Przepis | Strona główna | Dania główne | Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto

Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto

Kluseczki śląskie ze zmielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka, z charakterystyczną dziurką w środku. Tradycyjne polskie kluski w wydaniu włoskim z sosem bazyliowym pesto. Poniższego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu Proste Pesto. Nasz świat i nasze przepisy kręcą się wokół pesto w różnych wariacjach, uwielbiamy łamać stereotypy i próbować odważnych rozwiązań.

Ugotowane kluski śląskie oblane pesto z listków świeżej bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu to kompozycja wyśmienita i wyjątkowo smakowita. Serwowane zarówno samodzielnie oraz jako dodatek do mięsa, dzięki czemu tworzy kompletne danie główne.

Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

160

kcal

Śląskie kluseczki ziemniaczane z charakterystyczną dziurką, polane bazyliowym pesto. Polskie kluski we włoskim wydaniu.

Składniki:

  • KLUSKI ŚLĄSKIE
  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 łyżeczka soli

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajko z ekologicznego chowu

  • BAZYLIOWE PESTO
  • 1 pęczek świeżej bazylii (1 doniczka bazylii)

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego

  • 30 g orzeszków pinii

  • 30 g parmezanu lub grana padano

  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin

  • szczypta soli morskiej


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedź z wody i jeszcze gorące potraktuj tłuczkiem do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę. Ułóż je w garnku i uklep powierzchnię.
  • 1/4 części ziemniaków wykrój nożem i wyjmij. Puste miejsce zastąp mąką ziemniaczaną. Wbij 1 całe jajko i zagnieć ciasto na kluseczki, stopniowo dodając wyjętą porcję ugotowanych ziemniaków.
  • Z ciasto uformuj długie ruloniki, pokrój je nożem. Z pokrojonych krążków uformuj spłaszczone kuleczki, we wnętrzu których palcem zrób zagłębienie.
  • Kluski śląskie ugotuj w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody gotuj je 2 minuty. Po ugotowaniu wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową.
  • BAZYLIOWE PESTO
  • Listki bazylii oberwij, łodyżki i gałązki odrzuć. Bazylię umyj chłodną wodą i osusz na ręczniku. Umieść w moździerzu lub kielichu blendera.
  • Dodaj ząbek czosnku, orzeszki piniowe, ser parmezan, oliwę z oliwek. Dopraw do smaku niewielką ilością soli morskiej (parmezan je dość słony, więc będzie potrzebna z reguły niewielka ilość soli). Rozetrzyj w moździerzu lub zblenduj do uzyskania lekko grudkowatego zielonego sosu.
  • Kluseczki śląskie polej bazyliowym pesto. Udekoruj opcjonalnie listkami świeżej bazylii, kilkoma orzeszkami pinii i oprósz tartym parmezanem.

Uwagi:

  • Kluseczki śląskie z pesto możesz zajadać same lub jako dodatek do mięsa (karkówki, rolady śląskiej, itp.)

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*