Przepis | Strona główna | Dania główne | Knedle ziemniaczane z truskawkami
Knedle ziemniaczane z truskawkami

Knedle ziemniaczane z truskawkami

W ramach słodkiego obiadu można przygotować wiele propozycji: naleśniki, pierogi, makaron z owocowym koktajlem. Ostatnio przypomniałam sobie o pewnym przysmaku, którego nie jadłam od bardzo dawna. Mianowicie knedle z owocami nadziane całą truskaweczką. Za czasów dzieciństwa takie knedle przygotowywała mama kiedy miała więcej czasu, kiedy zaś pracowała przywoziła popołudniu obiad z baru mlecznego Inka świetnie prosperującego w moim mieście już o tylu lat. W pakunku z baru mlecznego znajdowały się porcje różnych pyszności, między innymi knedle z owocami polane topionym masełkiem z cukrem. Postanowiłam odtworzyć to pyszne wspomnienie na własną rękę. Knedle z truskawkami.

Knedle nadziewane całymi truskawkami

Knedle nadziewane całymi truskawkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

14

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

150

kcal

Tradycyjne knedle nadziewane całymi truskawkami. Słodkie knedle z tłuczonych ziemniaków i mąki z truskawką w środeczku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę

  • 2 2 małe jajka ściółkowe S

  • 200 g 200 mąki pszennej

  • 70 g 70 mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 300 g 300 świeżych polskich truskawek

  • 50 g 50 roztopionego masła

  • kwaśna śmietana 18 %

  • zwykły cukier


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj do miękkości, od razu po ugotowaniu odcedź z wody i potraktuj praską do ziemniaków. Odstaw je na jakiś czas by przestygły, najlepiej pod przykryciem zapobiegając wysychaniu ziemniaczanego puree. Z tłuczonych ziemniaków, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz soli zagnieć dłońmi jednolite ciasto (podobnie jak ciasto na kluseczki śląskie).
  • Z przygotowanej masy odrywaj niewielkie kawałki ciasta, uformuj w kulkę i spłaszczaj dłońmi. Na środku ułóż odszypułkowaną truskawkę i opatul ją szczelnie ciastem, uszczelniając brzegi.
  • Knedle z truskawkami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotującej się wody. Najlepiej nie gotuj wszystkich jednocześnie, a gotowanie rozłóż na 2 – 3 razy. Knedle nie posklejają się i zachowają swój kształt. Wyławiaj delikatnie łyżką cedzakową.
  • Podawaj z roztopionym masełkiem i posypane kryształowym cukrem. Możesz także dołożyć łyżkę kwaśnej śmietany.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*