodowych kryształków w sorbecie.
  • Po ostatnim 3 miksowaniu przełóż sorbet do foremek służących do przygotowania lodów na patyku. Jeśli takowych foremek nie posiadasz, pozostaw lody w zamrażarce do całkowitego stężenia, po czym serwuj je w pucharkach deserowych.
  • SORBET CYTRYNOWY
  • W naczyniu wymieszaj ze sobą sok wyciśnięty z cytryny, gęsty jogurt i cukier puder. Słodką śmietankę ubij osobno na sztywno, po czym dodaj ją do cytrynowo – jogurtowej mieszanki i zmiksuj przez chwilę.
  • Cytrynową masę przełóż do zamykanego szczelnie pojemniczka na mrożonki i wstaw do komory zamrażarki. Od tej chwili 3 razy co 30 minut wyjmij lody z zamrażarki i ponownie zmiksuj. Zabieg napowietrzy lody i nada im puszystej struktury pozbawionej bryłek lodu.
  • Po ostatnim miksowaniu pozostaw lody w zamrażarce do całkowitego zmrożenia, po czym możesz serwować lody w pucharku. Lub przed całkowitym zamarznięciem przełóż lody do foremek służących do mrożenia lodów na patyku.
  • STRZELAJĄCA POLEWA
  • Czekoladę połam na mniejsze kostki, przełóż do miseczki wraz ze słodką śmietanką. Rozpuść w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodaj odrobinę specjalnego barwnika do czekolady, aż uzyskasz pożądany delikatnie różowy odcień.
  • Płynną czekoladą polej lody nałożone do pucharków lub te przygotowane na patyku. Energicznie, jeszcze przed zastygnięciem czekoladowej polewy, posyp po wierzchu sproszkowaną oranżadą.

Uwagi:

  • Niekiedy w sklepach można dostać różową czekoladę o lekko owocowym posmaku lub dropsy z różowej czekolady. Możesz ich użyć zamiast połączenia białej czekolady i barwnika.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. Ech te lody ekipy (specjalnie małą literą) mówiąc łagodnie wcale mnie nie urzekły.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*