Krokiety z chleba tostowego

Krokiety z chleba tostowego

Krokiety z chleba tostowego to ciekawy pomysł na przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas imprez domowych czy też domowych stref kibica. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje. Krokiety z chleba tostowego to szybka i łatwa alternatywa dla tradycyjnych krokietów (albo jako alternatywa dla tostów – zależy jak na to spojrzymy). Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i można je napełnić różnymi farszami. Są doskonałe na każdy posiłek i są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek chleba.

Krokiety z chleba tostowego

Krokiety z chleba tostowego

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: KrokietyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

280

kcal

Krokiety z chleba tostowego, to ciekawy pomysł prosto z TikToka. Zaskoczył nas ciekawym smakiem. Świetna alternatywa dla przygotowania tostów.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 kromki 6 chleba tostowego

  • 3 łyżki 3 startej mozzarelli

  • 2 2 ogórki kiszone

  • 6 plastrów 6 szynki wieprzowej dobrej jakości

  • 2 2 jajka

  • bułka tarta

  • olej roślinny

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Do talerza głębokiego wbij jajka, dopraw je solą, świeżo zmielonym pieprzem i roztrzep widelcem, aby miały jednolitą konsystencję. Na talerzu płytkim wysyp bułkę tartą.
  • Ogórki pokrój na cienkie plasterki, a plasterki szynki na takie części, żeby zmieściły się na kromce chleba tostowego. Mozzarellę zetrzyj na tarce albo pokrój w drobne paseczki.
  • Z kromek chleba tostowego odetnij skórki, rozwałkuj wałkiem do ciasta na cienko (wałkuj tylko wzdłuż jednego boku) i lekko zwilż wodą, aby były bardziej elastyczne.
  • Na każdej kromce umieść szynkę, kawałek ogórka i wiórki mozzarelli. Zawiń je w rulon, obtocz w jajku i bułce tartej. Możesz oczywiście zmienić składniki, jakie dasz do środka krokieta według upodobania.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż krokiety po kilka minut z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru. Smakują znakomicie na ciepło i na zimno.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Krokiety z chleba tostowego to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnych krokietów. Są one łatwe do przygotowania i nie wymagają użycia ciasta naleśnikowego, co jest typowe dla klasycznych krokietów.

Chleb tostowy nadaje krokieta chrupkości, a jednocześnie zachowuje miękkość wewnątrz. Można je napełnić różnymi farszami, takimi jak mięso, warzywa, sery czy nawet owoce dla słodkiej wersji. Krokiety z chleba tostowego są doskonałe na śniadanie, lunch, kolację lub jako przekąska.

Ponieważ są one robione z chleba tostowego, są również świetnym sposobem na wykorzystanie resztek chleba. To jest również dobry wybór dla tych, którzy szukają alternatyw bezglutenowych lub niskowęglowodanowych – wystarczy użyć odpowiedniego chleba.

Krokiety z chleba tostowego są nie tylko smaczne, ale także wszechstronne i łatwe do przygotowania, co czyni je doskonałym wyborem dla każdego posiłku. 😊

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*