Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami

Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami

Prawdziwe domowe pieguski w dwóch rodzajach: ciemnych z kakao, mleczną i gorzką czekoladą oraz jasnych z białą czekoladą i bakaliami. Takich ciastek piegusków nie kupisz w żadnym sklepie, są niepowtarzalne i idealne na deser.

Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami

5.0 z 17 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

250

kcal

Domowe ciastka pieguski w dwój odsłonach: ciemne z kakao i gorzką czekoladą oraz jasne z białą czekoladą i bakaliami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PIEGUSKI KAKAOWE
  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 150 g mlecznej czekolady

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g migdałów blanszowanych

  • 80 g cukru trzcinowego, drobnego

  • 1 jajko

  • 100 g miękkiego masła

  • 30 g gorzkiego kakao

  • 200 g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • BIAŁE PIEGUSKI
  • 200 g białej czekolady

  • 100 g migdałów blanszowanych

  • 50 g orzechów włoskich

  • 60 g cukru tradycyjnego

  • 100 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 150 g mąki pszennej

  • 50 g mielonych migdałów

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Sposób przygotowania:

  • PIEGUSKI KAKAOWE
  • Obie czekolady oraz bakalie posiekaj nożem na kawałeczki. Suche składniki: mąkę pszenną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito i odstaw na bok.
  • Jajko roztrzep na kogel mogel. Miękkie masło utrzyj na jasną masą z cukrem trzcinowym. Kiedy masło nabierze puszystości, a cukier się rozpuści, połącz je z jajkiem do gładkości.
  • Następnie wsyp przygotowane suche składniki i ponownie zmiksuj do ujednolicenia masy. Dodaj poszatkowane orzechy, migdały i czekolady – wszystko wymieszaj szpatułką.
  • Z masy formuj lekko spłaszczone okręgi i układaj w dużych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciasta rozpłyną się i urosną, więc warto zachować zapas miejsca. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studź na kratce, która pomoże pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  • BIAŁE PIEGUSKI
  • Białą czekoladę oraz bakalie (orzechy włoskie i migdały) poszatkuj nożem na drobniejsze kawałki.
  • Suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito. Dodaj mielone migdały i przemieszaj całość.
  • Całe jajko roztrzep na kogel mogel. W osobnym naczyniu miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kiedy masło będzie utarte, połącz je z jajkiem do jednolitej konsystencji.
  • Następnie wsyp suche składniki i zmiksuj do połączenia. Po czym dodaj posiekaną czekoladę i bakalie i wymieszaj szpatułką.
  • Z masy formuj spłaszczone kulki i układaj je na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, piecz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. dobrze że upiekłam z podwójnej porcji bo ciastka znikają błyskawicznie, są znakomite

  2. Sklepowe pieguski nijak się mają do tych domowych

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*