Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami

Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami

Upalne lato zbliża się wielkimi krokami. Razem z nim nadchodzi sezon na soczyste truskawki dojrzewające w pełnym słońcu. To będzie czas truskawkowych wypieków i kuchennych eksperymentów z truskawkami w roli głównej. W związku z tym przedstawiam najpyszniejsze ciasto biszkoptowe z kremem na bazie mascarpone i truskawkową galaretką.

Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami

Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami

5 z 15 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

220

kcal

Biszkopt z kremem i truskawkami ukrytymi w truskawkowej galaretce. Pyszne ciasto idealne do przyrządzenia w sezonie na świeże truskawki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 4 4 jajka od szczęśliwych kurek

  • 1/2 szklanki 1/2 drobnego cukru do wypieków

  • 1/2 szklanki 1/2 mąki tortowej

  • 1/3 szklanki 1/3 mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE
  • 1 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

  • 250 g 250 serka mascarpone

  • 3 łyżki 3 zwykłego cukru

  • 3 płaskie łyżeczki 3 żelatyny spożywczej

  • GALARETKA TRUSKAWKOWA
  • 2 2 truskawkowej galaretki

  • 300 g 300 świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Moja blaszka jest kwadratowa o wymiarach 30 x 25 cm.
  • Zacznijmy od przygotowania biszkoptu. Jajka których używamy do biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka należy sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund, by pozbyć się bakterii. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne dodajemy stopniowo po 1 żółtku i po troszku cukru. Nie wsypujemy wszystkiego na raz, by zachować puszystą konsystencję masy. Ucieramy do momentu aż cały cukier się rozpuści, a krem nabierze jasnej barwy – około 10 minut.
  • Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito bezpośrednio do misy z koglem moglem. Nie miksujemy tylko mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. To bardzo ważne, bo w innym wypadku biszkopt upadnie i wyjdzie zakalec. Przekładamy do brytfanny.
  • Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 25 – 30 minut do suchego patyczka (czyli po tym czasie wbijamy wykałaczkę w środek ciasta, wyjmujemy sprawdzamy czy jest sucha). Po upieczeniu biszkopt należy zrzucić na podłogę z wysokości 30 cm. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • BUDYŃ Z MASCARPONE
  • Budyń ugotuj z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu, tyle że zamiast 500 ml mleka użyj 250. Ugotowany budyń przełóż do głębokiego talerza, okryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia, musi być zimny.
  • Żelatynę spożywczą zalej niewielką ilością chłodnej wody i ostaw na 10 minut do napęcznienia. Przed samym dodawaniem żelatyny do kremu, wstaw miseczkę z napęczniałą żelatyną na kilka sekund do mikrofali w celu jej upłynnienia.
  • Mascarpone zmiksuj przez chwilę mikserem, rozluźniając konsystencję gęstego serka. Cały czas miksując stopniowo dodawaj wystudzony budyń, miksuj aż wszystkie glutki się rozbiją a krem stanie się jednolity. Pod koniec wlej płynną żelatynę i zmiksuj do połączenia.
  • TRUSKAWKOWA GALARETKA
  • Galaretki wsypujemy do wrzątku – ilość użytej wody powinna być nieco mniejsza od tej podanej na opakowaniu. Jeśli według producenta wymagany był 1 litr wody na 3 opakowania, użyj 700 ml. Dzięki temu galaretki będą sztywniejsze i utrzymają zatopione owoce. Dokładnie mieszamy galaretki do rozpuszczenia i odstawiamy do ochłodzenia i zgęstnienia. Nie powinny całkowicie stężeć, tylko zgęstnieć.
  • Zimny biszkopt przekrawamy na pół. 1 część biszkoptu smarujemy kremem budyniowym mascarpone, przykrywamy drugim biszkoptem. Na górę układamy kawałki truskawek i zalewamy chłodną galaretką truskawkową. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

3 komentarze

  1. moje ulubione ciasto

  2. margolinka

    nie mogłam się doczekać i kupiłam truskaweczki już teraz! mimo że nie są najlepszy poza sezonem, to ciasto wyszło pycha!

  3. czekam z niecierpliwością na te pyszne truskawki!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*