Jedzenie w szpitalach. Co trafia na talerze?

Jedzenie w szpitalach. Co trafia na talerze?

Posiłki w Polskich szpitalach nie cieszą się zawrotną renomą wśród pacjentów. Przeważnie na szpitalnych talerzach znajdują się najtańsze wędliny oraz warzywa, owoce i pieczywo gorszej jakości. Jednak z drugiej strony nie ma co się dziwić, przecież dzienna stawka żywieniowa, która przypada na jednego pacjenta, wynosi zwykle 14-25 złotych brutto. Tylko nieliczne jednostki w naszym kraju mogą poszczycić się wyższą stawką, która czasami sięga nawet 45 zł.

Jedzenie w szpitalach. Co trafia na talerze?

Jedzenie szpitalne – śniadanie

W szpitalach pacjentom podaje się 3 podstawowe posiłki, czyli śniadanie, obiad oraz kolację. Śniadanie z reguły podaje się około 7 rano, a składa się ono przeważnie z:

  • zupy mlecznej;
  • serka twarogowego;
  • niewielkiej ilości masła;
  • wędliny drobiowej;
  • jasnego pieczywa;

Kuracjusze dostają też ciepłą herbatę. Mimo to wyznają, że dania, które dostają na śniadanie, są przeciętne, produkty mają wątpliwą jakość, a porcje są niewystarczające.

Jedzenie szpitalne – obiad

Zwykle obiad podaje się chorym około godziny 13. Najczęściej w jego skład wchodzi zupa i drugie danie. Zupy przygotowuje się z warzyw sezonowych, a raz na tydzień podaje się rosół. Natomiast drugie danie to naprzemiennie: ryba/porcja mięsa oraz ziemniaki. Do obiadu pacjentom podaje się zazwyczaj herbatę, kompot bądź inny napój.

Pacjenci po przebytych chorobach lub ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi dostają specjalne potrawy dietetyczne.

Jedzenie szpitalne – kolacja

Większość jednostek podaje ostatni posiłek około godziny 17. To bardzo wcześnie, dlatego też część pacjentów musi korzystać z własnych zapasów pożywienia i napoju. Na kolację podaje się niemal identyczne produkty, które wydaje się na śniadanie. Ponadto czasami na talerze trafia słodki dżem, a do picia podawane jest kakao.

Na jakość posiłków w polskich szpitalach duży wpływ ma wyposażenie danej placówki leczniczej. Jeśli znajduje się w niej oddzielne pomieszczenie kuchenne, a dania przyrządzane są na miejscu, to istnieje większa szansa na to, że potrawy są ciepłe i smaczniejsze. Szpitale zamawiają również gotowe posiłki z firm cateringowych, które potem wystarczy tylko odgrzać. Jednak w praktyce obiady trafiają na talerze pacjentów zazwyczaj zimne, przez co nie zachęcają do konsumpcji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*