Przepis | Strona główna | Dania główne | Kebab shoarma w plackach tortilli
Kebab shoarma w plackach tortilli

Kebab shoarma w plackach tortilli

Shoarma z Lidla to moje ostatnie odkrycie. Mięso z udek kurczaka jest już przyprawione i upieczone, wystarczy jedynie podgrzać. Można wykorzystać je na wiele sposobów, natomiast pierwsze co przychodzi na myśl to domowy kebab w tortilli. Taki obiad zrobisz migiem, wystarczy że dodasz świeże warzywa i przygotujesz zdrowy sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Nie mogliśmy się przestać zachwycać efektem jaki uzyskaliśmy, bo ten domowy kebab naprawdę przypadł nam kulinarnie do gustu. Nie ukrywam, że uwielbiam spędzać w kuchni długie godziny. Nie zawsze jednak mam taką możliwość, więc niekiedy korzystam z szybszych rozwiązań.

Kebab shoarma w plackach tortilli

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Dania główne, Fast Food, Kuchnia ArabskaKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

310

kcal

Domowe kebaby z shoarmą w plackach tortilli. Shoarma w tortilli z sosem czosnkowym. Zdrowsza wersja niezdrowego fast-fooda

Składniki:

  • KEBAB
  • 4 placki pszennej tortilli szpinakowej

  • 2 pomidory

  • ćwiartka kapusty pekińskiej

  • ćwiartka papryki

  • 1 opakowanie kebab shoarma z nogi kurczaka (gotowy, tylko do podgrzania, do kupienia w Lidlu)

  • SOS CZOSNKOWY
  • 200 g jogurtu typu greckiego

  • 2 łyżki majonezu

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 pęczek koperku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie przepisu najlepiej rozpocznij od zrobienia domowego sosu czosnkowego. Do miski przełóż jogurt typu greckiego oraz majonez. Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno posiekany koperek, sok z cytryny i przyprawy. Sos wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Kebab shoarma możesz oczywiście przygotować samodzielnie, jednak jeśli przygotowujesz obiad w pośpiechu, warto posiłkować się gotową shoarmą z Lidla. Mięso jest już przyprawione i upieczone, więc podgrzej je jedynie na rozgrzanej patelni.
  • Na połowie placka tortilli szpinakowej ułóż poszatkowaną kapustę pekińską, plastry pomidora i papryki. Warzywa polej dużą porcją czosnkowego sosu. Na wierzchu ułóż shoarmę.
  • Zwiń tortille we wrapy: zagnij dół w kierunku środka i zwiń w rulon zamykając nadzienie wewnątrz wrapów. Tak przygotowane kebaby podgrzej na patelni, na której podgrzewane było wcześniej mięso.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*