Przepis | Strona główna | Blog | Kebab na zdrowie, czy nie? Rozprawiamy się z mitami
Kebab na zdrowie, czy niekoniecznie. Rozprawiamy się z mitami

Kebab na zdrowie, czy nie? Rozprawiamy się z mitami

W kuchniach świata jest wiele smacznych potraw. Lecz, czy wszystkie smaczne dania są zdrowe i niskokaloryczne? Niestety najsmaczniejsze potrawy są zazwyczaj wysokokaloryczne. Lecz z powodu walorów smakowych nie możemy się powstrzymać i mimo tego, że zdrowy rozsądek nam podpowiada, że są kaloryczne i niezdrowe, to jednak i tak od czasu do czasu je konsumujemy.

Delektujemy się smakiem produktu i napawamy wzrok apetycznym wyglądem zewnętrznym dania. Tu przykładem może być kebab. Wiele osób uważa, że kebab, który jest daniem tureckim jest jednym z najsmaczniejszych posiłków na świecie. Lecz tu trzeba zmartwić miłośników tej tureckiej potrawy, bo przeciętny kebab waży około 35 gram i zawiera około 850 kalorii. A więc, czy kebab jest zdrowy skoro jest bombą kaloryczną?

Lecz nie wszystkie kebaby są tak wysoko kaloryczne, gdyż istnieje ich ponad dwadzieścia odmian. Podstawowym składnikiem kebabu jest baranie mięso, które odpowiednio doprawione i upieczone zostaje skrawane z pionowego rożna. Podawane jest w macy lub bułce z surówkami warzywnymi, serem i sosami. W Polsce bardzo często baranina zastępowana jest mięsem wołowym, wieprzowym lub mięsem z kurczaka. Kebab w naszym kraju zaliczany jest do fast foodów, lecz w niektórych krajach traktowany jest jako danie obiadowe.

Kebab jest powszechnie lubianą potrawą nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Danie to można spotkać w każdym miejscu na świecie, lecz swoje korzenie ma w Turcji. Zwyczaj opiekania mięsa na obracającym się ruszcie sięga wielu tysięcy lat wstecz. Od czasu odkrycia ognia ludzie piekli upolowaną zwierzynę nad ogniskiem obracając mięso na wszystkie strony, aby jednakowo się upiekło. Tyle tylko, że obracali mięso poziomo i nie stosowali wtedy przypraw, surówek, sosów i bułek.

Przodkiem dzisiejszego kebaba był szaszłyk. Szaszłyki przyrządzamy do dziś, lecz nie zrobiły one tak wielkiej kulinarnej kariery, jak kebab. O właściwych początkach kebabu można mówić dopiero wtedy, gdy w dziewiętnastym wieku wynaleziono pionowe rożna. Pierwszy lokal z kebabem podawanym w bułce powstał w Stambule w 1945 roku i od razu cieszył się ogromnym powodzeniem wśród najzamożniejszych grup społecznych i wśród bogatego mieszczaństwa. Do krajów europejskich uwikłanych w wojnę kebab dotarł dopiero w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Natomiast w Polsce kebab pojawił się dopiero w latach dziewięćdziesiątych dwudziestego wieku. Dziś jest w naszym kraju ogromna ilość lokali serwujących kebab i powstałych nie tylko w miastach, lecz także w małych miasteczkach, a nawet wsiach.

Badania społeczne wykazują, że kebab najbardziej smakuje mężczyznom od 18 do 30 roku życia. Lecz to nie znaczy, że nie jedzą go kobiety, jak i populacja starsza. Kebab zawiera warzywa i sosy, a to sprawia, że i ma też szereg witamin: B1, E, A, C i dużo minerałów: żelazo, magnez, potas, wapń oraz błonnik i kwas foliowy.

Ceny kebabów bywają różne, lecz ten najdroższy można zjeść w Londynie i kosztuje około 750 funtów, co daje w przeliczeniu na polską walutę około 3500 zł. Oprócz najdroższego mięsa i dodatków w skład tego kebabu wchodzi szafran oraz jadalne płatki złota i platyny. Jest to rozpusta dla podniebienia ale czy warto tyle zapłacić za jeden obiad? Lecz to zależy od zawartości portfela, bo jak mówi współczesne powiedzenie “kto bogatemu zabroni”?

Natomiast największy kebab powstał w stolicy Turcji w Ankarze. Kebab gigant miał ponad dwa i pół metra, przygotowywało go dziesięciu kucharzy i ważył prawie 1200 kilogramów.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*