Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Przepis na sorbetowe lody Ekipy
Przepis na sorbetowe lody Ekipy

Przepis na sorbetowe lody Ekipy

Fenomenu lodów Ekipy nigdy nie zrozumiem. Oryginalne lody Ekipy produkowane przez firmę Koral, sygnowane przez najpopularniejszą ekipę youtuberów w Polsce, nie dawno miały swoją premierę sprzedażową. W internecie krążą filmiki z Lidla i Biedronki, na których widać skromnie mówiąc wysokie zainteresowaniem lodami. To dość skąpe określenie, gdyż w rzeczywistości ma miejsce istna bitwa o lody. Ponadto na aukcjach Allegro można znaleźć papierki po lodach Ekipy oferowane za niebotyczne sumy, przykładowo 2 papierki po lodach ekipy na licytacji za 100 000 zł. Po głębszej analizie i namyśle stwierdzam, że to z pewnością chwyt marketingowy opracowany przez mistrzów marketingu lub żart ze strony młodzieży. Marketing rządzi się swoimi prawami.

W każdym bądź razie o lodach Ekipy zrobiło się bardzo głośno, a co za tym idzie sprzedają się w kilka chwil jak ciepłe bułeczki. Dla zainteresowanych, wciąż bezproblemowo można kupić kultowe lody Kaktus od Nestle, które smakiem są niemalże identyczne. Cytrynowo – truskawkowy sorbet oblany strzelającą polewą – brzmi podobnie prawda?

Dla zainteresowanych poniżej przepis na domowe lody Ekipy, z najwyższej jakości składników i prawdziwego musu owocowego. Możesz przygotować je w specjalnych foremkach do lodów na patyku, by były jak najbardziej zbliżone do oryginału lub po zamrożeniu nakładać je do pucharków. W przepisie nie zabrakło też strzelającej polewy z dodatkiem sproszkowanej oranżady.

Truskawkowe i cytrynowe lody Ekipy ze strzelającą polewą

Truskawkowe i cytrynowe lody Ekipy ze strzelającą polewą

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: LodyKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

3

godz. 

20

min.
Kalorie

170

kcal

Sorbetowe lody ekipy w dwóch smakach – truskawkowym i cytrynowym. Owocowe lody Ekipy ze strzelającą polewą z białej czekolady.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SORBET TRUSKAWKOWY
  • 300 g 300 mrożonych słodziutkich truskawek

  • 1/2 1/2 cytryny

  • 3 łyżki 3 cukru pudru (lub więcej)

  • 1 łyżeczka 1 rumu

  • LODY CYTRYNOWE
  • 1 1 cytryna

  • 30 g 30 cukru pudru

  • 300 g 300 zimnego gęstego gurtu typu greckiego

  • 50 g 50 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • STRZELAJĄCA POLEWA
  • 100 g 100 białej czekolady

  • 1 łyżka 1 śmietanki kremówki 30 %

  • odrobina barwnika do czekolady – różowego bądź czerwonego

  • oranżada w proszku


Sposób przygotowania:

  • SORBET TRUSKAWKOWY
  • Mrożone truskawki zblenduj na gładki mus wraz z sokiem cytryny, cukrem pudrem i rumem. Przełóż do zamykanego pojemniczka i wstaw do zamrażarki.
  • Od tego momentu 3 razy co pół godziny wyjmij truskawkowy mus z zamrażarki i zmiksuj. Ta praktyka napowietrzy lody i zapobiegnie powstawaniu zbrylonych lodowych kryształków w sorbecie.
  • Po ostatnim 3 miksowaniu przełóż sorbet do foremek służących do przygotowania lodów na patyku. Jeśli takowych foremek nie posiadasz, pozostaw lody w zamrażarce do całkowitego stężenia, po czym serwuj je w pucharkach deserowych.
  • SORBET CYTRYNOWY
  • W naczyniu wymieszaj ze sobą sok wyciśnięty z cytryny, gęsty jogurt i cukier puder. Słodką śmietankę ubij osobno na sztywno, po czym dodaj ją do cytrynowo – jogurtowej mieszanki i zmiksuj przez chwilę.
  • Cytrynową masę przełóż do zamykanego szczelnie pojemniczka na mrożonki i wstaw do komory zamrażarki. Od tej chwili 3 razy co 30 minut wyjmij lody z zamrażarki i ponownie zmiksuj. Zabieg napowietrzy lody i nada im puszystej struktury pozbawionej bryłek lodu.
  • Po ostatnim miksowaniu pozostaw lody w zamrażarce do całkowitego zmrożenia, po czym możesz serwować lody w pucharku. Lub przed całkowitym zamarznięciem przełóż lody do foremek służących do mrożenia lodów na patyku.
  • STRZELAJĄCA POLEWA
  • Czekoladę połam na mniejsze kostki, przełóż do miseczki wraz ze słodką śmietanką. Rozpuść w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodaj odrobinę specjalnego barwnika do czekolady, aż uzyskasz pożądany delikatnie różowy odcień.
  • Płynną czekoladą polej lody nałożone do pucharków lub te przygotowane na patyku. Energicznie, jeszcze przed zastygnięciem czekoladowej polewy, posyp po wierzchu sproszkowaną oranżadą.

Uwagi:

  • Niekiedy w sklepach można dostać różową czekoladę o lekko owocowym posmaku lub dropsy z różowej czekolady. Możesz ich użyć zamiast połączenia białej czekolady i barwnika.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

2 komentarze

  1. Ech te lody ekipy (specjalnie małą literą) mówiąc łagodnie wcale mnie nie urzekły.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*