Japońskie specjały. Okonomiyaki - smaż co lubisz

Kuchnia japońska – okonomiyaki

Okonomiyaki to japoński przysmak. Coś na wzór naszego placka ziemniaczanego, z tym, że przygotowywany jest z kapusty pekińskiej lub białej. Posiekana kapusta mieszana jest z ciastem na bazie mąki pszennej, bulionu i jajek. Dodatki do okonomiyaki daje się na usmażony placek.

Dodatkami mogą być tradycyjne japońskie przysmaki takie jak wędzony tuńczyk czy też na przykład owoce morza. Mogą to być także bardziej europejskie dodatki, używane także na ulicach Japonii jako dodatek do okonomiyaki, jak boczek podsmażany w kostkach czy też pieczarki.

Zasada jest taka, że do okonomiyaki dodajemy to co mamy pod ręką. To swoisty czyściciel lodówki taki sam jak pizza czy nasz gulasz, gdzie dodajemy wszystko to co mamy zbędne w lodówce. Okonomiyaki jest banalnie proste w przygotowaniu. Dlatego to taka popularna potrawa w kraju kwitnącej wiśni. Przepis na okonomiyaki znaleźć można na naszym ulubionym blogu kulinarnym czyli na prostepesto.pl gdzie serdecznie zapraszamy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*