Pyszna odmiana ogórków w zalewie. Świetnie nadają się od obiadu, sałatki i na kanapkę. Mowa oczywiście o kozackich ogórkach w zalewie musztardowej. Bardzo szybkie do wykonania, po pasteryzacji można przechowywać do przyszłego sezonu. Polecają się zarówno w całości jak i ćwiartkach. Ołupionych i w skórce. Zobacz też ogórki po kozacku z serwisu przepisy.org.
Ogórki w musztardzie w zalewie
4
porcje30
min.30
min.245
kcalPrzedstawiamy sprawdzony przez nas i czytelników przepis na ogórki w zalewie musztardowej czyli ogórki kozackie. Szybki przepis na ogórki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 L 1 wody (4 szklanki)
250 ml 250 octu (1 szklanka)
280 g 280 cukru (około 1 i 1/3 szklanki)
6 łyżek 6 musztardy sarepskiej lub innej musztardy ostrej
2 łyżeczki 2 płaskie soli
2 kg 2 ogórków gruntowych (mniejszych lub średnich)
6 6 słoików półlitrowych umytych i wyparzonych
12 ziarenek 12 ziela angielskiego (po 2 na słoik)
6 liści 6 laurowych (po 1 na słoik)
3 ząbki 3 czosnku (po 1/2 na słoik)
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyć i namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. Jest to konieczne, aby ogórki nabrały wody by były jędrne.
- Ogórki można obrać lub zostawić w skórce. Następnie kroimy je wzdłuż w ćwiartki.
- Czas na zalewę. Do garnka wlać 1L wody, szklankę octu, 280g cukru oraz 2 płaskie łyżki soli. Warto wybrać kamienną niejodowaną.
- Zalewę należy zagotować. Gdy zalewa zawrze to dodajemy musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
- Przygotujmy teraz słoiki. Na dno dokładnie umytych i wyparzonych słoików wkładamy 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy,, pół ząbka czosnku (lekko rozgniecionego nożem, żeby puścił soki.
- Wkładamy do słoików ćwiartki ogórków obranych bądź nie, według uznania.
- Słoiki z ogórkami zalewamy zalewą. Pamiętajmy jednak o mieszaniu zalewy gdyż musztarda nie do końca rozpuszcza się i może tworzyć osad na dnie, więc aby rozprowadzić równą zalewę po wszystkich słoikach to musimy ją mieszać.
- Słoiki zakręcamy szczelnie, sprawdzamy czy nie przeciekają i pasteryzujemy.
- Pasteryzacja słoików
- Do dużego garnka (najlepiej takiego, który pomieści 6 słoików aby zrobić to za jednym razem) wkładamy ściereczkę i układamy słoiki do góry dnem.
- Następnie lejemy wodę tak, aby sięgnęła 3/4 słoików i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez 10 minut.
- Po tym czasie wyciągamy słoiki i odkładamy (cały czas do góry dnem) na ściereczce do całkowitego ostudzenia.
Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Tradycyjne ogórki konserwoweTradycyjne kiszone ogórki małosolne
Przepis na najlepsze ogórki małosolne
Ogórki kiszone – tradycyjna receptura
Tortilla z kurczakiem i sosem tzatziki
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą