Przepyszne placki ziemniaczane

Przepyszne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane jest to prosta potrawa, której głównym składnikiem są ziemniaki starte na tarce o małych lub dużych oczkach, w zależności od upodobań kucharza. Dodatkiem jest cebula, czosnek, jajka i mąka. Placki ziemniaczane smażone są na patelni na smalcu lub oleju. W niektórych przepisach starte ziemniaki z cebulą zalewa się wrzącym mlekiem, a na Podlasiu dodawana jest odrobina pieprzu i majeranku. Powinno się podawać je zaraz po usmażeniu, aby pozostały chrupkie. Mogą być podawane na słono np.jako placki ziemniaczane z gulaszem czy różnego rodzaju innymi sosami oraz na słodko z cukrem i śmietaną lub twarożkiem czy konfiturami lub też jako placki ziemniaczane po zbójnicku albo placki ziemniaczane po węgiersku.

Przepyszne placki ziemniaczane

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: PlackiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

295

kcal

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, jej głównym składnikiem są ziemniaki tarte na tarce o małych lub dużych oczkach, zależnie od upodobań.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 6 ziemniaków

  • 1 1 jajko

  • 1 1 cebula

  • 2 ząbki 2 czosnku

  • 3 łyżki 3 mąki pszennej

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do dużej miski. Jeżeli ziemniaki puściły dużo soku można odcisnąć nadmiar w sitku.
  • Następnie należy dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem i smażyć na głębokim oleju na średnim ogniu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*