Przepis | Strona główna | Dania główne | Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki po węgiersku to klasyczne danie kuchni naszych braci Węgrów. Charakterystyczny smak gulaszu z pysznym mięsem, dużą ilością papryki, pieczarek i przypraw to coś, czego nie można porównać z żadną inną potrawą. Bardzo sycące danie sprawdzi się idealnie zawsze wtedy gdy dopadnie nas wilczy głód i chcemy zjeść coś pożywnego i na ciepło. Placki możemy przygotować w swojej ulubionej wersji – zarówno łagodne jak i bardziej pikantne, wówczas dodajemy więcej papryki i przypraw. Jest to potrawa z ogólnodostępnych składników.

Chociaż wykonanie tego dania jest trochę czasochłonne to jednak pyszny smak wynagrodzi nam trud własnoręcznie przygotowywanych placków i tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Placki ziemniaczaneKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

210

kcal

Placki po węgiersku to klasyczne danie kuchni naszych braci Węgrów. Bardzo sycące danie sprawdzi się idealnie gdy dopadnie wilczy głód.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na placki ziemniaczane
  • 1,5 kg 1,5 ziemniaków

  • 1 1 jajko

  • 2 2 czubate łyżki mąki

  • 1 1 średniej wielkości cebulę,

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • Na gulasz
  • 1 kg 1 mięsa wołowego (możemy wykorzystać też mięso wieprzowe lub wołowo-wieprzowe)

  • 1 L 1 bulionu

  • 1/3 szklanki 1/3 mąki pszennej

  • 2 2 cebule

  • 2 2 papryki czerwone

  • 15 g 15 pieczarek

  • 4 łyżki 4 oleju

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 2 łyżki 2 przecieru pomidorowego

  • sól i pieprz do smaku

  • przyprawy: liść laurowy, cztery ziarenka ziela angielskiego i szczyptę ostrej sproszkowanej papryki


Sposób przygotowania:

  • Zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę a każdy z kawałków obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej a następnie wrzuć kawałki mięsa i poczekaj aż się zarumieni. Patelnię zostaw na później bo będzie jeszcze potrzebna.
  • Zagotuj bulion – gdy zacznie się gotować, dodaj podsmażone mięso, liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, na tłuszczu z mięsa. Dodaj czosnek i podsmażaj przez kilka minut a następnie wrzuć do bulionu z mięsem. Gotuj około pół godziny na średnim ogniu.
  • Pieczarki pokrój w plasterki a paprykę w paski. Podsmaż na patelni przez kilka minut i dodaj do bulionu.
  • Dodaj także przecier pomidorowy i sproszkowaną ostrą paprykę (z tym trzeba uważać, żeby danie nie było zbyt pikantne).
  • Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.
  • W czasie gdy mięso się gotuje, przygotuj placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odsącz wodę z powstałej masy, dodaj jajko i mąkę.
  • Wszystko wymieszaj i ugniataj dokładnie rękami. W zależności od potrzeby, możesz dodać odrobinę soli i pieprzu.
  • Na patelni rozgrzej olej a następnie wyłóż otrzymaną masę ziemniaczaną na patelnię. Uformuj placki (mniejsze lub większe, w zależności od upodobania). Placki smaż do momentu aż będą odpowiednio przypieczone, przewróć na drugą stronę.
  • Usmażone placki ułóż na talerzu i polej dużą ilością gulaszu. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*