Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zupa kabanosowa z wędzonym kabanosem
Zupa kabanosowa z wędzonym kabanosem

Zupa kabanosowa z wędzonym kabanosem

Zupa kabanosowa powstała w mojej kuchni całkiem przypadkowo. Poprosiłam męża by kupił dużo kabanosów, które miały służyć jako przekąska dla gości. I kupił dużo, dużo za dużo 😀 Były kabanosy w formie przekąski, sałatka makaronowa z kabanosami, a na następny dzień powstała jeszcze słynna zupa kabanosowa. Kabanosica, bo tak zabawnie postanowiłam nazwać tą zupę, to coś rewelacyjnego. Wywar gotowany na jarzynach i wędzonych żeberkach wieprzowych stworzył aromatyczną bazę do tej zupy. Później dodałam do niej kabasony, dużo ziemniaków i całość zakłóciłam śmietanką. Obłędny smak za którym już tęsknimy.

Kabanosica czyli zupa kabanosowa z ziemniakami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

160

kcal

Kabanosica – zupa z wędzonymi kabanosami wieprzowymi i ziemniakami. Pożywna zupa kabanosowa ze smakowitym aromatem wędzonki.

Składniki:

  • BULION
  • 1 kawałek wędzonych żeberek (około 20 centymetrowy)

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek korzenia selera

  • 1 kawałek pora

  • 1 żółta cebula

  • 3 ziela angielskie

  • 3 liście laurowe

  • sól i zmielony pieprz

  • ZUPA KABANOSOWA
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 duża żółta cebula

  • 6 ziemniaków

  • 500 g wieprzowych kabanosów

  • 60 g kremowej śmietanki 30 %


Sposób przygotowania:

  • Rozpocznij od przygotowania aromatycznego wywaru, który będzie bazą do zupy kabanosowej. Do garnka włóż płat wędzonych żeberek oraz obrane i pokrojone jarzyny. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wlej 1,5 litra chłodnej wody i ustaw na palniku. Bulion gotuj pod uchyloną pokrywką na małym płomieniu około 1,5 godziny. Mniej więcej po godzinie gotowania dodaj sól i dużo zmielonego pieprzu, uzupełnij ewentualne ubytki płynu wrzątkiem.
  • Z gotowego bulionu jarzynowo – mięsnego wyłów łyżką cedzakową (taki mój mało profesjonalny sposób) wszystkie warzywa i pływające przyprawy, pozostaw jedynie płat żeberek.
  • KABANOSICA
  • Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka. Ziemniaki oskrob i pokrój w talarki. Kabanosy wędzone pokrój w 2 – centymetrowe odcinki.
  • Na dnie garnka rozgrzej olej rzepakowy, po chwili podsmaż na nim cebulkę, ziemniaki i kabanosy. Smaż przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie włóż do garnka płat żeberek wyłowiony z bulionu i zalej całość gorącym wywarem. Gotuj do miękkości ziemniaków około 15 minut.
  • Na samym końcu dodaj śmietankę 30 % (używając kremówki możesz mieć pewność, że śmietanka się nie zetnie), dopraw do smaku solą i dużą ilością zmielonego pieprzu.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Jeden komentarz

  1. Michalina8621

    Nie wpadłabym na taki pomysł. Powiem szczerze, że ciekawa propozycja zupy 🙂 Bardzo lubię zupy ze śmietanką 30, ale tutaj żeby dodać kwaśności podałabym z kleksem zwykłej śmietany i kroplą oliwy z oliwek Monini 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*