Przepis | Strona główna | Blog | Kilka wskazówek dotyczących czyszczenia przypalonej patelni
Kilka wskazówek dotyczących czyszczenia przypalonej patelni

Kilka wskazówek dotyczących czyszczenia przypalonej patelni

Koniec z przypalonymi plamami na patelni. Oto wszystkie wskazówki, których potrzebujesz, aby pozbyć się ich na dobre!

Użyj sody oczyszczonej.

Soda oczyszczona jest cudownym rozwiązaniem do usuwania plam, brudu i pozostałości. Aby uzyskać lśniącą patelnię, posyp dno patelni sodą oczyszczoną, tak aby pokryła całą patelnię. Następnie dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Pozostawić do ostygnięcia, a dno patelni wyczyścić gąbką. Jeśli wszystkie ślady po oparzeniach nie zniknęły, możesz powtórzyć ten proces kilka razy. Ta technika sprawdza się również w przypadku żeliwnych lub ceramicznych garnków i patelni.

Kilka wskazówek dotyczących czyszczenia przypalonej patelni

Użycie octu i sody oczyszczonej.

Inną techniką jest użycie octu oprócz sody oczyszczonej. Wlać 1 szklankę białego octu i posypać sodą oczyszczoną. Następnie całość gotujemy przez około 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyszorować dno patelni szczotką. Jeśli nie wszystkie przypalenia zostały usunięte, można powtórzyć proces kilka razy, aż do uzyskania czystej patelni.

Stosowanie kwasu cytrynowego.

Możesz również użyć kwasku cytrynowego do wyszorowania patelni. W zależności od wielkości patelni umieścić 1 do 2 łyżek w środku, następnie zalać je wrzątkiem i pozostawić na około 30 minut. Opróżnij zawartość patelni do toalety i spłucz ją gąbką, aby uzyskać błyszczącą patelnię. Jeśli kwas cytrynowy nie jest dostępny, można również użyć soku z cytryny. To jest tak samo skuteczne.

Użyj soli.

Sól może być również używana do odzyskiwania patelni. Aby to zrobić, należy umieścić dobrą warstwę na dnie patelni, a następnie wlać wodę i gotować. Następnie opróżnij zawartość miski do toalety i wytrzyj ją. Rezultat jest gwarantowany!

Użyj coli.

Choć może się to wydawać zaskakujące, możliwe jest użycie coca-coli do wyczyszczenia przypalonej patelni. Wlej ją na dno patelni i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie pozwól mu ostygnąć, wyszoruj gąbką i ciesz się rezultatem. Podobnie jak cytryny, cola składa się z kwasu cytrynowego. Dlatego można go używać do pozbycia się oparzeń.

Dwa błędy, których należy unikać podczas czyszczenia patelni.

Jeśli chodzi o sprzątanie, masz do dyspozycji wiele produktów i przyborów. Należy jednak uważać, aby nie dokonać złego wyboru. Należy unikać materiałów ściernych, ponieważ mogą one porysować lub uszkodzić naczynia. Dlatego, aby zachować dobry wygląd garnków i patelni, wybierz zamiast nich gąbkę lub ściereczkę. Wybielacza należy również unikać, ponieważ uszkodzi on Twoją patelnię i jest bardzo szkodliwy dla Twojego zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*