Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Owsianka nocna z chia i owocami
Owsianka nocna z chia i owocami

Owsianka nocna z chia i owocami

Owsianka nocna jest znakomitym rozwiązaniem dla osób którym o poranku brakuje czasu na przygotowanie śniadania. Owsiankę nocną przygotowujesz wieczorem, wstawiasz do lodówki na całą noc, a o poranku czeka już na Ciebie gotowe śniadanie. Kiedyś myślałam że owsiankę nocną je się na noc, stąd jej nazwa 😀 Całe szczęście sprostowałam już swoje myślenie i zrozumiałam o co chodzi z tą nocną owsianką. Płatki owsiane których nie poddajemy obróbce termicznej, zachowują wiele więcej swoich cudownych właściwości. Dlatego owsianka nocna jest o wiele zdrowsza niż tradycyjna owsianka gotowana. Dzięki dodatkowi chia i kokosa oraz świeżych owoców jest też niezwykle smaczna i jednocześnie sycąca w lekki sposób (jeśli wiesz co mam na myśli).

Nocna owsianka śniadaniowa

Nocna owsianka śniadaniowa

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

porcja
Przygotowanie

5

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

350

kcal

Owsianka nocna bez gotowania. Przygotuj ją wieczorem, a o poranku będzie czekało na Ciebie już gotowe, zdrowe śniadanie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • WIECZOREM
  • 4 łyżki 4 płatków owsianych pełnoziarnistych

  • 150 ml 150 mleka owsianego

  • 1 łyżeczka 1 nasion chia

  • 1 łyżeczka 1 wiórków kokosowych

  • pół szklanki pół malin świeżych lub mrożonych

  • RANO
  • 1 łyżeczka 1 masła orzechowego (bez dodatku cukru i soli)

  • kilka kilka świeżych malin


Sposób przygotowania:

  • WIECZOREM
  • Na dno słoika włóż kilka świeżych lub mrożonych malin (mogą być też inne owoce, np. jagody leśne, truskawki).
  • Koniecznie użyj płatków owsianych pełnoziarnistych które mają najlepsze właściwości, nie górskich czy błyskawicznych. Płatki owsiane wymieszaj z wiórkami kokosowymi i chia, zalej mlekiem owsianym. Przełóż do słoika wykładając owsiankę na owoce. Słoik zakręć szczelnie i wstaw do lodówki na całą noc.
  • RANO
  • O poranku wyjmij nocną owsiankę z lodówki. Dodaj na wierzch niewielką ilość pasty ze zmielonych orzechów ziemnych lub pasty migdałowej (szczerze polecam smarowidła z Krukam, mają najlepsze składy i poza zmielonymi orzechami nie zawierają żadnych innych dodatków), na wierzchu ułóż też kilka świeżych owoców.
  • Owsiankę nocną zjedz na śniadanie w domu lub zabierz ze sobą do pracy. Zamysł jest taki że owsianka nocna jest wygodną opcją dla osób które nie mają rano czasu na przygotowanie śniadania, gotowe śniadanie czeka już na nie o poranku w lodówce.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*