Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Świąteczna babka czekoladowa gotowana w garze
Gotowana babka czekoladowa bez pieczenia

Świąteczna babka czekoladowa gotowana w garze

Babka czekoladowa bez pieczenia, zamiast pieczenia w piekarniku ugotujesz ją w garnku na palniku. Gotowane ciasto brzmi zaskakująco, na początku ciężko uwierzyć w udany przepis. Gotowana babka czekoladowa jest mięciutka, wilgotna i puszysta. Sprawdzona świąteczna receptura na gotowaną babkę kakaową z polewą z płynnej mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Kostka roztopionego masła, jaja ubite z cukrem na jasny kogel mogel oraz mąka z gorzkim kakao. Żadnych wymyślnych składników, same ogólnodostępne produkty. Jednak sposób przygotowania ciasta zupełnie odmienny, niż te dotąd nam znane.

Gotowana babka czekoladowa bez pieczenia

5 od 4 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 

20

min.
Kalorie

280

kcal

Babka kakaowa bez pieczenia, gotowana w garze na palniku. Wilgotna czekoladowa babka z polewą z rozpuszczonej mlecznej czekolady.

Składniki:

  • BABKA KAKAOWA
  • 200 g masła

  • 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 200 g drobnego cukru do wypieków

  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 20 g gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • kilka kropli olejku z prawdziwej wanilii

  • 50 ml letniego mleka krowiego

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 200 g mlecznej czekolady Milka

  • 50 ml śmietanki kremówki 30 %


Sposób przygotowania:

  • BABKA KAKAOWA
  • W rondelku podgrzej kostkę masła jedynie do roztopienia, nie gotuj masła. Po rozpuszczeniu pozostaw do całkowitego przestudzenia, masło możesz wystudzić w kąpieli wodnej z chłodną wodą.
  • Białka jaj oddziel od żółtek. Na początku ubij białka na sztywną białą pianę. Po chwili stopniowo dodawaj po 1 żółtku oraz cierpliwie po 1 łyżce cukru. Ubijaj do rozpuszczenia kryształków cukru, aż uzyskasz puszysty kogel mogel.
  • Do ubitych jaj z cukrem, wlej ostudzone płynne masło oraz mleko i olejek waniliowy. Dodaj wszystkie suche składniki: mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito, gorzkie kakao i cynamon. Całość razem zmiksuj do połączenia składników.
  • Przygotuj formę do babki, przesmaruj ją cienką warstewką masła i oprósz mąką. Do formy przelej masę, wierzch formy okryj szczelnie folią aluminiową.
  • Następnie przygotuj duży garnek, do którego swobodnie zmieści się forma z babką. Dno garnka wyściel ściereczką bawełnianą, połóż na niej formę wypełnioną surowym ciastem. Wlej wodę do garnka, sięgając mniej więcej do 3/4 wysokości formy z babką.
  • Garnek przykryj pokrywką, ustaw na palniku. Gotuj na średnim ogniu przez 80 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia wody. Staraj się by bulgocząca woda nie wlała się do wnętrza formy. Ugotowaną babkę wystudź i wyjmij z formy obracając ją do góry nogami.
  • POLEWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ
  • Tabliczkę czekolady połam na kostki. Przełóż do metalowej miseczki i dolej śmietankę kremówkę.
  • Miskę wstaw do garnka z gorącą (nie gotującą się) wodą, starając się by woda nie wlała się do czekolady. W tak przygotowanej gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę do powstania sosu czekoladowego.
  • Sos czekoladowy wylej na wierzch kakaowej babki, niech swobodnie spływa po jej bokach.

Uwagi:

  • Na płynną polewę czekoladową możesz wysypać wiórki kokosowe lub kolorową posypkę.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*