Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Śniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami
Śniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami

Śniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami

Płatki owsiane gotowane na mleku, z dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Śniadanie na dobry początek dnia z owocami i pożywnymi zbożami.

Płatki owsiane na mleku z truskawkami

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Owsianka śniadaniowa z truskawkami. Płatki owsiane gotowane na mleku, dżem truskawkowy i świeże truskawki. Najlepsze rozpoczęcie dnia.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich

  • 2 szklanki mleka 1,5 %

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki dżemu truskawkowego

  • 200 g truskawek

  • garść płatków migdałów


Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane i mleko umieść w garnuszku i zagotuj. Gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut, uważając by płyn nie wykipiał. Pod sam koniec gotowania posłodź owsiankę cukrem.
  • Na patelni upraż płatki migdałów. Podgrzewaj je przez 5 minut, co chwilę mieszając by uniknąć przypalenia.
  • Na spód miseczek wyłóż marmoladę owocową, następnie porcję owsianki. Udekoruj dużą ilością świeżych truskawek i prażonymi płatkami migdałów.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*