Upalne lato zbliża się wielkimi krokami. Razem z nim nadchodzi sezon na soczyste truskawki dojrzewające w pełnym słońcu. To będzie czas truskawkowych wypieków i kuchennych eksperymentów z truskawkami w roli głównej. W związku z tym przedstawiam najpyszniejsze ciasto biszkoptowe z kremem na bazie mascarpone i truskawkową galaretką.
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Porcje
12
porcjePrzygotowanie
30
min.Gotowanie
30
min.Kalorie
220
kcalBiszkopt z kremem i truskawkami ukrytymi w truskawkowej galaretce. Pyszne ciasto idealne do przyrządzenia w sezonie na świeże truskawki.
Składniki:
- SKŁADNIKI NA BISZKOPT
4 jajka od szczęśliwych kurek
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
- SKŁADNIKI NA KREM
400 g serka mascarpone
6 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- DEKORACJA TRUSKAWKOWA
2 truskawkowe galaretki
200 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Zacznijmy od przygotowania biszkoptu. Jajka których używamy do biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka należy sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund, by pozbyć się bakterii. Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne dodajemy stopniowo po 1 żółtku i po troszku cukru. Nie wsypujemy wszystkiego na raz, by zachować puszystą konsystencję masy. Ucieramy do momentu aż cały cukier się rozpuści, a krem nabierze jasnej barwy – około 10 minut.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Moja blaszka jest kwadratowa o wymiarach 24 x 24 cm.
- Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito bezpośrednio do misy z masą jajeczną. Nie miksujemy tylko mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. To bardzo ważne, bo w innym wypadku biszkopt upadnie i wyjdzie zakalec. Przekładamy do brytfanny.
- Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka (czyli po tym czasie wbijamy wykałaczkę w środek ciasta, wyjmujemy sprawdzamy czy jest sucha). Po upieczeniu biszkopt należy zrzucić na podłogę z wysokości 30 cm. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Galaretki wsypujemy do wrzątku – ilość użytej wody powinna być nieco mniejsza od tej podanej na opakowaniu. Dzięki temu galaretki będą sztywniejsze. Dokładnie mieszamy galaretki do rozpuszczenia i odstawiamy do ochłodzenia i zgęstnienia. Nie powinny całkowicie stężeć, tylko zgęstnieć.
- Przygotowanie kremu mascarpone: Mascarpone ubijamy przy pomocy miksera z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Zimny biszkopt przekrawamy na pół. 1 część biszkoptu smarujemy kremem, przykrywamy drugim biszkoptem. Na górę układamy kawałki truskawek i zalewamy chłodną galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
moje ulubione ciasto
nie mogłam się doczekać i kupiłam truskaweczki już teraz! mimo że nie są najlepszy poza sezonem, to ciasto wyszło pycha!
czekam z niecierpliwością na te pyszne truskawki!