Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone

Obiad to bardzo ważny posiłek. Powinien być najbardziej kaloryczny ze wszystkich które zjemy w ciągu dnia. Często szukamy fajnego i szybkiego pomysłu na obiad. Kotlety mielone są jedną z najczęstszych potraw, które możemy znaleźć w Polskich domach. Idealnie sprawdzi się mięso mielone wieprzowe, które jest bogate w żelazo, potas, wapń. U mnie najczęściej jest to łopatka wieprzowa i szynka. Tłuszcz mięsa odpowiada za pulchność kotletów. Dodatki do kotletów mogą być różne: drobno pokrojona cebula, czosnek posiekany, czy też szczypiorek. Najbardziej popularne kotlety są jeszcze obwalone w bułce tartej. Kotlety mielone będą się idealnie komponować z ziemniaczkami i buraczkami tartymi.

Kotlety mielone z mięsa wieprzowego

Kotlety mielone z mięsa wieprzowego

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MięsneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

16

kotletów
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa mielonego z łopatki bądź szynki wieprzowej. Najlepsze kotlety obiadowe, przepis oryginalny.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 mielonego mięsa wieprzowe (najlepiej z łopatki lub szynki

  • 1 1 bułka pszenna

  • 100 ml 100 wody

  • 1 1 mała cebula

  • 2 2 jajka

  • sól, pieprz, Vegeta, natka pietruszki

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki, które będą nam potrzebne do usmażenia kotletów mielonych. Odpowiednio wcześniej wyjmujemy z lodówki jajka oraz mięso mielone aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Namaczamy bułkę pszenną w wodzie. W międzyczasie obieramy cebulę z warstwy wierzchniej, kroimy ją na bardzo drobne kwadraciki.
  • W dużym naczyniu umieszczamy mięso mielone. Bierzemy namoczoną wcześniej bułkę i rozrywamy na małe kawałeczki. Jeśli jest potrzeba, odsączamy nadmiar wody z bułki. Wbijamy całe jajka, dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawy. Całość zagniatamy wcześniej umytą ręką. Po paru minutach formujemy kulki średniej wielkości.
  • Ustawiamy patelnię na średni palnik, wlewamy olej. Czekamy minutkę, aby olej nam się zagrzał. Uformowane wcześniej kulki dajemy na patelnię i rozgniatamy je widelcem na płasko. Smażymy z każdej strony do momentu zarumienienia się mięsa. Zwykle trwa to 2-3 minuty.


Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*