Strona główna » Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami

Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami

Upalne lato zbliża się wielkimi krokami. Razem z nim nadchodzi sezon na soczyste truskawki dojrzewające w pełnym słońcu. To będzie czas truskawkowych wypieków i kuchennych eksperymentów z truskawkami w roli głównej. W związku z tym przedstawiam najpyszniejsze ciasto biszkoptowe z kremem na bazie mascarpone i truskawkową galaretką.

Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami

5 od 12 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

220

kcal

Biszkopt z kremem i truskawkami ukrytymi w truskawkowej galaretce. Pyszne ciasto idealne do przyrządzenia w sezonie na świeże truskawki.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT
  • 4 jajka od szczęśliwych kurek

  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • SKŁADNIKI NA KREM
  • 400 g serka mascarpone

  • 6 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • DEKORACJA TRUSKAWKOWA
  • 2 truskawkowe galaretki

  • 200 g truskawek

Sposób przygotowania:

  • Zacznijmy od przygotowania biszkoptu. Jajka których używamy do biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka należy sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund, by pozbyć się bakterii. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne dodajemy stopniowo po 1 żółtku i po troszku cukru. Nie wsypujemy wszystkiego na raz, by zachować puszystą konsystencję masy. Ucieramy do momentu aż cały cukier się rozpuści, a krem nabierze jasnej barwy – około 10 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Moja blaszka jest kwadratowa o wymiarach 24 x 24 cm.
  • Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito bezpośrednio do misy z masą jajeczną. Nie miksujemy tylko mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. To bardzo ważne, bo w innym wypadku biszkopt upadnie i wyjdzie zakalec. Przekładamy do brytfanny.
  • Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy w 165 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka (czyli po tym czasie wbijamy wykałaczkę w środek ciasta, wyjmujemy sprawdzamy czy jest sucha). Po upieczeniu biszkopt należy zrzucić na podłogę z wysokości 30 cm. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki wsypujemy do wrzątku – ilość użytej wody powinna być nieco mniejsza od tej podanej na opakowaniu. Dzięki temu galaretki będą sztywniejsze. Dokładnie mieszamy galaretki do rozpuszczenia i odstawiamy do ochłodzenia i zgęstnienia. Nie powinny całkowicie stężeć, tylko zgęstnieć.
  • Przygotowanie kremu mascarpone: Mascarpone ubijamy przy pomocy miksera z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Zimny biszkopt przekrawamy na pół. 1 część biszkoptu smarujemy kremem, przykrywamy drugim biszkoptem. Na górę układamy kawałki truskawek i zalewamy chłodną galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. moje ulubione ciasto

  2. margolinka

    nie mogłam się doczekać i kupiłam truskaweczki już teraz! mimo że nie są najlepszy poza sezonem, to ciasto wyszło pycha!

  3. czekam z niecierpliwością na te pyszne truskawki!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*