Przepis | Strona główna | Dania główne | Knedle ziemniaczane z truskawkami
Knedle ziemniaczane z truskawkami

Knedle ziemniaczane z truskawkami

W ramach słodkiego obiadu można przygotować wiele propozycji: naleśniki, pierogi, makaron z owocowym koktajlem. Ostatnio przypomniałam sobie o pewnym przysmaku, którego nie jadłam od bardzo dawna. Mianowicie knedle z owocami nadziane całą truskaweczką. Za czasów dzieciństwa takie knedle przygotowywała mama kiedy miała więcej czasu, kiedy zaś pracowała przywoziła popołudniu obiad z baru mlecznego Inka świetnie prosperującego w moim mieście już o tylu lat. W pakunku z baru mlecznego znajdowały się porcje różnych pyszności, między innymi knedle z owocami polane topionym masełkiem z cukrem. Postanowiłam odtworzyć to pyszne wspomnienie na własną rękę.

Knedle nadziewane całymi truskawkami

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

150

kcal

Tradycyjne knedle nadziewane całymi truskawkami. Słodkie knedle z tłuczonych ziemniaków i mąki z truskawką w środeczku.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę

  • 2 małe jajka ściółkowe S

  • 200 g mąki pszennej

  • 70 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 300 g świeżych polskich truskawek

  • 50 g roztopionego masła

  • kwaśna śmietana 18 %

  • zwykły cukier


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj do miękkości, od razu po ugotowaniu odcedź z wody i potraktuj praską do ziemniaków. Odstaw je na jakiś czas by przestygły, najlepiej pod przykryciem zapobiegając wysychaniu ziemniaczanego puree. Z tłuczonych ziemniaków, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz soli zagnieć dłońmi jednolite ciasto (podobnie jak ciasto na kluseczki śląskie).
  • Z przygotowanej masy odrywaj niewielkie kawałki ciasta, uformuj w kulkę i spłaszczaj dłońmi. Na środku ułóż odszypułkowaną truskawkę i opatul ją szczelnie ciastem, uszczelniając brzegi.
  • Knedle z truskawkami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotującej się wody. Najlepiej nie gotuj wszystkich jednocześnie, a gotowanie rozłóż na 2 – 3 razy. Knedle nie posklejają się i zachowają swój kształt. Wyławiaj delikatnie łyżką cedzakową.
  • Podawaj z roztopionym masełkiem i posypane kryształowym cukrem. Możesz także dołożyć łyżkę kwaśnej śmietany.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*