Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami
Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami

Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami

Prawdziwe domowe pieguski w dwóch rodzajach: ciemnych z kakao, mleczną i gorzką czekoladą oraz jasnych z białą czekoladą i bakaliami. Takich piegusków nie kupisz w żadnym sklepie, są niepowtarzalne.

Ciastka pieguski z czekoladą i orzechami

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

15

min.
Kalorie

250

kcal

Domowe ciastka pieguski w dwój odsłonach: ciemne z kakao i gorzką czekoladą oraz jasne z białą czekoladą i bakaliami.

Składniki:

  • PIEGUSKI KAKAOWE
  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 150 g mlecznej czekolady

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g migdałów blanszowanych

  • 80 g cukru trzcinowego, drobnego

  • 1 jajko

  • 100 g miękkiego masła

  • 30 g gorzkiego kakao

  • 200 g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • BIAŁE PIEGUSKI
  • 200 g białej czekolady

  • 100 g migdałów blanszowanych

  • 50 g orzechów włoskich

  • 60 g cukru tradycyjnego

  • 100 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 150 g mąki pszennej

  • 50 g mielonych migdałów

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  • PIEGUSKI KAKAOWE
  • Obie czekolady oraz bakalie posiekaj nożem na kawałeczki. Suche składniki: mąkę pszenną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito i odstaw na bok.
  • Jajko roztrzep na kogel mogel. Miękkie masło utrzyj na jasną masą z cukrem trzcinowym. Kiedy masło nabierze puszystości, a cukier się rozpuści, połącz je z jajkiem do gładkości.
  • Następnie wsyp przygotowane suche składniki i ponownie zmiksuj do ujednolicenia masy. Dodaj poszatkowane orzechy, migdały i czekolady – wszystko wymieszaj szpatułką.
  • Z masy formuj lekko spłaszczone okręgi i układaj w dużych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciasta rozpłyną się i urosną, więc warto zachować zapas miejsca. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studź na kratce, która pomoże pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  • BIAŁE PIEGUSKI
  • Białą czekoladę oraz bakalie (orzechy włoskie i migdały) poszatkuj nożem na drobniejsze kawałki.
  • Suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito. Dodaj mielone migdały i przemieszaj całość.
  • Całe jajko roztrzep na kogel mogel. W osobnym naczyniu miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kiedy masło będzie utarte, połącz je z jajkiem do jednolitej konsystencji.
  • Następnie wsyp suche składniki i zmiksuj do połączenia. Po czym dodaj posiekaną czekoladę i bakalie i wymieszaj szpatułką.
  • Z masy formuj spłaszczone kulki i układaj je na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, piecz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudź na kratce.

2 komentarze

  1. dobrze że upiekłam z podwójnej porcji bo ciastka znikają błyskawicznie, są znakomite

  2. Sklepowe pieguski nijak się mają do tych domowych

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*