Przepis | Strona główna | Blog | Jedz kiszone, a będziesz szczupły i zdrów
Jedz kiszone, a będziesz szczupły i zdrów

Jedz kiszone, a będziesz szczupły i zdrów

Jeżeli czujesz się źle, ciężko, a twój układ trawienny ma się nie najlepiej, jedz produkty fermentowane. Kiszenie warzyw i owoców to czynność powszechnie znana, ale niedoceniana w codziennej profilaktyce. A szkoda. Jelita wiedzą o tym najlepiej. To w końcu nasz drugi mózg. I nie tylko one. Jedzenie kiszonek wspiera zdrowie i dobroczynnie wpływa na cały organizm. Oczyszcza, podnosi odporność, dodaje energii.

Jedz kiszone, a będziesz szczupły i zdrów

Nasze samopoczucie poprawia się, a zbędne kilogramy ubywają. Detoks czy dieta bazująca na produktach kiszonych to ostatni krzyk mody. Okazuje się, że Polacy na nowo odkrywają moc kiszonek. I dobrze, wszystkim nam wyjdzie to tylko na zdrowie.

Dlaczego warto jeść kiszone produkty?

Są lepsze niż probiotyki. Kiszonki chronią nas przez niepożądanymi bakteriami. Dzięki temu, że zakwaszają jelita, tworzą środowisko, w którym bakteryjne intruzy nie namnażają się tak szybko. Kwas mlekowy, który powstaje w czasie kiszenia, wspomaga pracę jelit. Poprawia też ich szczelność. Organizm łatwiej radzi sobie z wchłanianiem materii i obniża poziom cholesterolu. Poprawia się też wchłanianie witamin, a w szczególności witaminy z grupy B oraz K, T i A.

Kiszonki naturalnie poprawiają odporność.

Kiszona kapusta czy ogórki zawierają dużo witaminy C. Ona wspomaga przeziębienia i podnosi odporność, zwłaszcza jesienią, kiedy sezon grypowy jest w pełni. Sporo w nich też składników mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, manganu i siarki. Kiszone produkty wspomagają też rekonwalescencję po przebytych infekcjach i kuracjach antybiotykowych. Zapobiegają zakażeniom rotawirusowym.

Kiszonki zdrowiej odchudzają.

Kiszonki są przede wszystkim mało kaloryczne. Wyrównują poziom leptyny, która jest odpowiedzialna za uczucie sytości i głodu. Ponadto stanowi ona wspaniałą przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Kiedy jesteśmy na diecie, łatwiej poradzić sobie ze wzmożonym apetytem na słodkie i słone przekąski jedząc kiszone warzywa. Żywność fermentowana jest doskonałym źródłem błonnika i zwiększa przyswajalność żelaza. Oprócz wspomagania układu trawiennego wytwarza acetylocholinę, która podkręca metabolizm i przyspiesza przemianę materii.

Kiszonki dodają energii.

Jedz kiszone, a będziesz miał więcej sił. Usuwanie toksyn z organizmu jest łatwiejsze dzięki sfermentowanym produktom. Lepsza perystaltyka jelit to uczucie lekkości. Kiedy zalega w nas wczorajsza, obfita i niestrawiona kolacja, nie czujemy się za dobrze o poranku. Jeśli układ pokarmowy pracuje lepiej, to energia jest też lepiej wykorzystywana przez organizm. Zdrowe bakterie w twoim ciele, to zdrowy duch.

Kiszonki poprawiają pracę jelit.

Dezynfekcja układu trawiennego to podstawa normalnego funkcjonowania. I to nie tylko od święta, ale codziennie. Regularne picie choćby zakwasu z buraka na czczo, zamiast kawy, przyniesie cudowne rezultaty. Kiszona kapusta do obiadu to lepszy wybór niż smażone na głębokim tłuszczu i zaprawiane tłustą śmietaną warzywa. Możesz niskim nakładem pracy przygotować je sama, nie wydając przy tym fortuny. Kiszone jest zdrowe, naturalne i działa lepiej niż probiotyk sprzedawany przez wielkie koncerny farmaceutyczne.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*