Przepis | Strona główna | Blog | Krótka historia o małej czarnej
Krótka historia o małej czarnej

Krótka historia o małej czarnej

Nasza opowieść to mała pigułka historii kawy. Wstęp do bardzo długiej opowieści dla wszystkich pasjonatów i miłośników picia i przyrządzania napojów i dań z udziałem naszej głównej bohaterki. Kawiarnia mniej więcej w tym kształcie, jaką znamy, powstała po raz pierwszy w 1554 roku w tureckim Stambule. Powolutku odbyła stamtąd drogę do Europy “zakorzeniając się” w Austrii. Skąd przywiózł ją ponoć wielki miłośnik kawy król Jan III Sobieski po odsieczy pod Wiedniem.

Z tym wydarzeniem wiąże się też postać Jerzego Franciszka Kulczyckiego żołnierza i dyplomaty, króla Jana, który już po wojnie otworzył pierwszą polską kawiarnię w Wiedniu. Miał ponoć być pomysłodawcą dodawania do kawy mleka i miodu i otrzymać od cesarza 500 worków kawy. Tak czy inaczej, na polskich ziemiach kawa rozprzestrzeniała się z północy na południe. W 1724 r. powstała pierwsza warszawska kawiarnia, natomiast pierwsza wytwórnia kawy zbożowej powstała w 1818 r. we Włocławku. Bardzo szybko bowiem upowszechnił się zwyczaje dodawania do kawy różnych dodatków, które obniżały jej cenę, takich jak bób, cykoria, czy bukowe orzeszki. Pierwszą kawiarnią na ziemiach polskich, która podawała kawę z ekspresu była kawiarnia Noworolskiego w Krakowie. A stało się to w roku 1905 lub szóstym. W Polsce wypijamy 3,5 kg kawy na osobę rocznie, ponoć aktualnie najwięcej wypijają jej obecnie Holendrzy.

Krótka historia o małej czarnej

Podstawa o kawie

Uprawiamy zasadniczo dwa gatunki kawy, są to arabica i robusta. Sadzonki tej pierwszej uprawiane są zazwyczaj w wysokich górach, jej ziarno zbiera się ręcznie. Robusta jest bardziej odporna na choroby i działanie szkodników. W handlu detalicznym zazwyczaj mamy do czynienia z mieszankami tych dwóch odmian, również z tego powodu, iż sama robusta ma dominującą nutę goryczy i jest to dla niej naturalne. Mamy też cztery podstawowe typy rodzajów kawy – czyli espresso, duża czarna kawa, cappuccino i latte. Espresso wbrew pozorom zawiera najmniej kofeiny, gdyż ma najkrótszy kontakt z wodą, bo zaparzamy ją maksymalnie przez minutę i jest to od 6 do 8 g ziaren. Większa czarna kawa zawiera po prostu większą ilość wody – choć różne ekspresy różnie ją przygotowują. Cappuccino jest to kawa z mlekiem i pianką, gdzie dolewamy kawę do mleka, latte jest to większa ilość mleka niż kawy z największą ilością pianki. Powinno jej być, nie mniej niż 1,5 cm w szklance.

Wszystkim miłośnikom stworzenia w kuchni niepowtarzalnej kawy polecamy przepis na kawę po irlandzku. Proponując na wszelki wypadek zaopatrzenie się w dobry, stary, ręczny młynek do kawy po babci, co wzbogaci zestaw naszych kulinariów. 15 g świeżo zmielonej kawy zaparzamy 250 ml wody, zaparzając nie dłużej niż dwie i pół minuty. Powinna być klarowna i świeża, bez zbędnych osadów. Do 150 ml odtłuszczonego mleka, wrzucamy 3 kostki lodu, wlewamy do blendera i razem miksujemy. Do naczynia, w którym będziemy podawać kawę, wlewamy 20 ml syropu klonowego, uzupełniamy ciepłym naparem kawowym, na wierzch wlewając spienione mleko.  

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*