Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami to swojego rodzaju eksperyment własny. Będąc gdzieś w trasie natknąłem się na niego w jakimś dyskoncie. Tak mi zasmakował, że musiałem go odtworzyć u siebie w kuchni. Powstał on na bazie publikowanego w serwisie chleba drwala, wieloziarnistego pieczywa, które zasmakowało tak wielu. Dodano do niego drobno pokrojone suszone pomidory. Standardowo dodaję suche suszone pomidory bądź te w saszetkach.
Przepis można także wykonać z suszonymi pomidorami w zalewie olejowej, w tym przypadku jednak rezygnujemy z dodania dodatkowego oleju do ciasta bo pomidory same w sobie są tłuste. Ewentualnie miejmy na uwadze, że potrzebujemy łącznie około 1 łyżki płaskiej oleju. Chleb ze zdjęcia zrobiony był właśnie z takimi pomidorami z zalewy.
A jeśli chcemy jakoś udekorować z wierzchu nasz chleb z suszonymi pomidorami możemy to zrobić poprzez posypanie chleba rozmarynem który idealnie połączy się pod wpływem temperatury z pieczywem. Chleb można jeść w dowolny sposób lub też na sucho, zwilżony tylko dobrą oliwą z oliwek.