Zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami

Zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami

Rozgrzewająca jesienna zupka z pieczonej dyni z warzywami. Przepis obowiązkowy każdej jesieniary (miłośniczki jesiennej pory). Upieczona dynia lekko odchodzi od skórki nawet za pomocą łyżki do zupy, papka od razu przypomina dyniowe puree. Pestki z wydrążonej dyni również możesz podpiec i przygotować tym samym zdrową przekąskę. Nic się nie zmarnuje.

Jesienna zupa dyniowa z grzankami

Jesienna zupa dyniowa z grzankami

5.0 z 1 głos
Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

45

min.
Kalorie

90

kcal

Jesienna kremowa zupa z pieczonej dyni. Rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem i chrupiącymi grzankami z pieczywa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZUPA DYNIOWA
  • 1 dynia zwyczajna (około 2 kg)

  • 800 ml gorącego bulionu jarzynowego

  • 1 żółta cebula

  • 1 większy ziemniak

  • 2 marchewki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 czubata łyżka masła

  • 2 łyżki oliwy roślinnej

  • 1 kawałek imbiru około 3 – centymetrowy

  • 100 g gęstej śmietanki 36 %

  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

  • sól, pieprz

  • CHRUPIĄCE GRZANKI
  • 3 kromki białego chleba (pieczywo może być już lekko czerstwe)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego


Sposób przygotowania:

  • ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
  • Dynię zwyczajną przekrój na pół, ze środka wydrąż pestki (pestki dyni możesz uprażyć według tego przepisu i mieć smaczną przekąskę). Miąższ dyni wraz ze skórką pokrój w podłużne półksiężyce o szerokości 3 centymetrów.
  • Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Upieczoną dynię lekko przestudź, po czym łyżką zeskrob jadalny miąższ oddzielając go od skórki.
  • Do garnka dodaj olej z masłem i podgrzej. Po chwili dodaj rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewaj chwilkę aż uwolni swój aromat. Następnie dodaj pióra cebuli, talarki marchewki i ziemniaka. Mieszaj co chwilkę i podsmażaj przez 10 minut.
  • Dodaj puree z pieczonej dyni oraz starty na drobnej tarce imbir. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości przez kolejne 10 – 15 minut.
  • Na samym końcu wlej śmietankę i zblenduj krem na gładko ręcznym blenderem. Przypraw kurkumą, solą oraz pieprzem. Podawaj z garścią chrupiących grzanek.
  • GRZANKI Z CHLEBA
  • Kromki chleba wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, zalej oliwą i posyp przyprawami. Wszystko razem wymieszaj.
  • Grzanki podsmaż na złocisto na wcześniej rozgrzanej patelni. Mieszaj je co chwilę by zarumieniły się równomiernie z każdej strony.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*