Prawdziwe domowe pieguski w dwóch rodzajach: ciemnych z kakao, mleczną i gorzką czekoladą oraz jasnych z białą czekoladą i bakaliami. Takich ciastek piegusków nie kupisz w żadnym sklepie, są niepowtarzalne i idealne na deser.
Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami
50
sztuk30
min.15
min.250
kcalDomowe ciastka pieguski w dwój odsłonach: ciemne z kakao i gorzką czekoladą oraz jasne z białą czekoladą i bakaliami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PIEGUSKI KAKAOWE
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów blanszowanych
80 g cukru trzcinowego, drobnego
1 jajko
100 g miękkiego masła
30 g gorzkiego kakao
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- BIAŁE PIEGUSKI
200 g białej czekolady
100 g migdałów blanszowanych
50 g orzechów włoskich
60 g cukru tradycyjnego
100 g miękkiego masła
1 jajko
150 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- PIEGUSKI KAKAOWE
- Obie czekolady oraz bakalie posiekaj nożem na kawałeczki. Suche składniki: mąkę pszenną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito i odstaw na bok.
- Jajko roztrzep na kogel mogel. Miękkie masło utrzyj na jasną masą z cukrem trzcinowym. Kiedy masło nabierze puszystości, a cukier się rozpuści, połącz je z jajkiem do gładkości.
- Następnie wsyp przygotowane suche składniki i ponownie zmiksuj do ujednolicenia masy. Dodaj poszatkowane orzechy, migdały i czekolady – wszystko wymieszaj szpatułką.
- Z masy formuj lekko spłaszczone okręgi i układaj w dużych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciasta rozpłyną się i urosną, więc warto zachować zapas miejsca. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studź na kratce, która pomoże pozbyć się nadmiaru wilgoci.
- BIAŁE PIEGUSKI
- Białą czekoladę oraz bakalie (orzechy włoskie i migdały) poszatkuj nożem na drobniejsze kawałki.
- Suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito. Dodaj mielone migdały i przemieszaj całość.
- Całe jajko roztrzep na kogel mogel. W osobnym naczyniu miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kiedy masło będzie utarte, połącz je z jajkiem do jednolitej konsystencji.
- Następnie wsyp suche składniki i zmiksuj do połączenia. Po czym dodaj posiekaną czekoladę i bakalie i wymieszaj szpatułką.
- Z masy formuj spłaszczone kulki i układaj je na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, piecz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudź na kratce.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
dobrze że upiekłam z podwójnej porcji bo ciastka znikają błyskawicznie, są znakomite
Sklepowe pieguski nijak się mają do tych domowych