Jeśli gotowanie jest sztuką, to korzystanie z odpowiednich przyborów kuchennych i gotowanie żywności w odpowiednim czasie jest nauką, która sprawia, że jest to zdrowe doświadczenie. Podczas gdy gotowanie jest bardzo subiektywną rzeczą, proces wyboru odpowiedniego naczynia kuchennego wymaga wiedzy i informacji na temat reakcji metali na ciepło i jedzenie.
Chociaż możemy kupować fantazyjne naczynia kuchenne lub wygodne nieprzywierające, prawda jest taka, że większość współczesnych przyborów kuchennych jest niebezpieczna, ponieważ emitują toksyczne opary powodujące raka. Tradycyjnie do gotowania żywności używano glinianych garnków, żelaznych, mosiężnych i brązowych naczyń.
To nie tylko zachowało wartości odżywcze żywności, ale także dodało jej smaku. Ale nasze pracowite życie zastąpiło je nowoczesnymi szybkimi poprawkami, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i powinny zostać natychmiast wyrzucone.
Naczynia gliniane
Wykonana w całości z naturalnych składników, przy użyciu metody naturalnej (ognia), ta różnorodność przyborów jest uważana za najbardziej idealną do zdrowego gotowania. Zawartość gliny pozwala na przepływ wilgoci i ciepła przez żywność, co dodatkowo pomaga w zatrzymaniu składników odżywczych. Te naczynia zachowują pełne odżywianie żywności. Jedyną wadą gotowania w glinianym garnku jest to, że gotowanie jedzenia zajmuje dwa razy więcej czasu niż w przypadku innych mediów.
Naczynia z mosiądzu
Udowodniono, że gotowanie warzyw i mięsa w naczyniu z mosiądzu to najlepszy sposób na uzyskanie wszystkich składników odżywczych. Według ekspertów żywności gotowanie w mosiądzu zachowuje 93 procent składników odżywczych, przeciwnie aluminium zachowuje zaledwie 13 procent. Jedynym minusem tego narzędzia jest to, że wymaga ono dodatkowej opieki podczas czyszczenia. Ponadto należy unikać gotowania zbyt dużej ilości kwaśnych potraw.
Naczynia szklane
Naczynia szklane, posiadające certyfikat „najbezpieczniejszych” naczyń, są zwykle używane do gotowania w kuchence mikrofalowej. Ich brak reaktywności sprawia, że są zdrowe do gotowania. Nie uwalniają elementów do żywności ani nie pochłaniają niczego z nich, a zatem dają bogate w składniki odżywcze dania końcowe.
Naczynia z żeliwa
Uważane za jedno z najbezpieczniejszych produktów do gotowania, żeliwo wymaga dodatkowej opieki, ponieważ są podatne na rdzę. Grubość żelaza ułatwia zachowanie wszystkich składników odżywczych; jednak gotowanie w zardzewiałych naczyniach jest czysto niebezpieczne dla organizmu. Jeśli możesz nauczyć się, jak utrzymywać swój żelazny kadhai, najlepiej ugotuj w nim warzywa.
Naczynia ze stali nierdzewnej
Są łatwe w użyciu, nie wymagają konserwacji i są bardzo trwałe. Gotowanie jedzenia w stali pomaga zachować około 65-78 procent składników odżywczych. Są tańsze i bardzo wszechstronne, ponieważ można w nich gotować wszelkiego rodzaju potrawy. Czasami są polerowane niklem i chromem, aby uzyskać dodatkowy połysk. Może to mieć niebezpieczne skutki uboczne dla warunków zdrowotnych.
Teraz, gdy wiesz o naczyniach, które są dla Ciebie dobre, pozwól nam powiedzieć o tych, które musisz teraz wyrzucić, ponieważ wyrządzają one tylko szkodę Twojemu ciału. Wymienione poniżej naczynia używają szkodliwych chemikaliów, a po podgrzaniu mieszają się z żywnością, powodując jej częściową toksyczność. Spójrz i działaj odpowiednio.
Naczynia z granitu
Jeśli uważasz, że granitowe naczynia kuchenne są bezpieczniejsze niż nieprzywierające, musisz wiedzieć, że są one również pokryte poli-tetra-fluoroetylenem i są równie szkodliwe dla Ciebie. Nie są one wykonane z granitu, ale wyglądają tak.
Naczynia aluminiowe
Aluminiowe naczynia kuchenne opłacalne i łatwo dostępne są wykonane z tyroksycznego metalu, o którym wiadomo, że powoduje wiele zagrożeń dla zdrowia. Z czasem przedostają się do jedzenia i mogą powodować zaparcia, paraliż, uszkodzenie wątroby, a nawet poważne zaburzenia mózgu.
Naczynia ceramiczne
Jeśli chodzi o smażenie, ceramiczne naczynia kuchenne są najlepsze. Niestety bardzo trudno jest znaleźć odpowiednie na rynku. Łatwo dostępne ceramiczne naczynia kuchenne mają tylko powłokę ceramiczną na aluminiowych naczyniach kuchennych, których łatwo można całkowicie zaniedbać.