Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Kopytka idealne do obiadu
Kopytka idealne do obiadu

Kopytka idealne do obiadu

Kopytka należą do grupy potraw mącznych. Przygotowywane są z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj, soli i przypraw. Mogą być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw, np. gulaszu lub mięsa duszonego. Kopytka najczęściej podawane są omaszczone masłem lub słoniną ze skwarkami, polane sosem np. grzybowym albo z dodatkiem zasmażanej kapusty. Mogą być także na słodko, często z cukrem pudrem. Są super pomysłem na szybki obiad. Są szczególnie lubiane ze względu na swoją uniwersalność. Smak kopytek można urozmaicić, dodając do ciasta szpinak lub przecier pomidorowy.

Kopytka idealne do obiadu

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: KluskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

245

kcal

Kopytka należą do grupy potraw mącznych. Przygotowywane są z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj, soli i przypraw.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 9 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej

  • 1 średnie jajko

  • 1 łyżeczka płaska soli


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przepuścić przez ręczną praskę i umieścić w misce.
  • Następnie na stolnicę należy przesiać dziewięć czubatych łyżek mąki pszennej i wyłożyć gładką masę ziemniaczaną. W środek wbić jajko i dodać płaską łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana może być jeszcze lekko ciepła.
  • Całość wyrobić na gładką masę. Na stolnicy umieścić ¼ ciasta na kopytka, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. i ucinać kopytka o długości 1,5-2 cm.
  • Ostatnim krokiem jest zanurzenie ich w gotującej się wodzie i trzeba ostrożnie zamieszać. Po wypłynięciu kopytek na wierzch należy odczekać jeszcze ok. 90 sekund i wyławiać.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*