Kanapkowa pasta jajeczna

Kanapkowa pasta jajeczna

Pasta jajeczna to bardzo szybka i prosta do zrobienia pasta. Można ją zrobić wieczorem, aby rano była idealnym smarowidłem na kanapki. Bardzo dobrze sprawdzi się jako farsz np. do jajek wielkanocnych czy kruchych babeczek. Aby pasta jajeczna wyszła idealnie, najważniejszą rzeczą jest odpowiednie ugotowanie jajek na twardo. Można do niej dodać dodatki takie jak: posiekany szczypiorek, startą rzodkiewkę lub żółty ser. Atutem takiej pasty jest to, że można ją dowolnie modyfikować, tworząc nowe kompozycje smakowe, według swoich gustów smakowych (np. pasta jajeczna z awokado). Jest bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa i może być dobrym rozwiązaniem na drugie śniadanie lub przekąskę.

Kanapkowa pasta jajeczna

5.0 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

285

kcal

Pasta jajeczna to bardzo szybka i prosta do zrobienia pasta. Można ją zrobić wieczorem, aby rano była idealnym smarowidłem na kanapki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 jaka

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej

  • kilka gałązek szczypiorku

  • sól

  • świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy ugotować jajka na twardo. Należy włożyć je do zimnej wody i od momentu ich zagotowania gotować ok. 8 min. Po tym czasie zdjąć je z palnika, zalać w garnku zimną wodą, lekko obstukać skorupki i pozostawić jajka w wodzie na parę minut (2-3 minutki). Po tym czasie obrać je ze skorupek.
  • Następnie ugotowane i obrane jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść widelcem.
  • Do posiekanych jajek należy dodać 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać. Dodać również posiekany szczypiorek i jeszcze raz wymieszać.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*