Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie
Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie

Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie

Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych dań przygotowywanych na śniadanie. Przepis na jej wykonanie znają chyba wszyscy, można ją zjeść niemal na całym świecie. To danie uniwersalne, które można przyrządzić z ulubionymi dodatkami najczęściej szynką, boczkiem cebulką, szczypiorkiem ale też grzybami a nawet pomidorami. Sposobów na wykonanie i podanie jajecznicy jest mnóstwo warto wypróbować wszystkich i sprawdzić, który rodzaj jajecznicy smakuje nam najbardziej.

Jajecznica sama w sobie jest daniem sycącym jednak można podać ją również w formie zapieczonej – wówczas będzie jeszcze bardziej pożywna. Taki posiłek dostarczy nam energii i niezbędnych składników odżywczych na cały dzień.

Przepis na zapiekaną jajecznicę jest bardzo prosty i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Danie przyrządzimy szybko i łatwo zaś do jego przyrządzenia można wykorzystać składniki czy dodatki, które zalegają nam w lodówce. Należy tylko pamiętać o tym, żeby zaopatrzyć się wcześniej w żaroodporne kokilki lub foremki, w których przygotujemy naszą jajecznicę – zwykłe naczynia nie nadają się do wstawienia ich do piekarnika.

Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

180

kcal

Zapiekana jajecznica to świetny sposób nie tylko na śniadanie ale też na pyszną kolację. Prosta w wykonaniu a całkowicie odmienna.

Składniki:

  • 6 dużych jajek

  • 100 g wędzonego boczku gotowanego (polecam w plastrach)

  • szczypiorek bądź natka pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • Opcjonalnie
  • 4 plasterki pomidora

  • 4 plasterki sera tostowego

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj naczynia do zapiekania: dokładnie je natłuść masłem i posyp tartą bułką.
  • Jajka wbij do miski i roztrzep a następnie przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony szczypiorek bądź natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
  • Boczek pokrój w plastry lub skorzystaj z już pokrojonego. Wyłóż nim dno naczynia. Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie
  • Rozlej do naczyń powstałą masę jajeczną, wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
  • Jeśli wybrałeś opcjonalną wersję z pomidorem i serem to po 15 minutach wyciągnij na wpół zrobioną zapiekankę z pieca, połóż na górę pomidora i plasterki sera tostowego. Włóż ponownie do piekarnika. Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie Zapiekana jajecznica pomysłem na inne śniadanie
  • Gotową jajecznicę możesz oprószyć świeżymi ziołami a także podać dodatkowo z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image