Przepis | Strona główna | Blog | Kiełbasa swojska czy wiejska, a może myśliwska z dzika?
Kiełbasa swojska czy wiejska, a może myśliwska z dzika?

Kiełbasa swojska czy wiejska, a może myśliwska z dzika?

Kiełbasa znana jest na całym świecie. To przysmak, który za granicą kojarzy się z Polską. Jej swojski smak i niesamowity aromat urzekł wiele osób. Ciężko się dziwić, jeśli do jej przygotowania użyto najwyższej jakości mięsa oraz przypraw. Kiedy nadchodzi sezon letni, wieczory spędzamy najczęściej na zewnątrz w towarzystwie znajomych, dobrego piwa i niesamowicie smacznej kiełbasy. Ten mięsny przysmak z pewnością gra pierwsze skrzypce w czasie takich spotkań. I nie ma się co dziwić, bo nic nie smakuje tak dobrze, jak doskonale ugrilowana wiejska kiełbasa!

Historia kiełbasy

Kiełbasa to niezaprzeczalnie nasza duma narodowa. Nasze polskie kiełbasy znane są na całym świecie, jednak to nie my Polacy je wynaleźliśmy. Na pierwsze wzmianki o tym mięsnym przysmaku można natrafić w “Odysei” Homera. Wychodzi na to, że rozdrobnione mięso wieprzowe w osłonce znane było ludziom już w VIII wieku p.n.e. Starożytni Rzymianie również lubowali się w tego rodzaju produkcie – kiełbasie przyrządzanej z mózgu, jajek, orzeszków piniowych i wilczomlecza. 

W Polsce produkcję kiełbasy rozpoczęto w XIV wieku za sprawą królewskich polowań, podczas których upolowaną zwierzynę przekazywano do dworu i w ten sposób zaopatrywano go w zapas kiełbasy na cały rok. W czasach saskich przygotowanie kiełbasy było bardzo cenioną umiejętnością, dlatego też poszukiwano kucharzy znających te tajniki. 

Kiełbasa wiejska, czyli słynna za granicą “polish kielbasa”

Obecnie polska kiełbasa znana jest w każdym zakątku świata, od Ameryki po Chiny. Za granicą nie nazywa się jej “sausage” tylko po prostu “polish kielbasa”. Zagraniczny dyskont Wal – Mart wprowadzając produkt do oferty nazwał kiełbasę właśnie w taki oto sposób. Wędliny tego rodzaju eksportowane są do USA, Wielkie Brytanii, Irlandii oraz Chin.

Kiełbasa swojska czy wiejska, a może myśliwska z dzika?
Kiełbasa wiejska – https://schroniskobukowina.pl/kielbasa-na-grill-z-naszej-wedzarni-1-kg

Dlaczego tak kochamy swojską kiełbasę?

Polska to kraj, który słynie z produkcji najlepszej kiełbasy. Jak się okazuje ten mięsny przysmak uwielbiany jest na całym świecie. Powstaje z rozdrobnionego mięsa i tłuszczu, przyprawiona i wędzona zazwyczaj bukowym drewnem. Może być także surowa lub suszona oraz parzona, czy dojrzewająca. Jedno jest pewno – jest przepyszna pod każdą postacią. Dlaczego swojska kiełbasa ma tak szerokie grono wielbicieli? Według Polaków wiejska kiełbasa to smak tradycji. Świeża, pachnąca, idealnie doprawiona doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad i kolację. Można przyrządzić ją na patelni, na grillu lub w piekarniku. Za każdym razem będzie smakowała wybitnie. Jej największą zaletą jest to, że można przygotować ją na setki sposobów. Kiełbasa swojska to bezapelacyjnie królowa rusztu – rekordy popularności bije w okresie letnim – smażona na ognisku, czy na grillu.

Kiełbasa swojska czy wiejska, a może myśliwska z dzika?
Kiełbasy swojskie – https://schroniskobukowina.pl/kielbasy

Gdzie kupić prawdziwą swojską kiełbasę?

Oryginalny smak i tradycyjna receptura sprawiły, że polska kiełbasa swojska w zagranicznych delikatesach wisi obok najlepszych włoskich wędlin. Obecnie wiele słyszy się na temat konserwantów i innych chemicznych dodatków stosowanych podczas produkcji mięsnych przysmaków. Mięso, które możemy dostać w sklepach nie zawsze należy do zdrowych i świeżych. W sklepie internetowym Schronisko Bukowina dostępnych jest wiele rodzajów wędlin począwszy od wiejskiej kiełbasy, wędzonego boczku, skończywszy na kiełbasie krakowskiej suchej oraz kiełbasie myśliwskiej z dzika. Największym atutem sklepu online jest fakt, że wszystkie produkty pozbawione są wszelkich zbędnych dodatków, polepszaczy smaku, aromatów, barwników i konserwantów. Wędliny są zdrowe, mają w 100% naturalny skład, a do tego smakują, jak te z prawdziwej wiejskiej wędzarni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image