Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Kozackie ogórki w musztardzie
Kozackie ogórki w musztardzie

Kozackie ogórki w musztardzie

Pyszna odmiana ogórków w zalewie. Świetnie nadają się od obiadu, sałatki i na kanapkę. Mowa oczywiście o kozackich ogórkach w zalewie musztardowej. Bardzo szybkie do wykonania, po pasteryzacji można przechowywać do przyszłego sezonu. Polecają się zarówno w całości jak i ćwiartkach. Ołupionych i w skórce.

Ogórki w musztardzie w zalewie

5 z 1 głos
Autor: Przepis czytelnika, Danie: ZaprawyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

245

kcal

Przedstawiamy sprawdzony przez nas i czytelników przepis na ogórki w zalewie musztardowej czyli ogórki kozackie. Szybki przepis na ogórki.

Składniki:

  • 1 L wody (4 szklanki)

  • 250 ml octu (1 szklanka)

  • 280 g cukru (około 1 i 1/3 szklanki)

  • 6 łyżek musztardy sarepskiej lub innej musztardy ostrej

  • 2 łyżeczki płaskie soli

  • 2 kg ogórków gruntowych (mniejszych lub średnich)

  • 6 słoików półlitrowych umytych i wyparzonych

  • 12 ziarenek ziela angielskiego (po 2 na słoik)

  • 6 liści laurowych (po 1 na słoik)

  • 3 ząbki czosnku (po 1/2 na słoik)


Sposób przygotowania:

  • Ogórki dokładnie umyć i namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. Jest to konieczne, aby ogórki nabrały wody by były jędrne.
  • Ogórki można obrać lub zostawić w skórce. Następnie kroimy je wzdłuż w ćwiartki.
  • Czas na zalewę. Do garnka wlać 1L wody, szklankę octu, 280g cukru oraz 2 płaskie łyżki soli. Warto wybrać kamienną niejodowaną.
  • Zalewę należy zagotować. Gdy zalewa zawrze to dodajemy musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • Przygotujmy teraz słoiki. Na dno dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładamy 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy,, pół ząbka czosnku (lekko rozgniecionego nożem, żeby puścił soki.
  • Wkładamy do słoików ćwiartki ogórków obranych bądź nie, według uznania.
  • Słoiki z ogórkami zalewamy zalewą. Pamiętajmy jednak o mieszaniu zalewy gdyż musztarda nie do końca rozpuszcza się i może tworzyć osad na dnie, więc aby rozprowadzić równą zalewę po wszystkich słoikach to musimy ją mieszać.
  • Słoiki zakręcamy szczelnie, sprawdzamy czy nie przeciekają i pasteryzujemy.
  • Pasteryzacja słoików
  • Do dużego garnka (najlepiej takiego, który pomieści 6 słoików aby zrobić to za jednym razem) wkładamy ściereczkę i układamy słoiki do góry dnem.
  • Następnie lejemy wodę tak, aby sięgnęła 3/4 słoików i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez 10 minut.
  • Po tym czasie wyciągamy słoiki i odkładamy (cały czas do góry dnem) na ściereczce do całkowitego ostudzenia.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*