Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem

Paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowym z żółtym serem są rozkoszne. Pieczarkowe nadzienie posklejane żółtym serem, który podczas pieczenia przyjemnie się rozpływa wewnątrz wypieku. Całość zamknięta w puszystym cieście drożdżowym. Maleńkie bułeczki mogą posłużyć jako przekąska lub dodatek serwowany razem z czerwonym barszczem, zamiast uszek i polskich pierogów.

Przepysznie smakują zarówno na ciepło – zaraz po upieczeniu, jak i na zimno w kolejnym dniu. Możesz także w każdej chwili ponownie podgrzać je w kuchence mikrofalowej, jeśli wolisz zajadać je wyłącznie na ciepło.

Paszteciki drożdżowe serowo – pieczarkowe

5 od 24 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

40

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

160

kcal

Maleńkie paszteciki z ciasta drożdżowego, z farszem pieczarkowo – serowym. Drożdżowe paszteciki z pieczarkami do barszczu lub na przekąskę.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml letniego mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 białko jaja kurzego

  • 80 ml oleju rzepakowego

  • szczypta soli

  • FARSZ SEROWO – PIECZARKOWY
  • 500 g świeżych pieczarek

  • 150 g żółtego sera mozzarella

  • 1 cebula

  • sól i grubo mielony czarny pieprz

  • 20 ml oleju rzepakowego do smażenia

  • DODATKOWO
  • 1 żółtko jaja kurzego

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka sezamu

  • 1 łyżka maku


Sposób przygotowania:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Letnie mleko rozmieszaj w miseczce z pokruszonymi świeżymi drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn przykryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży, na 30 minut.
  • Pozostałą ilość mąki pszennej przesiej przez sito do misy. Wymieszaj ją ze szczyptą soli. Wewnątrz kopki z suchych składników uformuj dołeczek i stopniowo dolewaj odstany drożdżowy zaczyn oraz olej rzepakowy.
  • Wbij białko kurze i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Wyrób przez 10 minut gładkie ciasto. Podziel je na 4 równe porcje i ułóż na stolnicy podsypanej mąką. Okryj ścierką kuchenną i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • FARSZ Z PIECZARKAMI I SEREM
  • Cebulkę poszatkuj drobno i zeszklij ją na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
  • Pieczarki umyj w chłodnej wodzie i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój je w kosteczkę i wrzuć na patelnię ze smażącą się cebulką. Całość podsmażaj aż z patelni odparuje cała woda sącząca się z pieczarek. Farsz pozostaw do przestudzenia.
  • Żółtą mozzarellę lub inny ciągnący się ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do przestudzonego farszu z cebulki i pieczarek. Dopraw do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem.
  • Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego, każdą z 4 części rozwałkuj cienko na kształt prostokąta. Nałóż farsz przygotowany według powyższej instrukcji i zwiń w rulon. Pokrój na 3 – centymetrowe odcinki.
  • Paszteciki ułóż blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia ciasta.
  • DODATKI
  • Przed samym pieczeniem wierzch pasztecików posmaruj pędzelkiem zanurzonym w rozkłóconym żółtku z mlekiem. Oprósz je sezamem i makiem, które łatwo przywrą do klejącej glazury z jajka.
  • Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 200 stopni przez 20 minut. Paszteciki powinny nabrać złocistego, rumianego koloru.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*