Upalne lato zbliża się wielkimi krokami. Razem z nim nadchodzi sezon na soczyste truskawki dojrzewające w pełnym słońcu. To będzie czas truskawkowych wypieków i kuchennych eksperymentów z truskawkami w roli głównej. W związku z tym przedstawiam najpyszniejsze ciasto biszkoptowe z kremem na bazie mascarpone i truskawkową galaretką.
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
12
porcje30
min.30
min.220
kcalBiszkopt z kremem i truskawkami ukrytymi w truskawkowej galaretce. Pyszne ciasto idealne do przyrządzenia w sezonie na świeże truskawki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT
4 4 jajka od szczęśliwych kurek
1/2 szklanki 1/2 drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki 1/2 mąki tortowej
1/3 szklanki 1/3 mąki ziemniaczanej
szczypta soli
- KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE
1 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
250 g 250 serka mascarpone
3 łyżki 3 zwykłego cukru
3 płaskie łyżeczki 3 żelatyny spożywczej
- GALARETKA TRUSKAWKOWA
2 2 truskawkowej galaretki
300 g 300 świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Moja blaszka jest kwadratowa o wymiarach 30 x 25 cm.
- Zacznijmy od przygotowania biszkoptu. Jajka których używamy do biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka należy sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund, by pozbyć się bakterii. Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne dodajemy stopniowo po 1 żółtku i po troszku cukru. Nie wsypujemy wszystkiego na raz, by zachować puszystą konsystencję masy. Ucieramy do momentu aż cały cukier się rozpuści, a krem nabierze jasnej barwy – około 10 minut.
- Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito bezpośrednio do misy z koglem moglem. Nie miksujemy tylko mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. To bardzo ważne, bo w innym wypadku biszkopt upadnie i wyjdzie zakalec. Przekładamy do brytfanny.
- Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 25 – 30 minut do suchego patyczka (czyli po tym czasie wbijamy wykałaczkę w środek ciasta, wyjmujemy sprawdzamy czy jest sucha). Po upieczeniu biszkopt należy zrzucić na podłogę z wysokości 30 cm. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- BUDYŃ Z MASCARPONE
- Budyń ugotuj z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu, tyle że zamiast 500 ml mleka użyj 250. Ugotowany budyń przełóż do głębokiego talerza, okryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia, musi być zimny.
- Żelatynę spożywczą zalej niewielką ilością chłodnej wody i ostaw na 10 minut do napęcznienia. Przed samym dodawaniem żelatyny do kremu, wstaw miseczkę z napęczniałą żelatyną na kilka sekund do mikrofali w celu jej upłynnienia.
- Mascarpone zmiksuj przez chwilę mikserem, rozluźniając konsystencję gęstego serka. Cały czas miksując stopniowo dodawaj wystudzony budyń, miksuj aż wszystkie glutki się rozbiją a krem stanie się jednolity. Pod koniec wlej płynną żelatynę i zmiksuj do połączenia.
- TRUSKAWKOWA GALARETKA
- Galaretki wsypujemy do wrzątku – ilość użytej wody powinna być nieco mniejsza od tej podanej na opakowaniu. Jeśli według producenta wymagany był 1 litr wody na 3 opakowania, użyj 700 ml. Dzięki temu galaretki będą sztywniejsze i utrzymają zatopione owoce. Dokładnie mieszamy galaretki do rozpuszczenia i odstawiamy do ochłodzenia i zgęstnienia. Nie powinny całkowicie stężeć, tylko zgęstnieć.
- Zimny biszkopt przekrawamy na pół. 1 część biszkoptu smarujemy kremem budyniowym mascarpone, przykrywamy drugim biszkoptem. Na górę układamy kawałki truskawek i zalewamy chłodną galaretką truskawkową. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Delikatny biszkopt wiedeńskiPiegusek z musem borówkowym w galaretce
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
Szampańska galaretka truskawkowa ze śmietanką
Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem
moje ulubione ciasto
nie mogłam się doczekać i kupiłam truskaweczki już teraz! mimo że nie są najlepszy poza sezonem, to ciasto wyszło pycha!
czekam z niecierpliwością na te pyszne truskawki!