Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami

Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami

Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami to swojego rodzaju eksperyment własny. Będąc gdzieś w trasie natknąłem się na niego w jakimś dyskoncie. Tak mi zasmakował, że musiałem go odtworzyć u siebie w kuchni. Powstał on na bazie publikowanego w serwisie chleba drwala, wieloziarnistego pieczywa, które zasmakowało tak wielu. Dodano do niego drobno pokrojone suszone pomidory. Standardowo dodaję suche suszone pomidory bądź te w saszetkach.

Przepis można także wykonać z suszonymi pomidorami w zalewie olejowej, w tym przypadku jednak rezygnujemy z dodania dodatkowego oleju do ciasta bo pomidory same w sobie są tłuste. Ewentualnie miejmy na uwadze, że potrzebujemy łącznie około 1 łyżki płaskiej oleju. Chleb ze zdjęcia zrobiony był właśnie z takimi pomidorami z zalewy.

A jeśli chcemy jakoś udekorować z wierzchu nasz chleb z suszonymi pomidorami możemy to zrobić poprzez posypanie chleba rozmarynem który idealnie połączy się pod wpływem temperatury z pieczywem. Chleb można jeść w dowolny sposób lub też na sucho, zwilżony tylko dobrą oliwą z oliwek.

Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami

5.0 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ChlebKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 

30

min.
Pieczenie

35

min.
Kalorie

340

kcal

Przedstawiamy genialny przepis na chleb z pestkami dyni. Gdy uwielbiasz chleb z ziarnami, musisz wypróbować przepis na chleb z pestkami dyni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 750

  • 150 g mąki żytniej typ 720

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000

  • 75 g suszonych pomidorów (jeśli używasz pomidorów z oleju, nie dodawaj dodatkowej łyżki oleju z przepisu)

  • 7 g drożdży suszonych

  • 15 g zakwasu chlebowego żytniego w proszku. My używamy zakwas Dr.Oetcer

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 275 ml letniej wody


Sposób przygotowania:

  • Rozpuść w szklance w 150 ml wody letniej (około 30C) – nie za gorącej bo można zabić drożdże i nie za zimnej aby wystartowały. Wymieszaj i poczekaj 5 minut.
  • Suszone pomidory pokrój na bardzo drobne kawałeczki. Jeśli używasz suszonych pomidorów w oleju, nie dodawaj w kolejnym kroku dodatkowej łyżki oleju.
  • Mąkę pszenną, mąkę żytnią i mąkę żytnią razową wsyp do miski. Dodaj do miski łyżeczkę soli, łyżkę oleju roślinnego i zakwas. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj.
  • Zrób wgłębienie w mące na środku miski i dolej rozczyn drożdży mieszając i wyrabiając ciasto.
  • Wyrabiaj ciasto dodając powoli wodę w odpowiedniej ilości aż powstanie ciasto o aksamitnej konsystencji. Jeśli przypadkowo dolano za dużo wody i ciasto jest kleiste, dodaj mąki pszennej typ 750 w niewielkiej ilości. Zazwyczaj wyrabianie ciasta trwa 10-15 minut.
  • Po wyrobieniu ciasta pozostaw go pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30min do delikatnego wyrośnięcia.
  • Uformuj ciasto i przełóż je do formy. Jeśli chcesz wypiekać w keksówce to uformuj odpowiedni wałek i przełóż do keksówki. Jak na blasze to uformuj bochenek i wyłóż na blasze na papierze do pieczenia. Jeśli w formie żaroodpornej to umieść już na tym etapie. Chodzi o to, aby nie ruszać ciasta po wyrośnięciu wkładając do piekarnika.
  • Ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (około 60 minut).
  • Spryskaj ciasto po wierzchu wodą. i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225C do wypiekania na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 185C i wypiekaj dalej przez 30 minut.
  • Gotowy chleb wyciągnij z piekarnika oraz z formy (jeśli to oczywiście możliwe) i pozostaw do wystygnięcia na drewnianej desce albo szmatce (aby nie pociło się od spodu).

Uwagi:

  • Świetnym dodatkiem do chleba zawsze jest słonecznik, drobno posiekane pestki dyni czy też siemię lniane. Ja zawsze dodaję do chleba, choć nie wspomniałem w przepisie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*