Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem

Paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowym z żółtym serem są rozkoszne. Pieczarkowe nadzienie posklejane żółtym serem, który podczas pieczenia przyjemnie się rozpływa wewnątrz wypieku. Całość zamknięta w puszystym cieście drożdżowym. Maleńkie bułeczki mogą posłużyć jako przekąska lub dodatek serwowany razem z czerwonym barszczem, zamiast uszek i polskich pierogów.

Przepysznie smakują zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno w kolejnym dniu. Możesz także w każdej chwili ponownie podgrzać je w kuchence mikrofalowej, jeśli wolisz zajadać je wyłącznie na ciepło.

Paszteciki drożdżowe serowo – pieczarkowe

4 z 30 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

40

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

160

kcal

Maleńkie paszteciki z ciasta drożdżowego, z farszem pieczarkowo – serowym. Drożdżowe paszteciki z pieczarkami do barszczu lub na przekąskę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g 500 mąki pszennej

  • 250 ml 250 letniego mleka

  • 20 g 20 świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • 2 łyżki 2 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 1 białko jaja kurzego

  • 80 ml 80 oleju rzepakowego

  • szczypta soli

  • FARSZ SEROWO – PIECZARKOWY
  • 500 g 500 świeżych pieczarek

  • 150 g 150 żółtego sera mozzarella

  • 1 1 cebula

  • sól i grubo mielony czarny pieprz

  • 20 ml 20 oleju rzepakowego do smażenia

  • DODATKOWO
  • 1 1 żółtko jaja kurzego

  • 1 łyżka 1 mleka

  • 1 łyżka 1 sezamu

  • 1 łyżka 1 maku


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Letnie mleko rozmieszaj w miseczce z pokruszonymi świeżymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn przykryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży, na 30 minut.
  • Pozostałą ilość mąki pszennej przesiej przez sito do misy. Wymieszaj ją ze szczyptą soli. Wewnątrz kopki z suchych składników uformuj dołeczek i stopniowo dolewaj odstany drożdżowy zaczyn oraz olej rzepakowy.
  • Wbij białko kurze i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Wyrób przez 10 minut gładkie ciasto. Podziel je na 4 równe porcje i ułóż na stolnicy podsypanej mąką. Okryj ścierką kuchenną i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • FARSZ Z PIECZARKAMI I SEREM
  • Cebulkę poszatkuj drobno i zeszklij ją na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
  • Pieczarki umyj w chłodnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój je w kosteczkę i wrzuć na patelnię ze smażącą się cebulką. Całość podsmażaj aż z patelni odparuje cała woda sącząca się z pieczarek. Farsz pozostaw do przestudzenia.
  • Żółtą mozzarellę lub inny ciągnący się ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do przestudzonego farszu z cebulki i pieczarek. Dopraw do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.
  • Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego, każdą z 4 części rozwałkuj cienko na kształt prostokąta. Nałóż farsz przygotowany według powyższej instrukcji i zwiń w rulon. Pokrój na 3 – centymetrowe odcinki.
  • Paszteciki ułóż blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia ciasta.
  • DODATKI
  • Przed samym pieczeniem wierzch pasztecików posmaruj pędzelkiem zanurzonym w rozkłóconym żółtku z mlekiem. Oprósz je sezamem i makiem, które łatwo przywrą do klejącej glazury z jajka.
  • Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20 minut. Paszteciki powinny nabrać złocistego, rumianego koloru.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*