Przepis | Strona główna | Blog | Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana
Konkretna kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana

Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana

Czym jest kuchnia, gdy nie chodzi o pomieszczenie? Kuchnia lub kulinaria jest to ogół zagadnień związanych z produktami spożywczymi i sposobem przyrządzania z nich potraw. Każdy kraj posiada dania ogólnonarodowe, oraz te inne związane z poszczególnymi regionami. Tak jest również w kuchni Austrii i w kuchni niemieckiej.

Austria jest krajem położonym w Europie Środkowej ze stolicą w Wiedniu. Na dużym obszarze sąsiaduje z Niemcami. Niemcy leżą w zachodniej i środkowej Europie. Kraje te, a głównie Niemcy zajmują w Europie czołowe miejsce pod względem gospodarczym. To również kraje zróżnicowane regionalnie, także pod względem kulinarnym. Na kuchnie regionalne miały wpływ sąsiadujące państwa, gdyż zawsze zwyczaje kulinarne sąsiadujących ze sobą krajów nawzajem się przenikają.

Kuchnia niemiecka

W skład ogólnej kuchni niemieckiej wchodzi wiele kuchni regionalnych. I dlatego w kraju istnieje wiele różnorodnych potraw. Kuchnia niemiecka na zachodzie obfituje w warzywa i owoce, czyli chude pożywienie. Lecz już w Bawarii leżącej na południu kraju przyrządza się tłuste i ciężkie dania.

Ogólnie potrawy kuchni niemieckiej choć są pożywne, ale są również dość tłuste, ciężkostrawne i na dodatek serwowane w dużych porcjach. W związku z tym kuchnię niemiecką cechuje duża kaloryczność, z uwagi na to, że jest ona tłusta i obfita. Lecz Niemcy uwielbiają ciężką kuchnię. Wszystko popijane jest piwem, które jest tradycyjnym i ulubionym napojem niemieckim, który też jest napojem posiadającym kalorie. Innym ulubionym napojem Niemców jest wino wytwarzane zwłaszcza z winogron.

Najbardziej popularne potrawy

Do najbardziej popularnych artykułów spożywczych i potraw w kuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce.

Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest chleb. Istnieje około 300 różnych gatunków chleba i około 1200 gatunków bułek niesłodkich i słodkich.

A jak jest z kuchnią w Austrii?

Kuchnia w Austrii jest także niejednolita, gdyż łączy w sobie wpływy niemieckie, węgierskie, francuskie, czeskie, włoskie. Lecz najwięcej ma wspólnego z kuchnią niemiecką. W kuchni Austrii dominują potrawy mięsne i ciasta. Do najbardziej popularnych dań tej kuchni należy sznycel wiedeński, czyli kawałek mięsa w panierce usmażony na maśle i serwowany z sałatką ziemniaczaną.

Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą, duszone mięso z warzywami, pieczona wołowina z knedlami, mięso wołowe ze smażonymi ziemniakami i sosem. Mieszkańcy Austrii podobnie, jak Niemcy uwielbiają pić piwo. Nie gardzą również winem tak samo, jak Niemcy. W Austrii znajduje się wiele hektarów winnic, gdzie powstaje wiele milionów litrów wina rocznie.

Mieszkańcy Austrii uwielbiają słodkie smaki. Dla osób lubiących łączyć danie główne ze słodkościami polecane są knedle z morelami, albo milchramstrudel będący ciastem polewanym polewą waniliową. Albo racuszki z ubitych białek, które mogą być też smacznym deserem.

Mieszkańcy tego kraju lubią jeść ciasta i potrafią je przygotowywać. A zwłaszcza strudle, które są nadziane makiem lub jabłkami. A także czekoladowy sacher, który jest wyśmienitym deserem. Jest to torcik czekoladowy przekładany marmoladą i oblewany płynną czekoladą. Bardzo cenione w Austrii jest ciasto przypominające pączki zwane kipfle.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*