Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Tradycyjne ogórki konserwowe
Tradycyjne ogórki konserwowe

Tradycyjne ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe jest to produkt spożywczy, który otrzymuje się dzięki marynowaniu i wekowaniu ogórków w zalewie, która składa się z wody, octu, cukru i soli kuchennej. Do słoików lub zalewy dodaje się różne przyprawy m. in.: liście laurowe, ziele angielskie, pieprzu, baldachy kopru, nasiona gorczycy czy marchew. Do przyprawiania ogórków kiedyś używano również kopru włoskiego, majeranku i goździków. Ciekawostką jest fakt, że ogórki konserwowe zostały zarejestrowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkt tradycyjny w 3 województwach: małopolskim, łódzkim i dolnośląskim. Są bardzo pyszne i pasują do każdego obiadu.

Tradycyjne ogórki konserwowe

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika Danie: PrzetworyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

słoiki
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Przygotowanie domowych ogórków konserwowych jest wyjątkowo łatwe i dzięki temu przepisowi poradzi sobie z tym każdy miłośnik przetworów.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 1,5 L wody

  • 1,5 łyżki soli

  • 6 łyżek cukru

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

  • 1 mała marchewka

  • 4 baldachów kopru (po 1baldach na słoik)

  • 1 mała cebula (po ćwiartce na słoik)

  • 2 łyżeczki ziarna gorczycy (po pół łyżeczki na słoik)

  • 4 liście laurowe (po 1 liściu na słoik)

  • 12 ziarenek ziela angielskiego (po 3 sztuki na słoik)

  • 16 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego (po 4 sztuki na słoik)


Sposób przygotowania:

  • Najpierw należy wrzucić do miski z wodą ogórki i moczyć w wodzie kilka godzin. Potem należy je dobrze umyć, aby pozbawić je piasku.
  • Przygotować 4 duże słoiki o pojemności 900 ml. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku lub w zmywarce.
  • Następnie na dno każdego słoika wsypać: pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 4 ziarna pieprzu , 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, ćwiartkę średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
  • Ogórki należy wkładać do słoików pionowo, a na samej górze kilka może być na płasko i na samą górę położyć 1-2 kwiatostany kopru.
  • Następnie trzeba przygotować zalewę. Do garnka należy wlać 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 1,5 łyżki soli. Wszystko wymieszać i zagotować oraz odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Ogórki w słoikach zalać jeszcze ciepłą zalewą, zakręcić nakrętki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 5-7 minut od zagotowania.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*