Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Knedle nadziane całymi owocami
Knedle nadziane całymi owocami

Knedle nadziane całymi owocami

Kluseczki z tłuczonych ziemniaków i mąki, kryjące w swoim wnętrzu cały świeży owoc. Moimi ulubionymi knedlami są te z truskawkami, oblane roztopionym masłem i oprószone waniliowym cukrem. W sezonie na truskawki zajadam je w porze obiadu, jednak niekiedy zimą nachodzi mnie ochota na podobne danie – wtedy przygotowuje je z mrożonymi truskawkami.

Ziemniaczane kluski z całymi owocami w środku

5 od 5 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Knedle nadziewane całymi owocami. Ziemniaczane kluseczki ze śliwkami, morelami lub truskawkami, polane rozpuszczonym masłem z cukrem.

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków, utłuczonych

  • 200 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania blatu

  • 1 jajko z chowu ściółkowego

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 12 świeżych śliwek, moreli lub większych truskawek

  • zwykły cukier lub cukier z prawdziwą wanilią

  • 70 g roztopionego masła


Sposób przygotowania:

  • Tłuczone ziemniaki, mąkę, jajko i sól umieść w misie i zagnieć dłońmi lub mikserem zakończonym hakiem. Po tym wyłóż na blat kuchenny i zarób przez kolejną chwilę, jeśli ciasto bardzo klei się – podsyp mąką.
  • Ciasto ziemniaczane podziel na 10 – 12 części, w zależności od wielkości owoców jakich używasz do nadziania knedli. Śliwkom i morelom wydrąż pestki, truskawkom usuń szypułki.
  • Kawałki ciasta rozpłaszcz na dłoni formując cienki placek. Na środek połóż wybrany owoc, obsyp go łyżeczką cukru waniliowego. Zawiń otulając owoc szczelnie ciastem, kulając na blacie oprószonym mąką uformuj pożądany kształt.
  • Knedle wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotuj przez 10 minut. Knedle polej rozpuszczonym masłem, oprósz dodatkową ilością cukru.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*